Reklama

Reklama

Grantchester

(seriál)
  • Velká Británie Grantchester
TV spot
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2014–2023), 40 h 26 min (Minutáž: 45–65 min)

Tvůrci:

Daisy Coulam

Předloha:

James Runcie (kniha)

Hudba:

John Lunn

Hrají:

James Norton, Robson Green, Morven Christie, Al Weaver, Tom Austen, Gregg Lowe, Pheline Roggan, Chris Bearne, Fiona Button, Ukweli Roach, Michelle Duncan (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(51)

Detektivní seriál z produkce britské ITV vznikl podle povídek anglického spisovatele, filmového dokumentaristy, televizního producenta a dramatika Jamese Runcieho. Jeho hrdinou je mladý reverend anglikánské církve Sidney Chambers z malebného Grantchesteru, nacházejícího se pár mil od univerzitního města Cambridge. Děj je zasazen do první poloviny 50. let. Mladý, poněkud nekonvenční vikář se slabostí pro jazz a whiskey, bojoval ve druhé světové válce, odkud si odnesl nepěkné vzpomínky. Zvídavý mladý muž se shodou okolností pustí do vyšetřování zločinu a spojí síly s místním policejním detektivem Geordiem Keatingem. Oba muži si přes počáteční nedůvěru padnou do noty a při vyšetřování se vzájemně doplňují. Hlavní roli reverenda Chamberse v seriálu ztvárnil James Norton, vycházející hvězda britské televizní i filmové tvorby (Šťastné údolí, Vojna a mír, Smrt přichází do Pemberley, McMafia), v roli inspektora Keatinga vystupuje méně známý, ale osvědčený, převážně televizní herec Robson Green. Dosud v letech 2014–2017 vznikly tři šestidílné řady, v letošním roce stanice ITV potvrdila, že se hrdinové brzy vrátí v řadě čtvrté. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele sud k tomuto seriálu (6)

Grantchester (2014) 

Po delší době velmi příjemné britské retrokrimi - příjemně starosvětské s dokonalou atmosférou poválečných let. Zajímavé případy často s velmi překvapivými vyústěními, velice zajímavé postavy (nečernobílé - kladní hrdinové se občas chovají hnusně a záporáci dokážou mít soucit) a absence přílišné politické korektnosti. To platí především o prvních dvou řadách, posléze to šlo se zajímavými případy trochu z kopce, hrdinové začali být maličko otravní a korektnost začala nemilosrdně vystrkovat růžky. 80%. ()

Season 1 (2014) (S01) 

Do morku kostí britské s dokonalou atmosférou poválečného venkova, jehož idylu nemilosrdně narušují traumata z války. Farář Sidney je chlap z masa a kostí, zápasící mezi láskou a oddaností Bohu. Policista Geordie je mu oporou i zdravým oponentem. Jindy jakkoli otravné a klišovité postavičky přemoudřelé hospodyně či nešikovného kolegy působí trapně, tentokrát jsem si jejich postavy oblíbil - možná díky skvělým hercům a soudnosti tvůrců. 90%. ()

Season 2 (2016) (S02) 

Nejsmutnější, nejosudovější a asi i nejlepší série. Tentokrát se řeší problém viny a trestu a problematika trestu smrti. Mezi postavami to vře dokonce tak, že se Sidney s Geordiem postaví proti sobě. James Norton má charisma jako řemen (kdyby byl příštím Bondem, nezlobil bych se), to samé by se dalo říct i o Robsonu Greenovi a Morven Christie je prostě krásná. 95%. ()

Vánoční speciál (2016) (S02E07) 

Vánoční atmosféra par excellence - příjemná i lehce posmutnělá (prostředí hračkářského krámu nemá daleko k Dickensovi). I když v závěru dojde ke kouzlu zrození :-), není vše zcela idylické a všechny příběhy nedojdou happyendu. 90%. ()

Season 3 (2017) (S03) 

O zajímavé případy není občas nouze (za všechny ten z cikánského tábora), i když se tu na můj vkus začíná už moc korektně řešit rasismus a homosexualita. Vztah Sidneyho a Amandy je po zásadním kroku už jen mlácením prázdné slámy, začíná nudit a oba by si občas zasloužili pár facek. 80%. ()

Season 4 (2019) (S04) 

Ze slávy prvních řad zbylo málo. Jakkoli se dosud dařilo tvůrcům vyhnout přílišné korektnosti, ve čtvrté řadě do ní skočili rovnýma nohama. Postavy vyčpělé (snad kromě Geordieho), Leonard s paní M jsou na facku, Sidney zmizí (jak jinak, než s čokoládovou kráskou :-)) a nový farář Will není sice úplně marný, ale není to už úplně ono. Nebýt dílu o Willovi a jeho despotickém otci, šel bych s hodnocením ještě níž. 50%. ()

Reklama

Reklama