Reklama

Reklama

Černé Vánoce

  • Česko Black Christmas (více)
Trailer

Obsahy(1)

Poklidně univerzitní městečko Bedford se jako každý rok připravuje na Vánoce. Žádná ze studentek na dívčí koleji netuší, že se do jejich soukromí vkradl démonický cizinec. Vše začíná obscénními telefonáty, avšak brzy nastávají teror a hrůza, nešetřící žádnou z dívek. Jejich osud se ocitá v rukou psychopata... Film, který byl natočen o čtyři roky dříve než legendární Halloween, je všeobecně považován za kultovní film své kategorie a neměl by uniknout vyznavačům hororového žánru. (Popron)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Krásna vianočná atmosféra sa vzápati premení na utrpenie a boj o holý život.Tento film,ma dostal svojim intenzívnym napatím,aj slušnou atmosférou.Bola to aj slušná zábava,vážne v niektorých momentoch som sa dost obavil.Dialógy sa s tým vobec nemaznali a nadávkami sa to tu len hemží.Mám rád filmy ktoré su zamerané na tajomno a mystérium vraha.A presne o tom je aj tento film.Aj spracovanie príbehu je velmi svieže,ale aj zábavne a velmi temné.Len tie telefonáty čo prichádzali od vraha,boli chaoticke a po čase mi začali dosť prekážať.Vrážd tu nie je veľa ale filmu to neubralo z napatia,ale ten koniec bol jedno veľké klišé.To celkom tvorcovia odflákli-škoda. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

No, tak pro mě trošičku zklamání. Myslím, že tohle je jeden z příkladů, kdy film neobstojí zkoušku časem. Atmosféru to má, místy až dobrou, ty telefonáty jsou fakt parádní, ale na druhou stranu, dneska už jsme přeci jenom zvyklí na trochu větší přímočarost. Dost mi vadilo, že tomu chybí pointa, nějaké rozuzlení, vysvětlení (které bylo obsaženo v remaku). Ono ne že by ten konec byl špatný, ale připadal mi trochu divný. Musím ale pochválit zajímavé postavy, humor a jakousi morální otevřenost, jímž (na svou dobu) oplývá. V remaku mě strašně bavila postava opilé holky, jsem rád, že ji zde hrála má oblíbená Margot Kidder a to naprosto skvěle. ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle "kult" jsem tedy opravdu nějak nevychytal ... Jako klidně chápu, že je tohle považováno za první slasher v dějinách kinematografie. Ale co je na tomhle filmu dobré je mi opravdu záhadou... Nemůžu sice filmu konkrétně nic vytknout, ale mě to hlavně šíleně nudilo. To se prostě nedalo, fakt utrpení to vidět až do konce. Ve filmu se skoro vůbec nic neděje. Všechno to stojí na rozhopvorech špatných herců (a to včetně Saxona). Identita vraha mi byla jasná od začátku. Půl filmu se vlastně neděje vůbec nic, stane se zde jen jedna vražda. Zvukový doprovod filmu, jak telefonáty, tak skřeky vražděných obětí jsou dobré to uznávám ... ale prostě, nehledě na pár zásadních klišé, je pro mne osobně tohle naprostá nudná volovina a její horrorovost snad spočívá jen v tom, že vás uspí a pak vás ze spánku vytrhne nějakým tím vřískotem ... Proboha vždyť ve stejný rok vznikl nejlepší horror všech dob "Texas Chainsaw massacre", tomu říkám horror. Tohle je spíš taková nudná zapeklitá kriminálka ... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

No, na klasiku žánru bych to teda neviděl. Snímek Black Christmas možná vznikl o čtyři roky dřív, možná přeslavný milník slasherového subžánru Halloween i inspiroval, ale to je asi tak všechno. Velmi nenápaditě natočený (ty věčné nájezdy a odjezdy kamery mě štvaly), scénáristicky nezajímavý (zvraty se daly očekávat hodně dlouho dopředu) a ne moc napínavý (no dobře, chvilkama možná) horor mě zaujal zejména přítomností krásné Oliviy Hussey (která byla bohužel pořád oblečená) a snahou o realističnost (což je věc, která slasherům chybí). Ale když jsou zrovna ty Vánoce, tak za tři. Jinak dvě a půl hvězdy. Leden 2021: Po 14 letech přehodnocuju - natočené je to docela nápaditě a atmosféra rozhodně nechybí, navzdory nebo možná díky plíživému tempu. Fajn to bylo. ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Není to úplně špatné, ale Halloween je trošku o něčem jiném. Vrah tu je nevýrazný, s hlavní postavou necítíte a je Vám jedno zda přežije či ne a celkově to je celé takové utahané. Ovšem má to i světlejší stránky například Johna Saxona, first person záběry (jejich sugestivnost asi z hlavy pár dní nedostanu) a snahu o aspoň trochu logické jednání postav, což u slasheru nebývá zrovna zvykem. Pro mě 55% a slabší tři hvězdy. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (18)

  • Pracovní název filmu byl Silent Night, Evil Night. (Chatterer)
  • Gilda Radner měla ztvárnit roli Phyllis Carlsonové. Měsíc před začátkem natáčení se ale role vzdala, jelikož se začala naplno věnovat závazkům kolem pořadu Saturday Night Live. Na její místo tak byla obsazena Andrea Martin. (Stocki)
  • Producent Gerry Arbeid se objevil ve filmu jako taxikář. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Reklama

Reklama