Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po automobilové nehodě se na operačním sále ocitnou téměř dvě mrtvé ženy – stařičká docentka historie (S. Budínová) a krásná a hloupá volavka zlodějského gangu Yvetta (T. Brodská). Pro záchranu alespoň jedné z nich se dva lékaři (K. Roden, J. Hartl) rozhodnou pro experiment a zdravý mozek docentky transplantují té, která nehodu zavinila. Z bezvědomí se tak probudí žena s tělem a tváří mladé dívky, ale s myšlením staré intelektuálky... Film s prvky sci-fi, který natočil režisér J. Jireš na námět J. Moserové, se zamýšlí nad lidskou identitou a časem, který je člověku na tomto světě vymezen. Zápas vědomí s hmotou, duše s tělem, mládí se stářím sehrála v excelentní faustovské studii v dívčí podobě T. Brodská, která získala za tuto „dvojroli“ Českého lva za nejlepší hlavní ženský herecký výkon. (Česká televize)

(více)

Recenze (75)

mirkath1 

všechny recenze uživatele

Netuším, co se zdejším členům nelíbí, Přece kdyby mě, která mám 65let dali mozek 20ti leté, zřejmě by to chvíli fungovalo. Juchala bych po vinárnách atp. Jenže odžitá léta z mozku neodstraníte a časem se projeví skutečný věk. Je jasné, že paní docentka měla začínající demenci a k tomu, aby se to zarazilo bohužel nové tělo nepomůže. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Jireš točil na české poměry vždycky zvláštní filmy, Dvojrole toho není výjimkou a přiznám se, že byť už uteklo mnoho vody v potoce, co jsem film viděl, pamatuji si ho celkem zřejtelně. Vyšší hodnocení ovšem dát nemohu, díky faktu, že film je jednoduše neuvěřitelný, byť si hraje na stoprocentně autentický.................moje hodnocení = 6 z 10. ()

Reklama

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Dvojrole se vskutku nehodí na plátna kin, televize jí však slušela náramně. Neotřelý námět, skvělé herecké výkony paní Budínové a především Terezy Brodské mi daly zapomenout i na pomaleji plynoucí děj. Ovšem hlavní myšlenka, že seniorka zůstane osamělou stařenou i v těle dvacítky, zde byla vystižena opravdu sugestivně (nepopsatelné oči Brodské!). Ta beznaděj, kdy se stará intelektuálka přirozeně nedokáže zařadit mezi "vrstevníky" a díky zákroku experimentujících doktorů ze dne na den ztrácí lety zažitý stereotyp, bezpečí i posledního žijícího přítele, mě přivedla do tak sklíčeného stavu, že jsem všechny formální neduhy tohoto filmu hodila za hlavu. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Poměrně neznámý, ale vcelku pozoruhodný český televizní film. Když se po havárce v nemocnici ocitnou dvě ženy, lékaři zjistí, že už nemohou zachránit obě. Proto se rozhodnou pro experiment a mozek jedné transplantují do těla druhé. Mladá holka se tak probudí s mozkem staré a zkušené ženy. Tolik lehký sci-fi námět. Jinak jde ale spíše o vztahové drama. Mou pozornost Dvojrole upoutat dokázala a přivedla mě na zajímavé myšlenky. Jak bych se choval sám v těle dvacátníka se zkušenostmi sedmdesátníka? Jak bych naložil s novým, ale vlastně cizím životem? Na filmu bych ještě vyzvedl herecký výkon Terezy Brodské, která to dokázala zahrát velmi přesvědčivě a po právu získala za svoji roli Českého lva. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Představte si film o chudém člověku, co vyhraje milion, ale do konce filmu chudák neví, co si s ním má počít, až o něj nakonec přijde. Bavilo by vás to? Že ne? Tak se na DVOJROLI vykašlete. Zajímavá je jen námětem, který je ale scenáristicky i technicky tristně pohřben (že by ta stařecká uondanost byla tvůrčím záměrem?) a svou mimořádně otravnou hrdinkou. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Závěrečná scéna s Terezou Brodskou na lavičce je točena v Brně v Bjornsonově sadu, ovšem v reálu lavička v parku není a nikdy nebyla. (bo.rec)
  • Českého lva 1999 za Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli získala Tereza Brodská. (M.B)

Reklama

Reklama