Reklama

Reklama

V časech, kdy se odehrává tento western, byly zákon, morálka a pořádek zpovykanými evropským výmysly, které do prérie Divokého západu ještě nezavály – zde, ve městečku Vinegaroon, panoval pouze jeden zákon: oko za oko, zub za zub. Alespoň do doby, než přivandroval do hnízda chřestýšů psanec Roy Bean (Paul Newman). Ten se prohlásí za samozvaného soudce všeho na západ od řeky Pecos, kde civilizace byla dosud sprostým slovem. Royova svrchovaná nadvláda přináší své plody, ale všechno jednou končí, a ne vždy dobře… nebo snad ano? Klasický western natočil velikán žánrového amerického filmu John Huston (Maltézský sokol, Asfaltová džungle, Bílá velryba, Mustangové, Za vodou a další), který spojil síly se zářící hvězdou Paulem Newmanem (Butch Cassidy a Sundance Kid, HarperHazardní hráč). Naturalistická a současně nadsazená stylizace snímku se opřela o vyvážený scénář Johna Miliuse, který podobné variace propracovával v takových hitech, jako Drsný Harry, Jeremiah Johnson či Apokalypsa. Výsledkem je nezapomenutelná westernová jízda, drsná i vtipná, a v mnoha ohledech nápaditá, která diváka nenechá chladným. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

kinderman 

všechny recenze uživatele

Ďábel se tentokrát tak trochu skrývá v titulku "původní scénář John Milius". Z něj lze vydedukovat, že Huston (případně Newman) Miliusův scénář (předpokládám, že byl sevřenější a temnější) značně přepracovali. No, aspoň že mu ve filmu nechali tu pochvalnou zmínku o Theodoru Rooseveltovi jako nejlepším prezidentu USA, tohle tvrzení vyhodit, Milius by se nejspíš zastřelil, a nevytvořil už žádné další (skvělé) scénáře a filmy. ()

Vencisak 

všechny recenze uživatele

Nesmírně milý, upřímný a zároveň absurdní snímek, který posouvá pohled na westernový žánr zase o kousek dál. Nicméně Roy Bean a jeho svět si diváka omotá a už nepustí. Celý film jsem čekal, kdy se Soudce dočká své zbožňované modly Lilly Langtry, a byť očekávání bylo naplněno trochu jinak, přec dostavila se jako správná dáma - in natura. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Dvě zdařilé přestřelky, dvě velmi půvabné ženy (sorry, ale Lilly z plakátu nepočítám), několik silných scén, také několik absurdních a humorných situací většinou v souvislosti s vlastním a značně svérázným výkladem zákona v podání soudce Roy Beana. Nejvtipnějším momentem filmu byla krátká, ale výživná návštěva Bad Boba v městečku, hrob medvěda mě taky pobavil. Jenže mezi tím spoustu vaty, která mě chvílemi až nudila, a měl jsem i problém se zařazením snímku. Je to podle "skutečnosti", žánrově můj oblíbený western, ale jinak spíše komedie a ze všeho nejvíc asi karikatura. Nejde mi to nějak všechno dohromady. Paula Newmana mám mnohem radši v jiných rolích, tentokrát jsem se s jeho pohledem na svět západně od Pecosu neztotožnil tolik jako třeba v Hombrem. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Sympaticky nezávazné vypořádání se s divokým západem po svém. Bohužel, přes pohodovou odlehčenou atmosféru nesoucí se celým filmem, není na dvě hodiny vtipných momentů dostatek. A filmu chybí zásadnější dějová linie nebo nějaký motiv. A tentokrát to nezachránil ani Paul Newman (nečekal jsem, že to někdy řeknu), ale jeho věčně nalitý, podivně klátící se soudce ve mě příliš sympatií nevzbuzoval. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Hodně střelená westernová komedie na základě excentrický postavičky Divokýho západu - vizionáře a samozvanýho soudce Roye Beana. Fraškovitý, bezdějový a asi delší než by bylo třeba, ale zároveň fakt zábavný a uvolněný se super sedmdesátkovou atmosférou. Newman v jedný ze svých top rolí a možná moje nejoblíbenější ze všech jeho postav. Ať žije psychopatický Zloduch Bob a poker s municí! ♪♫ ()

Galerie (49)

Zajímavosti (9)

  • Režisér John Huston po celou dobu natáčení popíjel čistou vodku, což vysvětlovalo jeho hravou náladu. (Mikino00)
  • Režisér John Huston se ve filmu objevil v roli medvědáře Grizzlyho Adamse. (John Dunbar)
  • Skutečný soudce Roy Bean (Paul Newman) žil v letech 1825–1903, zemřel tedy poněkud dříve, než ten filmový. (bjh)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama