foto

Jiří Adamíra

  • nar. 2.4.1926
    Dobrovice, Československo
  • zem. 14.8.1993 (67 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Adamíra se narodil 2. dubna 1926 v Dobrovicích na Mladoboleslavsku. Nejdříve vystudoval vršovické gymnázium a průmyslovku na Smíchově, ale místo dalších studií započal rovnou bez odborné průpravy divadelní dráhu, kterou rozvíjel ochotnicky už během studií. Byl členem Divadla mladých pionýrů (1945 až 1946), zlínského Divadla pracujících (1946 – 1950), odbyl si prezenční službu (1950 – 1952), Státního divadla v Ostravě (1952 – 1960) a Realistického divadla Zdeňka Nejedlého (1962 – 1990). Divadelní dekádu ukončil svým angažmá v činohře Národního divadla v Praze (1. srpna 1990 – 14. srpna 1993), jehož další možné úspěšné účinkování na této scéně přerušila až smrt.

Jiří Adamíra byl svou vrozenou noblesou, šarmem a inteligencí předurčen do postav aristokratů či členů inteligence, jimž nechybí hořkost, nadhled, ironie, cynismus, skepse a nezúčastněnost. Vysokou postavu, podlouhlý obličej s vysokým čelem a zdánlivé strohé vystupování doplňoval zejména svým hlubokým mužným hlasem. Z jeho nejlepších inscenací si uveďme: „Richard III.“, „Hamlet“, „Strýček Váňa“, „Lunin“, „Bratři Karamazovi“, „Othello“, „Racek“, „Pygmalión“, „Maryša“, „Sbohem, Sokrate“, „Dva na koni, jeden na oslu“, „Sladké ptáče mládí“, „Divoká kachna“, „Boj černocha se psy“, „Komik“, „Baron prášil“, „Zimní pohádka“ atd.

Přes malé roličky muže na kole a závozníka v krátkých filmech Emanuela Kaněry (POSTEL O 5 HP ANEB PROBUZENÍ NA ULICI) a Ludvíka Tomana (I ANDĚLÉ ZTRÁCEJÍ TRPĚLIVOST) získal v 50. letech dvě výrazné úlohy konstruktéra a letce Rudolfa Koláře v Dubových VÍTĚZNÝCH KŘÍDLECH (1950) a studenta Rudy Chvátala v hudební budovatelce ZÍTRA SE BUDE TANČIT VŠUDE (1952) Vladimíra Vlčka. K soustavnější herecké činnosti měl možnost přistoupit až o dvanáct let později díky úloze JUDr. Karla Veselého v Brynychově dramatu …A PÁTÝ JEZDEC JE STRACH (1964). Poté sehrál až do své smrti řadu menších rolí. Tu titulní, hodnou jeho nesmírného talentu, však nikdy nedostal.

V letech 1965 – 1989 se návštěvníkům kin představil jako Šubrt (BLOUDĚNÍ), Francouz Mercadier (TRANSIT CARLSBAD), klenotník Rudolf Litera (HRA BEZ PRAVIDEL), kapitán SNB Havel (DŮM ZTRACENÝCH DUŠÍ), MUDr. Preclík (SMĚŠNÝ PÁN), zeť Petr (HVĚZDA), král Stojmír (RADÚZ A MAHULENA), vyšetřovatel Hájek (JEDEN Z NICH JE VRAH), Milner (PODEZŘENÍ), Dr. Podlipský (PŘÍBĚH LÁSKY A CTI), Ing. Trojan (STÍHÁN A PODEZŘELÝ), plukovník (BOŽSKÁ EMA), docent Horák (NEVĚSTA K ZULÍBÁNÍ), Reichenberger (ZELENÁ VLNA), Dr. Tupl (PUTOVÁNÍ JANA AMOSE), Guntr (OLDŘICH A BOŽENA), Karel (POLOČAS ŠTĚSTÍ), Killer (KOMEDIANT), páter Štulc (VERONIKA), Karel Kovařovic (LEV S BÍLOU HŘÍVOU) a naposledy sluha Kotera v Menzelově komedii KONEC STARÝCH ČASŮ (1989).

Výrazně se uplatnil i ve filmech posluchačů FAMU (TRIPTYCH nebo COMPANIERO), slovenských (ADVOKÁTKA, ZLATÁ RÉVA atd.) a maďarských (FELHÖJÁTÉK; SZIRMOK, VIRÁGOK, KOSZORÚK; ELSÖ KÉTSZAZ ÉVEM a i HANUSSEN) snímcích. Herecky se vyžil i v řadě televizních inscenacích (MODLITBA PRO KATEŘINU HOROVITZOVOU, KONEC VELKÉ EPOCHY, WATERLOO, NĚKOHO JSEM ZASTŘELIL, MINISTERSTVO STRACHU, AKSÁL, EGYPTOLOGOVÉ, POSLEDNÍ KONCERT, OBLOUK SVĚTLA, ŠPANĚLÉ V PRAZE, MOROVÉ POVĚTŘÍ či POPEL A HVĚZDY) a seriálech (F. L. VĚK, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, BYL JEDNOU JEDEN DŮM, CHALUPÁŘI, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA, INŽENÝRSKÁ ODYSEA, DNES V JEDNOM DOMĚ, OKRES NA SEVERU, BAMBINOT, PANOPTIKUM MĚSTA PRAŽSKÉHO a DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY).

