Reklama

Reklama

Grinch

  • Portugalsko Grinch (více)

Obsahy(1)

Raději se mějte na pozoru! Je zelený... Je lakomý... A nenávidí Vánoce! Grinch je věčně špatně naladěný zelený chlupáč, který žije v jeskyni na vrcholu hory s výhledem na vesnici Kdovice. A zrovna v době, kdy se Kdovíci z Kdovic horečně připravují na oslavy nadcházejících svátků, Grinch přichází se závažným rozhodnutím. Skončí Vánoce jednou provždy a ukradne vesničanům všechny jejich dárky i ozdoby. Nakonec ale i on pochopí, že skutečné kouzlo Vánoc netkví v zářivé výzdobě a nových hračkách. Role Grinche se v půvabné komedii, která vznikla na motivy osobité a oblíbené knihy Theodora Seusse Geisela, ujal geniální komik Jim Carrey. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (596)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Grinch je jeden z klasických vánočních filmů, který má v USA, odkud tvůrce Dr. Seuss pocházel, bezpochyby kultovní status. Snímek o zeleném, chlupatém bručounovi, který nakonec nebyl tak zlý a podlý, jak se člověk původně domníval, stojí - ale i padá - na excentrickém výkonu Jima Carreyho. Jeho ztvárnění Grinche bylo vskutku nepřehlédnutelné a je jen škoda, že chvílemi byl už příliš teatrální, ba dokonce až otravný - "sólové" scény z jeskyně však neměly chybu. Ponaučení o tom, že není radno soudit knihu podle obalu, a že Vánoce nejsou materiálním, nýbrž duchovním svátkem, jsou nadčasová a vždy maličko zahřejí u srdíčka (a zvětší ho o pár čísel). V neposlední řadě chválím líbivou, byť chvílemi už možná moc vyumělkovanou výpravu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jim Carrey se snaží jak může a postava Grinche s ním roste, ale film jako takový nedává takový prostor jak by bylo příhodno. Průměrná komedie pro děti o "tom, který jim chce zkazit vánoce protože je nesnáší". Možná se na první shlédnutí pobavíte, ale pravděpodobně na film zapomenete hned po titulcích. ()

Reklama

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Grinch se mi nelíbí. Americká slátanina v hlavní roli s Jimem Carreym. Není to prostě můj šálek kávy. A ti kdovíci byli strašní. Edit 23. 12. 2023 - Po 14 letech jsem se rozhodla dát Grinchovi šanci. Možná jsem v mých náctých letech nebyla dostatečně zatrpklá, sarkastická a snímek prostě nebyla schopna ocenit, protože jsem ještě neprožila utrpení reálného dospělého života. Řada mých přátel a vůbec xy milleniálů totiž Grinche zbožňuje, kouká se na něj každé Vánoce a považuje jej za perfektní film, jelikož se s hlavní postavou a jeho sebenenávistí ztotožňují. Nope! Ani po 14 letech nechápu tenhle hype. Jediné, kdy jsem se zasmála byla scéna s diářem a zkoušení oblečení. Ale jinak nuda, otřesní Kdovíci, otřesné kulisy a vůbec jedna velká slátanina. I po tolika letech tohle slovo film perfektně vystihuje... ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele

7/10 – Americká vánoční klasika s Jimem Carreym, která si nekompromisně rok co rok na Vánoce uzurpuje místo v bedně i u nás v českém zapadákově či spíš Západozemí (narážka na pana Babiše, jehož covidová opatření mnohdy připomínala vypočítavé intriky vzniklé rokováním bandy vlivných parchantů kolem hranatého stolu, ve Hře o Trůny známých jako Malá rada, u nás přezdívaných 2. vláda Andreje Babiše – pardon, nechal jsem se unést). Docela dobře tenhle „Grinchův kult“ chápu, námět je to už historický, takový kulturní a zejména v tomto filmu se pořádně vyřádil úžasný komik Jim Carrey. Bez něj by to nebyla ani poloviční zábava, jak nám dokázala nedávná animovaná adaptace Grinche, která sice vydělal balík, ale prostě už to není to pravé ořechové. Jim Carrey tomuhle filmu prostě vdechl duši. Grinch v jeho podání je velmi komplexní postavou, která v sobě nevědomky dusí emoce, až se jí povedlo sebe sama přesvědčit, že žádné nemá. Navíc všechny možné hlasy, psí kusy a celkově kreace, které Jim vyvádí, jsou k nezaplacení. Každou scénu si krade sám pro sebe – jako ostatně celé Vánoce. Hlavní negativum filmu pak je totální předvídatelnost, každému divákovi musí být celou dobu nad slunce jasné, že v závěru dojde na starý dobrý redemption arc. Taky romance mezi Grinchem a jednou obyvatelkou Whovillu vůbec nefunguje. Jestli jste nadávali na romantickou linku v prvním Top Gunu, tak zde si budete chtít vyškrábat oči. Ale co už. Klasika je klasika. Verdikt: „Heil Grüner Krampus!“ ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Je kýčovitý, je přeplácaný, je strašlivě americký - a já si bez toho zelenýho parchanta stejně Vánoce nedokážu představit! Grinch je doslova přecpaný tunou zábavných detailů, kterých si napoprvé nemáte šanci všimnout. Jeho humor má daleko k prvoplánové řachandě a na to, že má jít o dětský film, je v mnoha ohledech sofistikovanější a úchylnější, než by člověk čekal. Howard zkrátka vzal americkou pohádkovou klasiku, nasypal do ní obrovské peníze a natočil něco nepopsatelného, co sedne asi tak jednomu člověku z deseti. Já jsem ten jeden. A zeleného Jima Carreyho, odporně nazdobené Kdosice a geniální komentář Zdeňka Svěráka si rád dopřávám znovu a znovu. 90 % ()

Galerie (66)

Zajímavosti (24)

  • Natáčelo se od 7. září 1999 do 18. února 2000 v Kalifornii a Utahu. (Varan)
  • Ve scéně s itinerářem, kdy Grinch (Jim Carrey) strhává ubrus ze stolu, z něj původně mělo všechno nádobí spadnout. Carrey však trik provedl tak rychle, že nespadl ani jeden kus. Návrat Grinche do záběru a následné smetení veškerých předmětů na zem a převrhnutí samotného stolu byla čistá improvizace geniálního komika, přičemž scéna zůstala i ve finálním střihu. (PierrevanH)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. listopadu 2000 v Los Angeles. (Varan)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Risk nebo zisk?

Risk nebo zisk?

09.03.2005

Když sklidí první díl úspěch a druhý jej ještě podtrhne, jeden by řekl, že by to mohlo stačit. Ovšem nutkání vyrýžovat ještě nějaký ten zlatý valounek z filmového řečiště bylo příliš silné. I pro… (více)

Reklama

Reklama