Reklama

Reklama

Zaklínač

Polsko, 2001, 130 min

Režie:

Marek Brodzki

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Scénář:

Michał Szczerbic

Hrají:

Michał Żebrowski, Anna Dymna, Ewa Wiśniewska, Grażyna Wolszczak, Andrzej Chyra, Maciej Kozłowski, Zbigniew Zamachowski, Wojciech Duryasz (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Vedle světově proslulé tolkienovské trilogie Pán prstenů, získal v posledních letech mezi fanoušky fantasy neobyčejnou slávu a uznání také polský spisovatel Andrzej Sapkowski se svým hrdinou zaklínačem Geraltem. Ten je hlavní postavou jeho povídek vydaných v knížkách Zaklínač, Meč osudu, Poslední přání a také románové pentalogie Krev elfů, Čas pohrdání, Křest ohněm, Věž vlaštovky a Paní Jezera. Není vůbec náhodné, že řada fanoušků a obdivovatelů téměř okamžitě vytvořila nový fenomén, jehož součástí jsou fan kluby a internetové stránky. V dílech Sapkowského jsou zaklínači dokonalí bojovníci překračující možnosti lidského vnímání. Smyslem jejich existence je zabíjení stryg, vlkodlaků, upírů, bazilišků a dalších netvorů, které pronásledují lidi. Bělovlasý zaklínač Geralt z Rivie se však trochu "vymkl" z řad běžných zaklínačů. Není jenom mistrem různých druhů zbraní, ačkoliv sám nejraději zápasí s mečem, také trochu rozumí magii a je schopen bojovat s každým protivníkem. Nikdy nezůstává pouze chladnokrevným profesionálem, má lidské stránky a slabosti. Postupně vychází najevo, že neměl možnost si svůj osud svobodně zvolit, stejně jako je donucen draze platit za schopnosti a dovednosti nedosažitelné a často rovněž nepochopitelné běžným smrtelníkům. Proto vyvolává strach a zároveň nevraživost a odpor těch, jejichž životy vlastně chrání. Přesto je Geralt, podobně jako ostatní zaklínači "odsouzen" k vyhnanství a životu na samém okraji jakési středověké společnosti, jež v mnohém připomíná i naši současnost. Problémy, konflikty, fobie a rozpory "našeho" světa se zde promítají do světa imaginárního a fantastické postavy rytířů, čarodějů, trpaslíků a nebo elfů nám tak připadají důvěrně blízké a jejich jednání logické. Zaklínačova dobrodružství se neomezují pouze na známá dějová schémata žánru meče a magie (sword and sorcery), právě proto jsou tak zajímavá a přitažlivá. Podle cyklu Andrzeje Sapkowského povídek vznikl celovečerní snímek Zaklínač, a také stejnojmenný dobrodružný fantasy seriál, který natočil režisér Marek Brodzki. Setkávat se s ním budeme po třináct úterních večerů. Stejně jako v samotné předloze, ani zde není nouze o fantastické a pohádkové bytosti, netvory, draky, čaroděje, rytíře, stejně jako o souboje na meče i zápasy využívající tajemné magie. Znamenitou hudbu k seriálu napsal známý polský rockový skladatel, muzikant a hudební producent Grzegorz Ciechowski. Postavu osamělého zaklínače Geralta z Rivie vytvořil Michał Żebrowski (Pan Tadeáš), jeho přítele, barda a hudebníka Marigolda hraje Zbigniew Zamachowski (Plukovník Kwiatkowski, Ohněm a mečem, Ahoj, Terezko). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (124)

Dragonlanc 

všechny recenze uživatele

Veľmi som váhal či dať jednu hviezdičku alebo označiť tento film ako úplný odpad. Pre mňa úplné sklamanie. Poznám a čítal som všetkých 5 kníh o zaklínačovi od poľskégo autora Sapkowského, ale toto si nezaslúžil. Neodporúčam pozerať nikomu, kto pozná tieto príbehy a má ich rád, akurát bude z toho totálne znechutený. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Když se filmem probíjím, napadá mě, že je to zahozená šance. Stačilo vymyslet scénář méně megalomanský a více uzavřený, přizvat šikovného režiséra s nápady (neboť originální nápad není ve filmu ani jeden) a počkat, až vypukne horečka Společenstva prstenu. Pak by určitě distribuční společnosti na slovo fantasy film slyšely a Zaklínač snad mohl dopadnout lépe, čímž by otevřel cestu pro další filmy tohoto ražení. Bohužel, pokus selhal, film je beznadějně průměrný, reakce velmi chladné a popravdě, není se čemu divit. Výborný autor potřebuje výborné interpretátory. Interpretátory, kteří uchopí podstatu příběhu a přetaví ji organicky do řeči filmu. Štábu Zaklínače se povedlo vytvořit ukrutnou slátaninu bez hlavy a s několika achillovými patami. Musím se ale přiznat, že i přes všechny mouchy jsem rád alespoň za ten pokus. Dívat se na to při troše dobré vůle lze s decentním zaujetím a bez žaludečních obtíží. Snad je seriál více hoden jména nádherné Sapkowského ságy ()

Reklama

salahadin 

všechny recenze uživatele

Tohle je kardinálně nepovedený film....a přitom měl v rukávu několik - když né es, tak srdcových sedmiček určitě (kdo hraje prší, ví, jak je to užitečná karta). Klady jsou celkem 3 - Michal Zebrowski, hudba Grzegorze Ciechowského a samotný příběh o Zaklínači od Sapkowského. První vteřiny jsou přitom úžasné, začne hrát magická hudba, k tomu pěkný lokace, kostýmy....a jak skončí první skladba, jde to celý do nádrže s exkrementy. Škoda nad všechny škodovky, kurňa... ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Samosebou filmové ztvárnění od Poláků dopadlo tak, jak dopadnout muselo - neuvěřitelně nudná, amatérsky natočená a nízkorozpočtová hovadina. Nedokázal jsem se soustředit na atmosféru, která tak krásně tryskala z knižní předlohy; hrozně mě sraly ty papírový kostýmy, gumový příšerky, zaklínačův samurajský meč, hradní nádvoří, který bolševici normálně vyspravili cihlama, všudypřítomný slovanský sedlácký držky a hlavně snaha udělat z filmu romanci. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Marek Brodzki je zřejmě takový polský Uwe Boll - akorát neposral PC hru, ale vzácnou perlu polské literatury. Seriál byl taková hustější sračka, film už je jen velmi řídký průjem. Za obstojnou hudbu, slušnou výpravu a ucházejícího (s výhradami) hlavního představitele 10%, za scénář, režii a vskutku "speciální" efekty navrhuji kastraci odpovědných osob. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama