Reklama

Reklama

13th

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Trinásty dodatok americkej ústavy bol uzákonený 6. decembra roku 1865. Ustanovuje zrušenie otroctva. Je mu však skutočne koniec? Slovo otrok nahradilo slovo kriminálnik. USA majú iba 2 % celkového obyvateľstva planéty no celosvetovo až 25 % väzňov. Vojna proti drogám, lobbing nadnárodných korporácií, militarizácia policajných zložiek a neopodstatnené zatýkania zväčša Afro a Latinomeričanov - to všetko je dnes súčasťou tzv. "prison industry", multimiliardového priemyslu, z ktorého americká ekonomika ťaží a vo väzeniach žijú milióny moderných otrokov. Dokument ukazujúci zdrvujúcu pravdu o Spojených štátoch amerických. (Furmi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

campix 

všechny recenze uživatele

Dobrá ukázka toho, jak dobře míněné řešení problému může vést k problém ještě daleko větším. Nebo je to úplně naopak? V první části hodně slušný dokument, který se ale v druhé polovině příliš stranní objektivnosti a spíše je nám podsouvána jakási konspirace vysokých kruhů bílých politiků a lobbistů, kteří vydělávají na neštěstí černochů a mít business týkající se věznic v USA vypadá jako zlatý důl. Neříkám, že tomu tak není, ale nemám dost podkladů abych si udělal kompletní obrázek a postavil se na tu či onu stranu. Celkově je 13th poměrně zajímavým dokumentem, který ovšem lehce selhává ve své objektivnosti. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Další výborný dokument o zkorumpovanosti americké politické scény, tentokrát zaměřený na uvězňování černochů. Co začalo Nixonem a Reaganem jako pokus o omezení svobod černošské komunity, pokračovalo jako snaha o zbohatnutí. Nakonec, o tom přeci celý svět je. Čím víc peněz bohatí mají, tím víc po nich touží. Naprosto mě zarazilo, že existuje tolik společností, které úzce spolupracují s politiky (i když se to snaží popírat) ve snaze vydělávat na lidském utrpení. Např. společnost ALEC, která jednoduše napíše zákon, který pak politik vydává za svůj návrh. Při sledování takovýchto dokumentů si říkám, jak vůbec někdo může vypustit z úst slova, že USA je země neomezených možností, kde si každý může splnit svůj sen. Já spíš vidím, že je to země plná podvodníků a peklo pro jinou než bělošskou kulturu. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Politický a sociální statement, inteligentní, obratně vyargumentovaný, přiměřeně manipulativní. Michael Moore with huge balls a filmmaking skills. Ava DuVernay má vzácně přímočarou flow, které nechybí apelativnost ani schopnost pracovat s kontextem. Kontra-narativ, který vytváří k oficiálnímu příběhu, si rozhodně zaslouží pozornost. Angažovaná dokumentaristika v plné síle. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Náhodou to jde zatraceně hluboko. Tenhle argument nejen neberu, ale i se mu trošku směju. Sto minut absolutně natřískanejch informativní hodnotou, zvlášť tedy střední část. Ten celek ke konci samozřejmě chce bejt trochu emotivní, ale aby taky nechtěl. Posunout debatu do směru statistik a historických událostí a od emocí ji oklestit, by znamenalo odmítnout humanistickou stránku díla, která je ta nejklíčovější. Chcete se bavit, proč jsou v lidech některé emoce a k jakým činům ty emoce vedou ve snímku, kterej okleštíme o emoce? Sorry, ale tudy cesta nevede. Stejně tak není pravdivý argument, že tohle dílo otáčí rasismus naruby a nejslabší nechává zase na pospas. Kdo tedy je ten nejslabší? Klidně si troufnu tvrdit, že rodinní příslušníci obětí policejního násilí to být mohou a ti na výrobě dokumentu participovali a nemyslím si, že jim výsledek nějak ubližuje. Tohle je naopak širší nahlédnutí na problematiku, která do českých médií stihne vyvěrat jen skrz nadpisy "další riot ve Fergusonu..." Koukat na celou rasovou otázku jen skrz aktuální události, ke kterým vede více než sto let dějin, je jako pohoršovat se nad bublinou ve varný konvici. Někde v dálce je šňůra a ta šňůra vede do zásuvky. 13th se snaží a to poměrně čerstvou formou koukat dál, koukat ke šňůře. Za mě dík. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Po nedávných událostech v Americe se tenhle dokument opět stal jedním z nejvyhledávanějších dokumentů na Netflixu. První polovina o vývoj a vzniku rasismu byla zajímavá, druhá o snaze vydělat na vězních byla slabší a docházel ji dech. Třeba John Oliver tuhle oblast (věznice) zpracoval mnohem zajímavěji a poutavěji. Působí to dlouze, ale stojí to za vidění, obzvlášť pokud si k dané problematice chcete trochu prohloubit znalosti. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (2)

  • Šestadvacátý originální dokument společnosti Netflix. (Hal_Moore)
  • Timeline: Film se natáčel v tajnosti. Informace o filmu byly zveřejněny až poté, když byl ohlášen jako otevírací film filmového festivalu v New Yorku. Světovou premiéru si film odbyl  30. října 2016 na již zmíněném filmovém festivalu. 7. října 2016 byl dokument vydán přes streamovací službu Netflix. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama