Reklama

Reklama

Mr. Robot

(seriál)
  • USA Mr. Robot
Trailer 2
USA, (2015–2019), 36 h 52 min (Minutáž: 41–65 min)

Tvůrci:

Sam Esmail

Hudba:

Mac Quayle

Hrají:

Rami Malek, Carly Chaikin, Christian Slater, Portia Doubleday, Martin Wallström, Michael Cristofer, Stephanie Corneliussen, Michel Gill, Grace Gummer (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Seriál Mr. Robot, ověnčený Zlatým glóbem za nejlepší televizní drama, sleduje mladého programátora Elliota (Rami Malek), který zdokonalil umění počítačového hackerství. Elliot trpí vysilující sociální fobií. Má pocit, že se s okolním světem může bavit pouze tak, že hackuje jejich přístroje. Když zrovna nepracuje jako inženýr kybernetické bezpečnosti, používá své hackerské dovednosti k ochraně těch, na kterých mu záleží. Svět Elliota, rozčarovaného z moderní společnosti, se náhle změní poté, co potká Mr. Robota (Christian Slater), záhadného vůdce tajné hackerské organizace, která chce s jeho pomocí zničit nadvládu jednoho procenta nejmocnějších lidí světa a zažehnout celosvětovou revoluci. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Oralfabet k tomuto seriálu (5)

Mr. Robot (2015) 

Nebyla to vždycky úplně bezchybná jízda. Místy jsem se dost ztrácel, a ne vždy takovým tím "nechápu, co se děje, ale je to kurva úžasný" způsobem, občas jsem prostě netušil, co vlastně postavy motivuje a čeho se snaží v rámci konkrétní epizody dosáhnout, měl jsem pocit, že Esmailovo nutkání vodit diváka za nos, a tajit před ním důležité informace, často spíš seriálu škodí, než prospívá. Taky jsem měl ze začátku trochu problém si oblíbit víceméně kohokoli kromě Elliota samotného, a některé aspekty mi přišly zoufale neoriginální a nenápadité ("Dark Army?" To je fakt nejlepší název, se kterým jste přišli?) Po shlédnutí celého seriálu jsem ale každopádně docela uchvácen. Bylo by rozhodně zajímavé se ihned pustit do rewatche, a zjistit, jak na mě příběh působí, teď když vím, kam celou dobu směřuje. Možná bych v něm teď už spatřil to dokonalé dílo, za nějž jsem mnohé slyšel Mr. Robota označovat, ale úplně tomu nevěřím. A nijak zvlášť mi to nevadí, protože ty důležité aspekty prostě fungují a jako celek jde o unikátní, technicky a herecky dokonalý, emocionálně rezonantní počin plný naprosto nezapomenutelných momentů. Jo a fakt, že počítačům víceméně vůbec nerozumím, sice nakonec nijak zvlášť neuškodil, ale dokážu si představit, že kdybych byl ajťák, měl bych z toho fakt orgasmus. Prozatím silných 9/10 ()

Série 1 (2015) (S01) 

Po technické stránce dokonalé, co se příběhu týče, zatím se trochu těžce soudí, odhaduju, že hodně věcí teprve pořádně začne dávat smysl v příštích sériích, ale i tak je to fakt vtahující a napínavý. Elliot je fascinující protagonista a i ostatní postavy mají něco do sebe, obzvlášť psychopatického slizouna Tyrella Wellicka jsem si oblíbil. Nejvíc se mi asi líbil šestý díl, který toho neměl zas až tak moc společného s hlavní dějovou linkou, ale to neznamená, že by mi nepřišla hlavní dějová linka zajímavá, prostě se mi jen ta adrenalinová jízda s tragickým závěrem, evokující Breaking Bad, přesně strefila do noty. Jsem zvědav na další vývoj. Slabších 9/10 ()

Série 2 (2016) (S02) 

