Reklama

Reklama

Je s námi konec?

  • Česko Před potopou aneb Je s námi konec? (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

National Geographic přináší strhující dokument v režii Fishera Stevense. Ústřední postavou snímku je herec a posel míru při OSN Leonardo DiCaprio, který odkrývá alarmující svědectví o současných problémech spojených s klimatickými změnami a hledá řešení, jak předejít fatálním dopadům na náš budoucí život. V pořadu jsou rozhovory s předními osobnostmi jakými jsou Barack Obama nebo Elon Musk a další. (National Geographic)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (207)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Tento DiCapriův dokumentární počin má tu vlastnost, že vás donutí přemýšlet o našem světě. O tom, jak si jej vědomě i nevědomě ničíme a postupně si stahujeme smyčku kolem krku. Pakliže se něco v dohledné době nezmění, bude lidstvo litovat. Není sporu o tom, že se Země otepluje (kdo tvrdí, že ne, tak je buď slepý, nevnímavý či hloupý, neboť úbytek sněhu v posledních zimách a smazávání rozdílů mezi ročními obdobími je jasným důkazem toho, že se něco děje i v našem bezprostředním okolí), byť podobné cykly se v historii opakují (za Karla IV. se prý v oblasti Polabí pěstovaly melouny), je nutné si uvědomit, že v tehdejších dobách nedocházelo k masivnímu kácení deštných pralesů, neexistovaly monstrózní továrny, jaderné elektrárny, motorismus, letecká doprava, atd., tudíž člověk do přírody zasahoval daleko méně a přirozené cykly tedy nebyly tolik ovlivňovány lidským činitelem. Ale dost o tom. "Je s námi konec?" je záslužným počinem, který sice nic nezmění, ale na problémy je třeba upozorňovat a čím vážnější jsou, tím je potřeba být hlasitější a zapojovat do volání po změnách i známé tváře, jejichž slovo má, chtě nechtě, delší dozvuk než hlasy prostého lidu. Je příjemné, že i taková primadonka, jakou je Leonardo DiCaprio, není zabedněný a budoucnost života na modré planetě mu není lhostejný. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Když mi takto naléhavou zprávu tlumočí Leonardo DiCaprio, tak holt prostě ten palmovej olej žrát nebudu. Filmařsky to nijak převratné není, kolikrát ani úplně zábavné, ale zaujalo mne, že nepoužíváme obnovitelnou energii převážně díky lobby uhelného průmyslu. Budu tedy doufat, že Elon Musk vyrobí ten megazdroj a ze světa se nestane postapokalyptická pustina. ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Český překlad názvu je vlastně mnohem blíže celkovému vyznění filmu. Je to klasická věc od National Geografic - hodně působivých obrázků a informací málo - alespoň pokud máte v dané problematice nějaký elementární přehled. Tomu, kdo viděl třeba Goreovu Nepříjemnou pravdu (jakkoli lehce manipulativní), bude Before the Flood připadat jako vlažnej čaj. DiCapriovi věřím jeho zápal, ale ve své roli působí jako školáček, který se pořád ptá, jestli červená je opravdu červená. Což působí trochu hloupě, ale filmu to slouží k dobru, protože - jak se domnívám - jeho smyslem není ani tak do hloubky informovat, jako spíš alarmovat většinovou veřejnost, která na tématu dosud neměla žádný zájem. Poslat zkrátka emotivní zprávu, že (slovy Dylana Morana) "jsme jediný živočišný druh, který planeta posílá soustavně (a oprávněně) do hajzlu". ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k tým vysoko pozitívnym ohlasom ohľadom tohto dokumentu, som očakával niečo vysoko nadpriemerné. Ale v podstate to bola skôr taká esej prostredníctvom putovania a angažovania sa Leonarda DiCapria. Jeho reprezentatívny prínos v tejto globálnej ekologickej kríze mu nikto určite neberie, ale dokument sám o sebe je len výklad obrovskej spleti činiteľov a faktorov vplývajúcich na životné prostredie. Ja mám radšej dokumenty, ktoré nemusia mať taký mohutný záber, ale zato idú viac do hĺbky. Z tohto som sa prakticky až tak veľa nového nedozvedel. Aj keď niektoré postrehy a zábery stáli naozaj zato. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tak se nám do toho Leonhardo zase jednou obul. Přiznal, že jeho uhlíková stopa je značná a stal se bojovníkem za globální ochlazení. Strávené minuty člověka přesvědčí o jedné věci. To, že nebudu kupovat palmový olej to nevyřeší. Vyřeší to jen ta partička vatařů, kterých je čím dál míň a mají toho čím dál víc. Ti ale na zeměkouli zvysoka serou. Takže dokud nebude záchrana světa dobrý kšeft, nic se nezmění. Docela fajn dokument, i když trošku dogmatický.60% ()

Galerie (19)

Zajímavosti (6)

  • Unikátní dokument měl světovou premiéru na televizních a streamovacích kanálech National Geographic ve 171 zemích celého světa ve 45 různých jazycích. Film se bezplatně vysílal od 30. října až do 9. listopadu. (Duoscop)
  • V roce 2014 jmenoval generální tajemník OSN Pan Ki-mun Leonarda DiCapria poslem míru Spojených národů s přednostním zaměřením na boj proti globálnímu oteplování. (Duoscop)
  • Celosvětový rozsah premiéry dokumentu nemá ve filmovém průmyslu obdoby, vysílal se i na zhruba 250 univerzitách po celém světě, dostal se i do programu filmového festivalu v Torontu a v Londýně, k dispozici bude i pro církevní instituce a kostely. (Duoscop)

Související novinky

Probíhá festival budoucnosti AFO

Probíhá festival budoucnosti AFO

28.04.2017

V úterý 25. dubna 2017 započala již 52. kapitola příběhu vědy a filmu. Pro festival vědeckých snímků Academia Film Olomouc (AFO) bude srdce moravské metropole tepat až do neděle 25. dubna. Cenu za… (více)

Reklama

Reklama