Reklama

Reklama

Richard Jewell

  • USA Richard Jewell (více)
Trailer 1

Clint Eastwood obohatil svou režijní filmografii o další film podle skutečné události. Snímek nazvaný podle hlavního protagonisty Richard Jewell se vrací do roku 1996, kdy se během XXVI. letních olympijských her v Atlantě podařilo pracovníku bezpečnostní agentury, Richardu Jewellovi, zachránit tisíce životů nálezem batohu s výbušninou. Z prvotně oslavovaného hrdiny se však později, kvůli manipulativním a zavádějícím informacím z médií, stává hlavní podezřelý. Odstartovaná mediální kampaň pak pomalu ničí hrdinství jednoho muže v očích národa a to spolu s vysilujícím vyšetřováním ze strany FBI činí z jeho doposud poklidného života doslova peklo na zemi. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (370)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Clint Easwood je pro mě osobně jistotou. Vždycky mě bavil jako herec, a ani od doby kdy se začal věnovat režii, mi nezpůsobil žádné zklamání. Tento film jsem si užil pro skvělou režii, kvalitní scénář i velmi dobré herecké výkony (zvlášť Sam Rockwell mě potěšil svou rolí seriózního právníka), ale hlavně mi znovu předvedl typický americký hon na čarodějnice. Amíci už si z toho udělali pěknou tradici, která začala Salemem, výrazně se vrátila v podobě denunciačního hnutí MěTaky a v současnosti se transformovala v rabování v rámci BLM. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Díky Walteru Hauserovi překvapivě podkožní podívaná! Tomu tlouštíkovi jsem VĚŘIL všecko. Můj oblíbenec Rockwell se jím nechal dobrovolně zastínit, Kathy Bates obsadila druhou příčku hned po svém synáčkovi, bohužel Olivii Wilde tu její druhou polohu se slzami nevěřím - a vlastně ani ne moc tu první. Film, ve kterém dýcháte a bulíte s hlavním HRDINOU. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Podobné týpky, jako je Richard Jewell, dokáže vyprodukovat snad jenom USA. Nejhorší na tom všem je ale fakt, že americká tajná služba ty nadšence, teoreticky, fanoušky konspiračních teorií a pošuky v jednom bezmezně podporují tím, jak se na veřejnosti chovají. Pak se není čemu divit, že průměrný Američan radši uvěří tomu, co jim vláda zastírá, než tomu, co jim oficiálně představí. Clint Eastwood si tu opět našel skvělý námět. Navíc ho ale natočil tak poctivě, že upřít se mu nedá nic. Od atmosféry počínaje, přes skvělé herecké výkony konče. Paul Walter Hauser, Sam Rockwell, Kathy Bates, Jon Hamm. Ti všichni se tady skvěli úžasnými výkony. Řekl bych, že i Olivia Wilde, ale k mojí škodě se tu skoro neobjevila. Richard Jewell je poctivý kus americké filmařiny, té filmařiny, které je vidět čím dál tím méně. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood je opět ve formě a po Pašerákovi servíruje nepříemné, autentické a často bezvýchodné drama, jaké tady už dlouho nebylo. Do role trochu přihlouplého, ale v jádru strašně hodného a milého člověka, člena security, který nalezl bombu, snad ani nemohli obsadit lepšího herce než je Paul Walter Hauser (Kingdom), protože jeho mimika, chování a herectví je zde na úrovni a už dlouho jsem takhle nesympatizoval a nesoucítil s hlavní postavou jako zde. Na tak prostý příběh si scénáristé vyhráli, a to zejména s psychickým vykreslením situace, manipulací médií i nátlakem FBI, jejich každodenní dotíravost a ničení života nevinného člověka a ačkoliv se málokdy stane, že by příběh zanechal v divákovi větší stopu, tady je to výjimka a já můžu vklidu říct, že jsem za poslední roky lepší drama neviděl. Napínavé a mrazivé, a přitom tak lidské a emotivní. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Až sa nepokojne mrvím pri konštatovaní, že Clinta Eastwooda mám radšej v úlohe režiséra, než v úlohe herca. I keď aj do režisérskej práce sem-tam prenikne niečo z jeho stvárňovaných chlapáckych postáv. Dokonca aj v prípadoch filmov nakrútených podľa skutočnej udalosti, akými boli v poslednej dobe Sully a Richard Jewell. Je to prípustnéí v rámci autorskej licencie, ale nebyť toho pritlačenia na jednu strunu a prehliadnutia niečoho iného, nemaql by som problém siahnuť po najvyššom hodnotení. Richard Jewell je dobre pozerateľný film, ktorý nie je pre diváka úplne jednoduchým zážitkom. Hlavný hrdina je dobromyseľný, nesympatický tučko, ktorý sa nechtiac dostane pod sústredený tlak štátnej moci a médií. A tomu sa ťažko odoláva. Američania sa veľmi radi prezentujú ako krajina, kde vládne demokracia a zákon a preto je potrebné, aby vznikali filmy podľa skutočných udalostí, akým je Richard Jewell, lebo im trochu narúšajú ich utkvelú predstavu. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (14)

  • V roku 2013 bol do pozície režiséra zvažovaný Paul Greengrass, napokon sa však rozhodol režírovať film Jason Bourne (2016). Neskôr bol kontaktovaný aj David O. Russell, no k dohode nedošlo. O dva roky neskôr, v apríli 2015, réžiu zvažoval Clint Eastwood, ten sa však pustil do réžie filmu 15:17 Paríž (2018). Nakoniec sa v decembri 2016 k réžii upísal Ezra Edelman. V júni 2019 sa k réžii napokon definitívne vrátil opäť Clint Eastwood. (Real Tom Hardy)
  • Natáčalo sa v americkom štáte Georgia, predovšetkým v meste Atlanta. (Real Tom Hardy)
  • Všetkým logám Olympijských hier chýba päť kruhov. Ich použitie Medzinárodný olympijský výbor zamietol z dôvodu ochrany autorských práv. (Real Tom Hardy)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

PF 2020

PF 2020

31.12.2019

Tak Le Mans ’66 nakonec v celkovém hodnocení uživatelů ČSFD.cz porazil i oceňovaného Jokera. Není to zas až tak překvapivé, jedná se přeci jen o pozitivnější film, a to máme rádi. Což dokazuje i… (více)

Jumanji a Ledové království 2 vládnou kinům

Jumanji a Ledové království 2 vládnou kinům

16.12.2019

Tento týden vstoupí do kin devátá epizoda Star Wars a box office tabulky opět budou pukat ve švech. Do té doby ale kinům vládnou jiné hity. Jumanji: Další level konečně sesadilo z trůnu Ledové… (více)

Eastwoodova novinka ještě letos

Eastwoodova novinka ještě letos

28.09.2019

Clintu Eastwoodovi sice táhne na devadesát, jeho režijní zápal by mu ale mohl závidět leckterý mladší tvůrce. Slavný herec a režisér začal svůj nejnovější snímek The Ballad of Richard Jewell natáčet… (více)

Reklama

Reklama