Druhou sérii jsem odstartoval tím, že jsem si omylem pustil druhou epizodu místo první. Nebyl jsem zmaten dost na to, abych si svou chybu během sledování uvědomil, ale pořád šlo o docela frustrující a ne zrovna snadno vstřebatelný zážitek. Tenhle vrtkavý start tak trochu předznamenal, jak se budu cítit během sledování zbytku série. Přitvrzení v oblasti surreálna jsem sice uvítal s otevřenou náručí, a nejpodivnější momenty téhle série patří podle mě mezi ty nejlepší a nejzajímavjěší (sitcom, Angelin výslech v předposlední epizodě), ale pokud jde o hlavní dějovou linku, dost jsem se ztrácel a až příliš často jsem se musel sám sebe ptát, jaká je vlastně motivace a plán jednotlivých postav. Oproti první sérii, tahle prostě už nepůsobí tak soustředěně a vyváženě. Neustálá snaha o matení diváka, servírování dějových zvratů a pokládání nových otázek místo poskytování odpovědí na ty již položené tady prostě už místy hrozila ztrátou mého zájmu. Asi teď zním dost negativně, ale ve skutečnosti se mi druhá série pořád hodně líbila, po technické i herecké stránce je to stále špičková podívaná, a hodně momentů se mi určitě zapíše do paměti, jen se to prostě sledovalo podstatně hůř, než série první. Ale i v té nepoddajnosti jsem místy nacházel půvab. 8/10 ()

Série 3 (2017) (S03) 

Po ne zcela uspokojivé druhé sérii se Mr Robot ve třetí dostává na dosavadní vrchol. Občas mám sice pořád trochu problém s Esmailovým způsobem dávkování informací, navíc mě trochu zamrzel odklon od surrealismu, ale jinak si nemůžu stěžovat, protože se víceméně celou dobu jelo na plný plyn a tři epizody (5,6,10) mě totálně odrovnaly. Závěr hezky zamíchal kartami a já jsem připraven na televizní dokonalost, jíž se mi s největší pravděpodobností dostane v podobě závěrečné série. 10/10 ()

Série 4 (2019) (S04) 

Lepší zakončení bych si pro tenhle seriál jen těžko dokázal představit. Všechny elementy, které se mi nejvíc líbily na předchozích sériích jsou tu přítomny a umocněny, zároveň ale Esmail opět převrací vše, co jsme doposud věděli na hlavu, a sype z rukávu jeden zvrat za druhým, aniž by to kdy začalo působit příliš překombinovaně a nuceně. Neříkám, že mi na konci všechny dějové součástky dokonale zapadly do sebe, a že všechny otázky byly zcela uspokojivě zodpovězeny... ale vlastně skoro jo. A hlavní, je, že po emocionální stránce vše fungovalo, jak dobře promazaný stroj. Na konci šlo totiž především o příběh jednoho nesmírně emocionálně poškozeného člověka, snažícího se vyrovnat se se svými traumaty, a mě fakt těší, že na to Esmail nezapomněl. Poslední série Mr. Robota je strhující, devastující, místy až nečekaně temná, ale v závěru dokonale uspokojivá a plná naděje. Tohle ve mě bude rezonovat ještě dlouho. 10/10 ()

Související novinky

Matt Reeves natočí minisérii o Busteru Keatonovi

Matt Reeves natočí minisérii o Busteru Keatonovi

21.01.2023

Zatímco pokračuje v práci na sequelu k jeho komiksovému Batmanovi, rozhlíží se mezitím režisér Matt Reeves (Válka o planetu opic) i po dalších zajímavých projektech. A jeden takový mu nyní právě… (více)

Battlestar Galactica dostane pokračování

Battlestar Galactica dostane pokračování

18.09.2019

Kultovní sci-fi seriál Battlestar Galactica se dočká pokračování. Oznámili to zástupci stanice NBC, kteří zároveň veřejnosti odhalili svoji novou chystanou streamovací službu nazvanou Peacock. Jak… (více)

Freddie Mercury míří do kin

Freddie Mercury míří do kin

06.11.2016

Biografie největší hvězdy Queenů se chystá už řadu let. Freddieho Mercuryho si měl zahrát Sacha Baron Cohen (Borat, Diktátor), ten ale po neshodách se členy kapely z projektu odstoupil. Hudebníky… (více)

Po Hře o trůny přijdou Divoké karty

Po Hře o trůny přijdou Divoké karty

08.08.2016

George R. R. Martin momentálně píše Vichry zimy, šestý román z fantasy série Píseň ledu a ohně. Knižní předloha Hry o trůny je alfou i omegou jeho tvorby, to ale neznamená, že by zanedbával svá… (více)

Reklama

Reklama