Hostinec U létavého draka (TV film)
Krimi / Romantický
Československo, 1971, 84 min
Eva SadkováObsah
Joseph Sheridan le Fanu přichází ne televizní obrazovku jako autor příběhu plného temné fantazie, přízračných zjevů a záhad - Hostinec U létavého draka. Ten patří do nejproslulejší sbírky jeho povídek Temné zrcadlo, které autor vydal rok před svou smrtí, před více než sto lety. Jeho knížky však mají dodnes své čtenáře zřejmě také proto, že tento spisovatel už v minulém století vytvářel ve svém dílo to, čemu se dnes zkratkovitě říká horror. Bohumila Zelenková si jeho novelu Hostinec U létavého draka zvolila za předlohu nejen pro její tajemný, romantický kolorit, ale také proto, že postavy vydávají pozoruhodné svědectví o době, která následovala po Napoleonově porážce u Waterloo, o době, kdy mnozí se snažili dosáhnout velikosti, byť to byla jen velikost podvodu. (oficiální text distributora)
zazzou
Poctivé herecké výkony hlavních představitelů nelze nepochválit, ale film na mě působil místy značně nudně a nezajímavě. Ale jinak další důkaz, že i televizní inscenace měly tenkrát ještě svoji kvalitu. Hvězdičku navíc za konec, na který se opravdu vyplatilo počkat.(25.1.2010)
Lelíček
Také mám ten dojem,že tehdejší televizní tvorba byla na slušné úrovni.Samozřejmě,že všechno ne,ale dost věcí se povedlo.(26.2.2012)
PollyJean
anglicky ironická pohádka o tom, jak fádní se někdy jeví pravda a jak lákavá je lež. S minimem prostředků (celkem primitivní kašírovaná výprava) a skvělými hereckými výkny všech zúčastněných je dosaženo celkem působivého účinku - zvláště poslední slova nepoučitelné Hanzlíkovy postavy stojí za to...(25.1.2010)
dr.fish
Nepříliš složitý příběh o naivním bohatém mladíkovi jenž se zamiluje a doplatí na to. Příběh sice trochu pokulhává v tempu i zábavnosti, ale je podepřený herci, kteří nikdy nezklamou, a tak se dočkáme skvělého rozzuzlení, jenže nepřekvapí, ale nezklame. Drobná detektivní zápletka je ku prospěchu věci. 80%(13.7.2011)
fragre
Pro příběhy pana Sheridana Le Fanu mám slabost a toto staré televisní zpracování je velice kvalitní. Výkony herců neruší ani kašírovaná laciná výprava.(24.1.2010)
alonsanfan
Vynikající adaptace povídky klasika hororu Sheridana Le Fanu - Pokoj v hostinci Dragon Volant. Čarokrásná hraběnka v podání Jany Brejchové, které to opravdu sluší (její fotografie v profilu na csfd pochází právě z tohoto snímku) a roztomile naivní anglický gentleman Jaromír Hanzlík. V dalších rolích excelují taková esa jako Vladimír Šmeral (hrabě), František Husák (angličanův sluha John), Jiří Adamíra (falešný markýz). Atmosférické a věrné knižní předloze.(24.1.2010)
mrLotus
Detektivní inscenace s lehce hororovým nádechem.Skvělý herci,výborná atmosféra.(28.1.2008)
baxz
Nadprůměrná televizní inscenace s kriminálně-hororovými prvky dovršena překvapivým zlomem. Výborné herecké výkony J.Hanzlíka, F.Husáka, V.Šmerala, J.Adamíry a P.Haničince.(25.1.2010)