Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý princ (I. Palúch) opouští po smrti rodičů osamělou tvrz a vydává se do světa na zkušenou. V lese a v hospodě ho přepadne Černý princ (F. Velecký), podaří se mu utéct jen díky mluvícímu koníkovi, kterého se před Černým princem zastal. Ten ho odnese až k zámeckému parku, kde pozná krásnou dívku, je jí princezna Slavěna (M. Vášáryová). Princ vstoupí na radu koníka do služeb krále jako němý zahradník, který vyráží jen zvuky Ba a Ja. Dostane proto přezdívku Bajaja a stane se věrným přítelem princezny. Když oslavuje Slavěna své osmnácté narozeniny, přihlásí se tři ženichové, je mezi nimi i Černý princ. Nečekaně se ozve i ženich čtvrtý – strašlivý tříhlavý drak. Bajaja v rytířské zbroji se jako jediný s věrným koníkem pustí do boje s drakem… Antonín Kachlík se pokusil nahradit pohádkovou baladičnost životní realitou a zlidštit pohádková schémata dobra, zla, krásy, vypočítavosti a falše. Jeho Bajaja je ve skutečnosti hodný chlapec a princezna Slavěna má celou řadu rysů prosté zamilované dívenky. Černý rytíř není v podstatě nikdo jiný než loupeživý lapka a pan král ustaraný otec, hledající pro dceru vhodného ženicha, který by ho současně zbavil jeho královských starostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (191)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pro male pohadka, pro velke ceska fantasy... Hodne filmove zpracovane, coz je super. Princezna Magda je samozrejme superkrasna, a Bajaja (hlavni hrdina) je sympatak. V detstvi mi pripadal souboj s drakem jako hrozne napinavej a brutalni, a trnul jsem hruzou, aby vse dobre dopadlo...jo, zivot cloveka zoceli. :-) Dale se mi libilo, ze na zamku meli trubacky, a ne trubace, jak je obvykle zvykem... :-) Nepravem opomijena pohadka / film. 5- ()

Spock 

všechny recenze uživatele

Možná to připadá někomu podivné, ale tohle je moje nejoblíbenější pohádka.:-) Vážně to byla volba na první vzhlédnutí, stejně tak mám rád písemnou podobu. Velmi se mi líbila a asi líbí nejenom ta strašidelná a někdy na pohádku snad i moc „syrová“ atmosféra. Nejvíce mi k srdci přilnula samotná postava prince Bajaji. Líbí se mi jeho odvaha, jeho mazanost a to že má „srdce na správním místě“. Není to jenom „laciný nátěr“, jaký vidíme v jiných pohádkách u velké části princů. Očividně je tady ale většinou pro svoji jinakost dost nízce hodnocena. ()

Reklama

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Filmová pohádka, která není nic moc. Unylé herecké výkony nesympatických postav jsou opravdu k uzoufání. Ovšem drak je naprosto skvělý a za něj (a jen za něj) ty dvě hvězdičky. K filmu vznikla krásná parodická scéna pro Malý televizní kabaret, kde Pavel Zedníček hraje Prince Bajaju a Josef Dvořák co by král, ve snaze se s ním domluvit, se ho ptá "Ba nein, nein?" :) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka je sice z průměrných vod, ale i tak své kvality určitě má. Především pak v podobě pohledné Magdě Vášáryové a mluvícím koni, který se mi na tom všem líbil asi nejvíc. Ochotnické rytířské souboje už tak dobré nebyli, stejně jako výkon představitele Bajaji, ovšem to shazování vojáků z hradeb mi v dětství až nahánělo husí kůži – stejně jako samotná saň. Dnes už se jejímu vzhledu většina diváků jen zasměje, ale coby malému dítěti dokázala nahnat hrůzu… ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Jedna z vůbec nejlepších filmových pohádek, které u nás vznikly. Typově přesné herecké obsazení (v podstatě převzaté z Markety Lazarové), dokonalá atmosféra podpořená také neotřelým výběrem exteriérů, kostýmy, stavbami a kamerou. Žádné vnější a samoúčelné efekty a ozdoby, vše je podřízeno příběhu a tomu, aby zapůsobil tak, jak má. Všechny scény, které se nějakým způsobem vztahují ke drakovi (nebo tušení jeho blízkosti – křik havranů, vichry) jsou opravdu velmi sugestivní a vzbuzují strach o osud princezny. Vše je zasazeno do „rytířské gotiky“ a tato stylizace je důsledně dodržována a působí velice autenticky a zároveň pohádkově jako oživlé ilustrace ze sto let starých pohádkových knížek. Krátce: čistě natočená filmová Pohádka se vším všudy, z níž by si současní režiséři, kteří se o tento žánr – většinou neúspěšně (s výjimkou „Anděla Páně“ ) - pokoušejí, měli vzít příklad! ()

Galerie (17)

Zajímavosti (24)

  • Na dotaz, proč v českém filmu účinkovali slovenští herci, odpověděl režisér Kachlík, že uměli velice dobře jezdit na koni, což v té době umělci z české provenience nedokázali. (Robbi)
  • Zámek Hrubá Skála nebyl nikdy v pravém slova smyslu přístupný veřejnosti. V době předrevoluční tu byl rekreační objekt ROH, který se po roce 1989 změnil na hotel. Přístupné bylo aspoň nádvoří. (Robbi)

Reklama

Reklama