Reklama

Reklama

Stranger Things - Season 1

(série)

VOD (1)

Epizody(8)

Ve městě Hawkins, ve kterém se dějí podivné věci, se sice po jednom chlapci slehne zem, ale objeví se dívka, která vládne silami, které jako by byly z jiného světa. (Netflix)

Recenze (191)

Radyo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriálová první řada připomene kouzelnou atmosféru osmdesátkových filmů US provenience (my tady měli přeci jen trochu jiné osmdesátky) a namixuje do ní napětí přímo hororové, a to takovým stylem, že u každého dílu sedím v křesle jako přikovaný a skoro nedýchám. Asi půjdu přehodnotit svou seriálovou TOPku, tedy pokud to další série nějak zásadně "nepošlou ke dnu". ()

BrooksW.Here 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria absolútne ničím nesklamala, všetko bolo perfektne vyladené. Svojou atmosférou mi pripomínala prvú časť Votrelca, pretože tu podobne ako tam, po celú dobu tých ôsmich epizód prakticky ani neviete ako ten Demogorgon má vôbec vyzerať. Celú dobu nás necháva v napätí čakať a my si jeho vzhľad môžeme jedine domýšľať. Ani jedna časť pre mňa nebola slabšia a práve preto som sa rozhodol dať každej jednej a aj celej 1. sérii 5*. ()

Reklama

schizmo 

všechny recenze uživatele

Ach jo, vole. První řada silou vůle dokoukaná. Je všeobecně známo, že mám problém s novodobejma seriálama, zvlášť když všichni zpovykaně jebou plný počet něčemu, co by šlo efektivně odbýt na ploše 90 minut dlouhého celovečerního filmu. A není to tak, že bych byl apriori přednakrknutej - když tenhle seriál začal bejt provařovanej kvůli renezanci osmdesátek, strašně jsem se těšil, protože tohle období je moje dětství a miluju většinu z toho, co tenkrát bylo natočeno. Jenže ačkoli tvůrci vypíchnuli snad všechno podstatné, co dělá osmdesátky osmdesátkama, tak je nad slunce jasné, že si znalec žánru raději pustí něco původního a ne tento recyklát. A že je to recyklát, na to vemte jed! Těží se ze spousty zásadních děl jako je Věc, Vetřelci, Kingovy adaptece a dokonce i soundtrack je počertech stylově dobovej. S čím mám problém, je především těžká uvěřitelnost a taky až přílišná snaha připomenout doby, které se už nikdy nevrátí a proto je lepší je nechat spát a pokud ne, tak vzdávat úctu tributem a nikoli recyklací. A co mně vyloženě sere, je to, že ani většina fandů té doby není schopna rozlišit, že se jedná slabej odvar dob minulých a hodnocení, ty vole, 93% je výsměch autentické době, ze které seriál těží. Je to skoro jakoby Nike byl větší Adidas, než Adidas. Neříkám, že by se měly přestat točit takovýhle věci (zaplať pánbůh za snahu dostat horor do seriálu) nebo že by se fans měli škrábat za uchem a přehodnocovat, přoč jim ryze průměrnej seriál stojí za takovou paniku, ale trocha soudnosti by neuškodila. Ta totiž chybí i tvůrcům, protože pokud nejsou schopni na ploše 8x50 minut vysvětlit, kde se vzal bubák, kde se vzala 11, jakou mají souvilost mezi sebou a co znamená ta alternativní realita, tak tomu říkám hanebné mrhání prostorem. Strašně rád bych dal vyšší hodnocení, ale dokoukat to byl fakt pain a opravdu si nejsem jist, jestli by podobná látka měla být natahována na tolik dílů několika řad seriálu, pokud Netflix a tvůrci krom nahánění lowů také významně nepodporují seriálové feťáctví současného diváctva... ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hmmm. Tenhle kříženec X-Files a Stand by me se dost povedl. V první řadě cast, kde sqwěle ladí dětská parta. Pak Winona, která se pro tyhle hysterický role snad narodila a příjemné překvapení David Harbour. K tomu 80ky včetně Dračáku a toulání venku, což je i část mýho mládí, ikdyž v 90kách :-). Snad jen až stoický klid rodičů jimž se dítka toulají venku v době kdy mizí jejich kamarádi by se dal vytknout. The Truth Is Out There. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snaha vzkřísit osmdesátkovou zábavu se cení. Stranger Things to vyvolávání nostalgie snad až přehánějí. Půjčují si řadu elementů z klasických filmů, pořád někde hraje synťáková písnička, mluví se o tom, jak se jde do kina na Poltergeista, ale přes tenhle čelní útok nelze přehlédnout, že příběh je vlastně velmi prostý, postavy jsou jednoduché a přitom je to všechno zbytečně roztahané. Vzhledem k tomu, že všechny ty vypůjčené prvky z filmové éry plné víry v monstra, telekinezi a ufony si každý v nějaké míře vybaví z povedenějších děl, je v podstatě jednoduché předvídat, jak se bude děj vyvíjet, jak která scéna skončí a nějakou zvědavost vzbuzuje série až v závěru. Opravdu zajímavé věci (co se dějí především v posledním dílu) by se daly zhustit tak na třetinu počtu epizod. Škoda, snad to bude příště lepší a ne tak násilně roztomilé a nostalgické za každou cenu. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (52)

  • Když se kluci snaží propašovat Eleven (Millie Bobby Brown) do školy, oblečou ji stejně jako Carrie ze stejnojmenné knihy Stephena Kinga. Carrie měla stejně jako Eleven telekinetické schopnosti. (HellFire)
  • Když se kluci rozhodnout vydat v noci na pátrací akci, aby našli svého ztraceného kamaráda, zastaví se na kolech na kraji lesa. Jejich dialog a dokonce i hudba jsou prakticky totožné se scénou z filmu Rošťáci (1985). (HellFire)

Reklama

Reklama