Neobyčejně krásný a kultivovaný hlas Adamíra využil také při umělecké recitaci, např. antických textů (Viola, Lyra Pragensis), v rozhlase („Pozdravy“, „Paní Svět“, „Budování státu“, „Meteor“ aj.) a dabingu (př. STRAŠIDLA ZE SPESSARTU). Několik let byl také pedagogem na DAMU. Za svůj výkon Bedřicha Brenského v Moskalykově televizním dramatu MODLITBA PRO KATEŘINU HOROVITZOVOU (1965) se stal laureátem Státní ceny Klementa Gottwalda (1967), dále získal Cenu Jaroslava Průchy (1987) a titul Zasloužilého umělce (1989). Jeho umělecké a občanské názory měly kladný vliv na dlouholetou životní partnerku, herečku Divadla na Vinohradech Hanu Maciuchovou (*1945). Herec Jiří Adamíra zemřel 14. srpna 1993 na rakovinu páteře v Praze ve věku šedesáti sedmi let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

1993 Kadeř královny Bereniké (TV film)
1992 Ecce Constantia (TV film)
1991 Maigretův první případ (TV film)
1990 Maryša (divadelní záznam)
Popel a hvězdy (TV film)
Svědek umírajícího času
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Evropa tančila valčík
Konec starých časů
Mata Hari (TV film)
Morové povětří (TV film)
1988 Hanussen
Lék pod kůži (TV film)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Laková krabička na čaj (E10)
Příběh z dovolené (E09)
Pan rada v Paříži (E08)
Hokynářská balada (E07)
V tom starém domě (E06)
další epizody
Španělé v Praze (TV film)
V kleštích (TV film)
1986 Dotyk zla (TV film)
Lev s bílou hřívou
Žena z Korinta (TV film)
1985 Čarodějky z Greenham Common (TV film)
Veronika
1984 Bambinot (TV seriál)
Hra v oblacích
Komediant
Listy, květiny, věnce
Oldřich a Božena
Poločas štěstí
1983 Oblouk světla (TV film)
Panáček Paneláček (TV seriál)
Putování Jana Amose
Větrná setba (TV film)
1982 Červánková královna (TV film)
Čtverec mizení (TV film)
Děkuju, pane profesore (TV film)
Poslední vlak
Zelená vlna
1981 Okres na severu (TV seriál)
Proč se vraždí starší dámy (TV film)
Tu es Petrus (TV film)
1980 Dvacet tisíc mil pod mořem (TV film)
Italské jaro (TV film)
Nevěsta k zulíbání
1979 Akce Rys (TV film)
Božská Ema
Bratři Kipové (TV film)
Detektivem proti své vůli (TV film)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Inženýrská odysea (TV seriál)
Kaliba (TV film)
Kořist (TV film)
Poslední koncert (TV film)
Půl slunce půl stín (studentský film)
Rukojmí v Bella Vista
1978 Smrt císaře a krále Karla IV. (TV film)
Stíhán a podezřelý
Ztrácím tě, lásko (TV film)
1977 Advokátka
Buben
Dva na koni, jeden na oslu (divadelní záznam)
Láska poručíka Bentze (TV film)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Podezřelé okolnosti (TV film)
Příběh lásky a cti
Pyrrhovo víťazstvo (TV film)
Smuteční hudba za padlé hrdiny (TV film)
Zlatá réva
1976 Bílá růže (TV film)
Petřička (TV film)
1975 Chalupáři (TV seriál)
Konfrontace
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
Ďábelské ostrovy (E04)
Jízda do tunelu (E03)
Bio Ilusion (E02)
Stěhovavá trafika (E01)
Companiero (studentský film)
Doňa Perfecta (TV film)
Egyptologové (TV film)
Nádraží (TV film)
Příběhy Odysseovy
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Horolezci (TV film) - vyp.
Hra, kterou nikdo nepískal (TV film)
Muž, který chtěl být bohem (TV film)
Okno ještě svítí (TV film)
Sinfonietta (TV film)
1972 Podezření
Triptych (studentský film)
1971 Hostinec U létavého draka (TV film)
Lepší pán (TV film)
První radosti (TV film)
Svědectví mrtvých očí
1970 F. L. Věk (TV seriál)
Jeden z nich je vrah
Kostnice
Kruh světla (TV film)
Mata Hari (TV film)
Případ Mauricius (TV film)
Radúz a Mahulena
Romanetto (TV film)
1969 Aksál (TV film)
Hvězda
Směšný pán
1968 Jegor Bulyčov (TV film)
Kardinál Zabarella (TV film)
1967 Dům ztracených duší
Hra bez pravidel
Po francouzsku (TV film)
Studie jednoho strachu (TV film)
Waterloo (TV film)
1966 Ministerstvo strachu (TV film)
Někoho jsem zastřelil (TV film)
Transit Carlsbad
1965 Bloudění
Konec velké epochy (TV film)
Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou (TV film)
Souhvězdí Panny
1964 ...a pátý jezdec je Strach
1963 Marianna Pinedová (TV film)
Ohnisko nenávisti (TV film)
1961 Muži pro Petronelu (TV film)
1952 Zítra se bude tančit všude
1950 Vítězná křídla
1949 I andělé ztrácejí trpělivost
1948 Postel o 5 HP aneb Probuzení na ulici

Dokumentární

2006 Jiří Adamíra, herec (TV film)
2002 Příběhy slavných: Dobře namíchaný Jiří Adamíra (TV film)
1990 Antonín Dvořák (TV film)
1988 Proměny českých měst
1984 Matyáš Bernard Braun - vyp.
1977 Chodec pražským stoletím
Plechová muzika
1976 Pražské konfrontace
1973 Slunce
1970 Člověk neumírá žízní
Svítí slunce? (TV film)
1966 Mlha

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace