Reklama

Reklama

Sandman

(seriál)
  • USA The Sandman
Trailer 1
USA, (2022–2024), 19 h 8 min (Minutáž: 38–64 min)

Předloha:

Neil Gaiman (komiks)

Hudba:

David Buckley

Hrají:

Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Charles Dance, Boyd Holbrook, Jenna Coleman, Vivienne Acheampong, Sanjeev Bhaskar, Asim Chaudhry, David Thewlis (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(21)

Existuje svět, kam se dostaneme, jenom když zavřeme oči a usneme – říká se mu Snění. A Pán snů Sandman (Tom Sturridge) tam umí zhmotnit naše nejhorší noční můry a představy. Když Sen nečekaně padne do zajetí, ve kterém stráví sto let, vyvolá jeho nepřítomnost dlouhou řadu událostí, které navždy promění svět spících i bdících. Sen se proto vydává na putování mezi světy i v čase a napravuje chyby, které udělal za dobu svojí dlouhé existence, musí znovu prozkoumat, kdo je přítel, a kdo nepřítel, a poznává taky nové bytosti – ať už kosmické nebo ze světa lidí. (Netflix)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (286)

HAL 

všechny recenze uživatele

Z první poloviny seriálového Sandmana jsem byl nadšený - jako absolutní milovník předlohy, která je imho tím nejlepší co kdy  mezi komiksy vzniklo, jsem vítal i změny oproti knize, v seriálovém médiu fungují lépe a vedou k lepší dramatizaci. Ale v polovině, právě u mé nejoblíbenější povídky Tlukot jejích křídel, se to zlomilo a jsem z toho trochu smutný. Zpracování druhé knihy, Domečku pro panenky, už není zdaleka tak silné jako předloha, změny vůči ní jsou poněkud bizarní a zbytečné, a je také nepěkně vyměklá oproti brutalitě duševní i fyzické jaká se odehrává na stránkách. A samozřejmě, musím si zanadávat na obsazení - Tom Sturridge jako Sandman je perfektní, většina ostatních postav také velmi sedí, i ty které mají oproti předloze změněnou rasu, sexualitu či pohlaví... ale ta Smrt. Ta Smrt, ta mě prostě bolí. V knihách dokonalá rozpustilá holka, drobná gotička provázející smrtelníky na jejich poslední cestě a nabízející útěchu i filosofický nadhled, dívka do které se nejde nezamilovat... a tady je z najednou stará osvalená ženská postrádající veškeré kouzlo své původní osobnosti. Že je navíc černoškou je už jen další nepříjemný detail. 8/10 ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Fantasy? Filozofický příběh o životě, snech, nebi, pekle, nadějích, zoufalství, touhách? Všechno najednou! Nejsilnější je Sandman ve chvílích, kdy se úplně odkloní od digitálních cukrbliků a servíruje takové ty malé příběhy s velkým přesahem, kterým věnuje třeba jen dvacet minut svého času, nebo i celou epizodu. Je vidět, že se tu tvůrci mohou opřít o dost silný materiál, který překvapivě funguje i mimo stránky komiksu. ()

Reklama

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Důstojná adaptace, která ctí příběh i ducha předlohy (hodně by mě zajímalo, nad čím se pohoršují samozvaní fandové na svoji dobu velmi progresivního komiksu). Výhradu mám asi jen jednu, ale je (pro mě) poměrně zásadní: i navzdory pár zajímavým nápadům (Lucifer!) je to výtvarně a filmově takové...zaměnitelné. Neříkám nepěkné nebo vysloveně špatné, ale prostě...meh. Líbil by se mi výraznější rukopis a osobitější vize. Ale to je dneska v komerční filmové a televizní tvorbě tak obecně spíš nedostatkové zboží. Jinak ovšem výborné. A (tohle možná bude znít jako kritika, ale není) to, že Sturridge Morphea hraje, jako by po většinu času trpěl současně žaludeční nevolností a melodramatickou zácpou, je beze srandy asi nejlepší možné pojetí téhle role. Nevím, nakolik záměrný či nezáměrný, ale je to přesně ten vibe! (A podotýkám, že to říkám se vší láskou, jako Morpheův dlouholetý fanoušek.) ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na seriál Sandman jsem se jako čtenář komiksu (díky své ženě) velice těšil. Už to měla být pro mě předzvěst, že velké očekávání předznamenává veliký pád. Bohu dík, nestalo se tak. Sandman je excelentně zpracované dílo prvních dvou komiksů Neila Gaimana. Skoro to vypadá, jakoby políčky knihy i s bublinami replik posloužily jako storyboard. Vše je důslednou skoro replikou a téměř žádná vedlejší linka nebyla vynechána. Zvláště za epizody Nonstop a Zvuk jejích křídel jsem rád. To byly podle mě nejlepší části prvních dvou komiksů a tedy i samotné pilotní série. Casting byl výborný a herci zapadli do svých rolí přesně. A pokud jde o hnidopichy co se zaměřují na homosexualitu, tak vězte, že nejde o politiku produkce, ale o celkem věrně zobrazenou realitu v komiksu samotném. Za mě obrovská spokojenost a snad nastavená laťka bude v další sérii minimálně totožná. První série: 85% ()

Chermy 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Předlohu neznám, ale seriál se většinu času táhne a je prostě jen divný... Gwendoline Christie je tu strašná, jako ďábel absolutně bezzubá, bez charizmatu a spolu se zeleným démonem to připomíná spíš slabší díl Buffy, než věhlasnou fantasy. Jenna Coleman jako Joanna Constantine bez charizmatu. Jak je třeba fajn v Serpentovi, tak na tohle prostě nemá a člověk se neubrání dojmu... jaké by to mohlo být, kdyby tam nastoupil Keanu Reeves jako John Constantine.. nebo někdo kdo tu postavu umí stejně prodat... ten seriál je otravný tím, že prakticky každý je zde úchylný... gay komunitě tohle musí dělat spíš medvědí službu. Vůbec mě to nebavilo a to i přesto, že některé pasáže byly originální a zajímavé a samotný Sandman je obsazený skvěle! Potěšil mě i narušený Lupin, ale těch pozitivních věcí je zde opravdu minimum. ()

Galerie (234)

Zajímavosti (9)

  • Johanna Constantine (Jenna Coleman), která se v seriálu objeví, je náhradou za Johna Constantina, který byl ztvárněn například ve filmu Constantine (2005) a původně hrál v příběhu důležitou roli. (spacemaster)
  • Každá epizoda má název podle dílu komiksové předlohy, s jedinou vyjímkou, a to této epizody, která měla původně název „24 hodin“. (spacemaster)

Související novinky

Sandman se dočká druhé řady

Sandman se dočká druhé řady

03.11.2022

Tak je to konečně oficiální, a fanoušci už můžou přestat na sociálních sítích bombardovat spisovatele a scenáristu Neila Gaimana dotazy, jestli a kdy Netflix obnoví adaptaci jeho slavného komiksu… (více)

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Netflix chystá Sandmana

Netflix chystá Sandmana

01.07.2019

Kultovní komiks The Sandman se v Hollywoodu pekl už pěknou řadu let. Oceňované dílo spisovatele Neila Gaimana zkoušela studia přivést na plátna kin už někdy od počátku devadesátých let minulého… (více)

Reklama

Reklama