foto

Ester Krumbachová

  • nar. 12.11.1923
    Brno, Československo
  • zem. 13.1.1996 (72 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Česká režisérka, dramatička, spisovatelka, scénáristka, výtvarnice, scénografka a především návrhářka filmových i divadelních kostýmů. Od r. 1954 působí jako výtvarnice v divadle (Oblastní divadlo v Českých Budějovicích, Městská divadla pražská, Národní divadlo).

V roce 1961 se díky filmu Muž z prvního století (rež. O. Lipský) stává uznávanou filmovou výtvarnicí. Stála v pozadí celé české filmové nové vlny, které vtiskla neotřelou a originální výtvarnou podobu. Výrazně spolupracovala s Věrou Chytilovou (Sedmikrásky) nebo Janem Němcem (Mučedníci lásky, O slavnosti a hostech), dále s Vojtěchem Jasným, Otakarem Vávrou, Karlem Kachyňou a mnoha dalšími.

Natočila i vlastní autorský film Vražda Ing. Čerta (1970). S ohledem na spolupráci na několika trezorových filmech (Ucho, Valérie a týden divů) jí byl udělen roku 1970 zákaz tvorby a to na dlouhých 20 let. Zpět k filmu se vrací po roce 1989, kdy natočila např. Gen o sestrách Válových, videoklip pro rockera Ivana Krále a navrhla kostýmy pro film Marian. Její comeback už ovšem nedosahuje takové úrovně, jako její předčasně utnutá tvorba v 60. letech.

V roce 1996 umírá po vleklé nemoci a také na následky svých dlouhodobých problémů s alkoholem.

klára "kapibara" xxx

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

1970 Vražda Ing. Čerta

TV pořady

1995 GENUS (TV pořad)

Herecká filmografie

Dokumentární

2011 Inventura Febia: Ester Krumbachová a František Vláčil (TV film)
2009 Zlatá šedesátá (TV seriál) - a.z.
2005 Pátrání po Ester
2001 Noční hovory s matkou - a.z.

TV pořady

2011 Inventura Febia (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace