Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stále svěží filmovou komedii Muži v offsidu natočil roku 1931 režisér Svatopluk Innemann podle stejnojmenného humoristického románu Karla Poláčka. Sportovní veselohra tehdy byla – a vlastně na dlouhou dobu i zůstala – vcelku ojedinělým zjevem v české filmové dramaturgii, třebaže její zcela mimořádný úspěch u obecenstva přímo volal po rychlém následování. O tento úspěch (film běžel v pražských premiérových kinech celých 12 týdnů a měl i velmi pochvalné kritiky) se stejnou měrou zasloužila Poláčkova vtipná a oblíbená předloha a vynikající herecké výkony, jimž všem dominoval pan Načeradec v interpretaci znamenitého herce Huga Haase, který zde vytvořil svou první velkou filmovou roli. Jeho spoluhráči byli Jindřich Plachta v roli starého Habáska, Theodor Pištěk jako pan Šefelín a v drobnější roli pana Hátle, zákazníka pana Habáska, Jaroslav Vojta. Méně výrazná je milenecká dvojice karikujícího Emana Fialy a Jiřiny Štěpničkové, která zde vytvořila jednu ze svých prvních filmových rolí. Milovníci staré Prahy a sportovní fanoušci ocení dokumentární záběry z fotbalového stadionu na Letné, je zde zachycen i populární rozhlasový redaktor Josef Laufer. (Česká televize)

(více)

Recenze (119)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Sotva třicátník Haas v roli živnostníka Načeradce, žižkovská proletářská rodinka - ve skutečnosti také dvou hereckých třicátníků - Habáskovic ("Eman je pašák ! A panu šéfovi ukaž, že jsme vzdělaná rodina" ... "Jako inteligent to přikreješ veselkou") a o generaci starší Kysilková coby vilná vdova po komenickym mistru (takže rozumí lidskýmu neštěstí). Jedna z mých nejoblíbenějších scén a frází filmové historie: -"Mohli bysme to dát dohromady...Já jsem mírná, vy jste pomalej..." -"Já mám jiný starosti než se bavit s bábou .. Paní, ctěte moje stáří a vodejděte v pokoji !" Ukázka pouťových atrakcí v Edenu, starý most a pohyblivý chodník pod Letnou, dřevěná fotbalová Letná, buřty z masa, hlas i záběr legendárního Josefa Laufera, ♫ Emanova nadšená fotbalová hudba s rozjařeností R.A.Dvorského a na dobu vzniku neuvěřitelně jemně kvalitní zvuk. Vo rodinnym životě, starý Praze, kšeftu, lásce a čutaný z let před největším historickým úspěchem čs. fotbalu ("však voni vyrovnaj, hele, zase si kopli"). "Tak, mládenci, mějte se tu parádně" ... i s konfekcí a gumákama ()

topi 

všechny recenze uživatele

Dříve jsem Muže v offsidu moc neprožíval. Po delší době jsem si film vyloženě vychutnával, zřejmě jsem do něj dospěl :D. Je zde cítit ještě závan němého filmu, je vidět, že všichni herci měli divadlo v krvi. Moje milovaná Betty Kysilková zde opět řádí jako uragán, Hugo Haas, Jindřich Plachta, Dóďa Pištěk a ty jejich hlášky nemají chybu. "Jak se mu nechce dělat, má rozumu jako poslanec!" "Teď tě mám, ty rabachore nestoudnej!" "Ten by mně nesměl za pult, ani kdyby nebylo co dělat!" "Pojď Richard, půjdeme domů. Máš pravdu, jdi domů." :D Humor Karla Poláčka je specifický a Muži v offsidu mají zvláštní kouzlo prvních zvukových filmů. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Fotbalová vášeň ta dokáže dokonale ovládnout rodinný život. Sport může pěkně pošramotit rodinnou idylku a to nemusí jít nutně jen o fotbal, úplně stačí formule. Tenkrát se ještě na fotbale neházely dělobuchy a fanoušci si chodili zápas užít a ne se poprat. Příběh není jen o fotbalu. Eman Fiala, který ve filmu hraje, se postaral i o hudební doprovod. Poláčkovu knihu jsem četla několikrát. ()

kratina 

všechny recenze uživatele

Zapálené až militantní, leč přesto starosvětsky milé fandění prvorepublikových hooligans-gentlemanů. Komedie o lásce k honění kulatého nesmyslu po trávníku, která měla zajímavé a pro fotbalové fanoušky asi ne zcela běžné následky - vedla až k oltáři v kostele! (Mimochodem, chudák pan Načeradec se teď určitě obrací v hrobě! Při pohledu na letošní „jízdu“ Slavie ligovou tabulkou až na samotné dno...) ()

S_M_Lomoz 

všechny recenze uživatele

Česká komedie z počátků zvukového filmu. Ovšem to, že se zvukové filmy v Československu točily teprve dva roky, na ní vůbec není vidět! Zásluhu na tom má určitě hlavně Hugo Haas (na třicet rozhodně nevypadá), kterému psal Poláček scénář nepochybně na tělo. "Co se chce po mně? Chce se ze mě trhat kusy nebo co?" se stalo naším rodinným heslem. Ale i (nepochybně) občas improvizující Jindřich Plachta - a pak hlavně Poláčkův jazyk. Pak člověk odpustí i Jiřině Štěpničkové její prkennost. "Ó zelený trávníku, tak jsem tě vídal ve svých snách!" ()

Galerie (34)

Zajímavosti (23)

  • Vtipné je, že autor predlohy aj dialógov filmu Karel Poláček v skutočnosti nemal futbal vôbec rád a k smrti ho nudilo pondelkové hodnotenie víkendových zápasov. (Raccoon.city)
  • Keď pán obchodník Richard Načeradec (Hugo Haas) príde do krčmy s Emanom Habáskom (Eman Fiala), objedná si štvrťku svätej Ludmily. Ide v skutočnosti o víno z mesta Mělník. Kňažná Ludmila, prvá česká svätica, bola obyvateľmi maličkého regiónu od počiatku výnimočne ctená. Vinice, ktorými bol a je Mělník preslávený, vďačí v mnohom za svoj vznik práve sv. Ľudmila a jej zbožnosti. Mnohé vinice boli zakladané na produkciu omšového vína, ktorého domáca produkcia bola pre rozširujúcu sa kresťanskú liturgiu kľúčová. Ludmilino meno nesie historická vinica pod zámkom, populárne je aj rovnomenné víno zo zámockého vinárstva v charakteristickej fľaši kalamárového tvaru. (Raccoon.city)
  • Scény na pohyblivých schodech ve filmu byly natočeny na schodech na Letnou, kde dříve byla lanová dráha. (Karlos80)

Reklama

Reklama