Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (452)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dobytí severního pólu překonává v mých očích jenom jediná hra, a sice Záskok. Ryzí nadšená ochotničina, České Budějovice, Karel Infeld Prácheňský a jeho brutálně přesvědčivé hlody (tedy pokud ho hraje Zdeněk Svěrák, nic ve zlém vůči alternacím, ale to je jako kdyby matku Žílovou nehrál Miloň Čepelka), a hlavně zvědavý invalida Jirka Karásek mimo jiné jako extra hlasitá nápovědka... prostě nemůžu jinak. 100%ních 100%. ()

Bones! 

všechny recenze uživatele

Tuto hru považuji za nejlepší z těch, které"Cimrman"vytvořil :-))Pravděpodobně největší zásluhu na tomto názoru má postava K.I.Prácheňského, kterou brilantně hraje Zdeněk Svěrák.Samozřejmě tím nechci opomíjet ostatní, jenž mu připravují"půdu"(Dá se říct, že doslova:-) ), pro místy vskutku neubránitelný atak na naše bránice...Někdy jsem měl opravdu, co dělat, abych se smíchy takřka neudusil..."Tak končí, alespoň doufám, naše komédie...":-)Prostě dokonalé! ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Tuhle hru nejlépe charakterizovali samotní její restaurátoři: „Je to takový hokej, ve kterém padá hodně gólů.“ To vše korunováno životní rolí Zdeňka Svěráka. --- Dobrých fórů si užijeme habaděj, to je pravda. Ale absolutní Cimrmanova špička to není, chybí tomu takové to charakteristické rýpnutí, které - ač to přední cimrmanologové vždy vehementně popírali - v Géniových nejsilnějších momentech korunovalo jeho humor špetkou satiry, myšlenky s pronikavější ambicí, než jen takříkajíc hrát veselý hokej. --- Kromě toho, právem slavná postava K. I. Prácheňského s postupujícími reprízami víc a víc přehrává, už je až polopatistická. Chápu, že Svěrák a většina publika s ním si to užívají. Ale historicky nejstarší záznam této hry (na zvukovém CD) je podle mého soudu nejvkusnější. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

V Českých Budějovicích by (možná) chtěl žít každý, já však každopádně dobře vím, že těch Cimrmanů se nikdy nevzdám. U Záskoku, téhle jejich naprosto ikonické hry plná geniálních hlášek, co opravdu zlidověly, to platí obzvláště. Skoro by se zde totiž dalo říct, že co slovo to perla. Prim tu hraje vynikající Zděněk Svěrák v hlavní roli herce Karla Infelda Prácheňského, u něhož vskutku platí, že kam se hrabe Bittner. Ale on ani takový zvědavý invalida Jirka Karásek není k zahození. Po vzhlédnutí téhle hry si tak divák může spokojeně říct: "Tak končí naše komédie! Zlo prohrává, dobro žije!" ()

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

"Tak končí naše komédie, zlo prohrává a dobro žije." Joo, jak jsem se u této divadelní hry smál, a směju se doteď. Skvělá hra, samozřejmě z dílny Ladislava Smoljaka, který má pro vtip nejen hlavu, ale i poté celou divadelní hru, na kterou se dívat a nesmát se, je hřích. U Záskoku, bych řekl, že je to asi jedna z nejlepších her vůbec, protože to má skvělý příběh, že se vlastně koukáme v divadle na divadlo, nepovedené divadlo, které je vážně skvělé, plné suprového vtipu a Vavrocha, který je zahrán perfektně. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (22)

  • Hra měla premiéru 27. března 1994. Jedná se tedy o první hru, která měla premiéru v současném působišti Divadla Járy Cimrmana, a to na Žižkově. Tehdy ještě Divadlo T. G. Masaryka. (mnaucz)
  • Vavroch se jmenoval podle Vávry z Maryši. (Kulmon)
  • Autoři nejprve psali hru už zkaženou, ale pak napsali hru tak jak by vypadala nenarušená a pak ji "kazili". (Kulmon)

Reklama

Reklama