Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Christian Wolff (Affleck) je matematický génius, který má lepší vztah k číslům než k lidem. Pod zástěrkou maloměstské účetní kanceláře pracuje jako nezávislý účetní pro několik nejnebezpečnějších zločineckých organizací na světě. S postupným stahováním smyčky ze strany oddělení pro boj s organizovaným zločinem ministerstva financí, v jehož čele stojí Ray King (J. K. Simmons), Christian přijme legálního klienta: dobře zavedenou společnost zabývající se robotikou, ve které účetní (Anna Kendrick) zjistila účetní nesrovnalosti ve výši miliónů dolarů. Ale s tím, jak Christian rozkrývá účetní záznamy a přibližuje se k odhalení pravdy, začíná v jeho okolí stoupat počet mrtvých. (Freeman Ent.)

(více)

Zajímavosti (22)

  • Tržby ze severoamerických kin byly 86,3 milionu amerických dolarů, ze celosvětových pak 155,6 mil. (NIRO)
  • Na začátku filmu kontroluje Christian Wolff (Ben Affleck) při schůzce s farmáři svůj karavan přes video. V levém dolním rohu je slovo „Jabberwocky“, což je název básně od Lewise Carrolla, do češtiny přeložené jako „Žvahlav“. (HADES)
  • Soud ve španělské Valencii řešil případ původem marockého obchodníka, který zažaloval studio Warner Bros. za to, že byla ve filmu použita jeho fotografie ve spojitosti se skutečnými mafiány z newyorské rodiny Gambinů. Mužova tvář je ve zhruba 128 minut dlouhém filmu vidět jednu sekundu. Fotografie byla ovšem použita bez mužova svolení a mohla tak poškodit jeho jméno. Studio mu proto nakonec muselo zaplatit 25 tisíc euro. (ČSFD)
  • Režisérem druhého natáčecího štábu byl Sam Hargrave. Natáčení se také zúčastnil jeho bratr Daniel Hargrave, který na filmu pracoval jako kaskadér. (Rominator)
  • Ve filmu je možné zahlédnout i českou stopu - když si Christian (Ben Affleck) prohlíží účetní knihy, v jedné z nich je uvedena firma Siemens Elektropřístroje s.r.o. s adresou Komenského 821 (na této adrese v Trutnově firma skutečně sídlí). (Chevees)
  • Obraz Jacksona Pollocka, jež se ve filmu objeví, se jmenuje „Free Form“ a byl vytvořen v roce 1946. (DaUr)
  • Báseň, kterou Christian Wolff (Ben Affleck) často v kritických situacích přeříkává, je říkanka „Solomon Grundy“. Jedná se o lidovou poezii, popisující krátký lidský život se všemi jeho útrapami. (Yoshitsune)
  • Anna Kendrick (Dana) má ve filmu postavu napsanou podle vlastní matky - skutečné účetní, která i spolupracovala na scénáři, aby zaměstnání působilo autentičtěji. (Melcoiro)
  • Scénář filmu byl roku 2011 uveden na tzv. Blacklistu - seznamu nejlepších nerealizovaných scénářů. (filmsim)
  • Ravenight Social Club bol skutočným sídlom bývalej mafiánskej skupiny Gambinovcov ktorej bossom bol John Gotti. (zajo91)
  • "Where fun goes to die" ("Kde zábava umiera"), je skutočne neoficiálne motto Univerzity v Chicagu. (zajo91)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Georgia. (MikaelSVK)
  • Jedno z pseudonymov používaných Christianom Wolffom (Ben Affleck) je meno Gauss. Carl Friedrich Gauss bol jeden z najväčších matematikov a fyzikov všetkých čias. Zaoberal sa teóriou čísel, matematickou analýzou, geometriou, geodéziou, magnetizmom, astronómiou a optikou. Vynašiel mimo iného tzv. Gaussovu krivku. (ČSFD)
  • Chris (Ben Affleck) vo filme používa poloautomatickú odstreľovaciu pušku Barrett M82A1M. (MikaelSVK)

Související novinky

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

Ben Affleck a Matt Damon míří na Netflix

26.01.2024

Osvědčené hvězdné tvůrčí duo kráčí vstříc další filmové spolupráci. Po loňském chváleném dramatu Air: Zrození legendy a pár let starém Posledním souboji vyhlíží oscarová dvojice Ben Affleck s Mattem… (více)

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

Akční thriller Zúčtování dostane sequel

05.09.2021

Thriller Zúčtování v originále zvaný The Accountant z roku 2016 neměl původně kdovíjak velké předpoklady k tomu, aby se z něj stal hit, natož pak chválený. Na papíře se zkrátka jednalo o béčkovou… (více)

Sebevražedný oddíl se utká s Rockem?

Sebevražedný oddíl se utká s Rockem?

11.11.2017

Loňská comicsovka Sebevražedný oddíl sice moc lidí nenadchla, 745 vydělaných milionů nicméně znamená dvojku. Té se ujal Gavin O'Connor, režisér Warriora nebo Zúčtování, a měla by se začít točit v… (více)

Sebevražedný oddíl 2 má režiséra

Sebevražedný oddíl 2 má režiséra

07.09.2017

Loňský Sebevražedný oddíl se díky famózní marketingové kampani proměnil v hit. Studio Warner Bros. se tudíž vykašlalo na slabší přijetí a začalo chystat dvojku, k níž se však rozhodl nevrátit David… (více)

Reklama

Reklama