Reklama

Reklama

Godzilla

  • Československo Probuzená zkáza (více)
Trailer

Obsahy(1)

Japonsko dalo světovému filmu mnoho velikánů, ale žádný z tvůrců ani herců se co do známosti nemůže měřit s padesátimetrovým monstrem celosvětově známým pod poangličtěným jménem Godzilla. Úspěch původního filmu, který držíte v rukou, odstartoval boom filmových monster v Japonsku, jejichž popularita se udržela až dodnes. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

misterz 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, bol som zvedavý na japonskú klasiku o Godzille, a musím uznať, že som milo prekvapený. Príbeh je síce pomerne priamočiary (objaví sa príšera, vymýšľanie metód na jej zničenie, prehováranie vedca, ničenie mesta.....), ale bol zahraný s typickým japonským nasadením. Efekty boli na svoju dobu vynikajúce, aj keď niekedy vyvolali úsmev na perách :). Tiež bolo zaujímavé sledovať úroveň dobového vedeckého poznania. Nevedel som, že si vtedy mysleli, že dinosaury tu chodili pred dvomi miliónmi rokov a to aj spolu s trilobitom. Rok 1954 bol v japonskej kinematografii bohatý, priniesol dva filmy, kde každý zadefinoval svoj vlastný žáner. 75/100 ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Ale áno, miestami to vyzerá smiešne; herecké výkony priemerné, príbeh takisto a Godzilla je chlapík v gumenom kostýme. Lenže ono to aj napriek tomu dokáže vybudovať tiesnivú atmosféru a to vďaka (na svoju dobu) celkom slušným trikom, samotnej Godzille a nervy-drásajúcemu sláčikovému soundtracku. Teším sa na neskoršie odviazanejšie Godzilla filmy. ()

Reklama

stub 

všechny recenze uživatele

Základní kámen celé budoucí mánie. Tenhle film stojí za to už jen proto, aby člověk viděl, že za demenci budoucích remaků nemůže předloha. Kritizovat přes půl století staré triky je trapné, stejně tak nelze dílko hodnotit jako monster movie (jejichž největší vlnu teprve odstartovalo). Podstatné je především jaderné téma a téma omezenosti lidských možností (jehož aktuálnost je v dnešní době snad ještě větší, než tehdy). Herecky vyčnívá tradičně Shimura, překvapivě i sám Honda se jako herec ukazuje v dobrém světle. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Takřka sedmdesát let stará, a stále neskutečně fascinující japonská vykopávka. Ačkoliv screentime pro Godzillu je pouhých 8 minut (což utváří pomyslnou temnou siluetu zápletky), jedná se o nezaměnitelný fragment japonský kinematografie a pravoslavného tatíčka subžánru tzv. kaiju filmů, který si díky své megalomanské fetišizaci destrukce zaslouží svůj status kultu.... #leguándomikrovlnkynepatří ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Dnes již kultovní klasika byla ve své době velice oblíbená a stala se inspirací k natočení mnoha dalších monster filmů a pokračování v němž Gojira figuruje. Hlavním záměrem tvůrců nebylo diváky ani tak vystrašit, jako spíše poukázat na nebezpečnost jaderných zbraní, které dokáží ovlivňovat život na naší planetě neskutečným způsobem a mají nevýslovný dopad na floru a faunu nejen v oceánech. Asi největším plusem celého filmu je to, že je černobílý. Díky tomu dokázali zakrýt většinu nedostatků. Samotná Gojira se totiž po trikové stránce může zdát mnohým spíše k smíchu. Ale své osobité kouzlo neztratil ten chlapík v převleku ani poletech. Každopádně stísněnou atmosféru se tvůrcům podařilo navodit dokonale a to i díky skvělému hudebnímu a zvukovému doprovodu. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (58)

  • Povojnové Japonsko trpelo nedostatkom gumy, kvôli čomu boli prvé Godzilla obleky vyrábané zo železa. Oblek objavujúci sa v tomto filme vážil 0,1 tony a bolo v ňom 50°C. Kvôli vysokej teplote sa muselo natáčať s častými prestávkami, pretože odpadnutie herca nebolo nič výnimočné. Kvôli veľkej hmotnosti museli byť vybraní dvaja herci (Haruo Nakadžima & Kacumi Tezuka), ktorí mali silu a vytrvalosť. (MerlinPolcic)
  • K 60. výročí filmu byla v USA do kin uvedená digitálně zrestaurovaná verze filmu pod názvem Godzilla: The Japanese Original. V ní jsou vynechány scény s Raymondem Burrem, které byly v původní verzi pro americkou distribuci, přibyly dříve vynechané scény, které odkazovaly ke shození atomových bomb na Japonsko během druhé světové války, např. scéna s dívkou, která říká, že když přežila bombardování Nagasaki, tak přežije i útok monstra. Film se dočkal taky přepracování titulků do hovorověji znějící angličtiny. (Zdroj: salon.com) (KlonyIlony)
  • Film byl nominován na dvě japonské ceny akademie. Jednu za nejlepší speciální efekty a druhou za nejlepší film. Snímek vyhrál cenu za nejlepší speciální efekty, ale cenu za nejlepší film získal snímek Akiry Kurosawy Sedm samurajů (1954). (Spinosaurus)

Související novinky

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

Godzilla -1.0 dostane i černobílou verzi

21.12.2023

Nová inkarnace nejslavnějšího monstra japonské kinematografie od studia Toho Company je nečekaným (skromným) blockbusterovým hitem letošního roku. Snímek Godzilla Minus One s odhadovaným rozpočtem… (více)

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

FUTURE GATE - Sci-fi Film Festival 2019

18.02.2019

6. ročník festivalu science fiction filmů a kultury letos v únoru a březnu postupně zavítá do 4 českých měst. Těšit se můžete na mezigalaktické novinky i legendy žánru, které si znovu vychutnáte na… (více)

Reklama

Reklama