Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nemocnici na malém městě se odehrávají převážně příběhy dospělých. Nikdo z nich se zrovna nenachází v úspěšném období života, mají porouchané vztahy, nedaří se jim v práci. Hořkost z nich dělá lidi nepříjemné, a tak i třináctiletý uličník dostává kapky od každého, koho potká. Ne neprávem si vyslouží přezdívku Lže a krade, ale podezření na něj padá i ve chvílích, kdy je nevinný. Jenže zrovna tenhle kluk si usmyslí, že udělá radost jedné smutné holce. A protože je 5. prosince, slíbí jí, že do nemocnice přivede Mikuláše. To ovšem znamená, že se musí dostat ven. A pod bystrým zrakem vrchní sestry to nebude nijak snadný úkol. Tenhle souboj s nejistým výsledkem má ale v závěru jedno jisté – všichni jeho aktéři pomalu otvírají oči a jako zázrakem otvírají svá obrněná srdce a prožijí chvíli vzájemného porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

Milwa 

všechny recenze uživatele

Hořko-sladký mikulášský příběh z jedné nemocnice, kde je v tomto čase všem smutno.....malým i velkým. Herecký koncert ústřední dvojice Abrhám - Balzerová a malý uličník jim skvěle sekunduje. Výborně napsaný scénář o lásce, která nemusí být na první pohled vidět, skvělá režie. Zařadil se k mým oblíbeným Vánočním filmům.... ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale tenhle film jsem viděl několikrát, ač se mi nikdy moc nelíbil. Především mám s ním spojenou tu tísnivou nemocniční atmosféru..zvláštní.....na západní filmy a seriály odehrávající se v nemocničním prostředí se klidně koukám a nijak špatně na mě nepůsobí, ale jak vidím něco z českého nemocničního prostředí (především něco z minulého století), působí to na mne vždy depresivně...čímpak to asi bude? ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Mrazivá nálož mikulášské disharmonie, kterou zúčastněné ztracené duše přiživují dle svých schopností s příkladným nasazením. Herecky výborný nemocniční personál s vejlupkovskými dětskými výkony, atmosféra nemocniční bezútěšnosti, ♫ harmonizující Hapkovy akordy, scénáristické dědictví Jana Procházky. Vrchol polistopadové "televizní" tvorby. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ac zari, tak v Kauflandu uz je rada cokoladovych Mikulasu cekajicich na vhozeni do nakupniho kosiku a ja, prvni den prohibice v modernich dejinach naseho statu, za asistence poslednich kapek domaci slivovice nevidel jediny duvod, proc si nepustit tento film... Kachyna nas opet privadi do nemocnicniho prostredi, kde mj. mame moznost videt Abrhama (v nejlepsi forme) a Balzerovou (vzpomnel jsem si na Formanuv Prelet na kukaccim hnizdem:-) ) v trochu jine roli, nez je zname z jednoho nemocnicniho serialu... Z hercu potesi i mlade sestricky Hrachovcova a predevsim Mihulova, ktera jako manzelka rezisera hrala ve spouste jeho filmu, skoda vsak, ze po smrti manzela se stahla do ustrani, velmi talentovana herecka s civilnim projevem. Dej filmu se odehrava v jednom dni, na Mikulase a celou dobu me bavil, na konci i dojal... ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Citlivé komorní drama z nemocnice na malém městě. Karel Kachňa se uměl vcítit do nejrůznějších lidských problémů, osudů a povah a toto své vidění předat hercům, se kterými pracoval. Josef Abrhám exceluje v roli lékařského opileckého zkrachovalce a Eliška Balzerová coby přísná vrchní sestřička mu bezvadně sekunduje. Nevím, co ještě natočil Daniel Douda, ale tady je v roli zlobivého problémového chlapce úžasný. Film o malých i velkých, ale spíše pro ty velké, čili dospělé diváky. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Jan Procházka společně s režisérem Karlem Kachyňou napsal tento filmový scénář podle vlastní povídky „Lže a krade“ v roce 1969. K jeho realizaci už ale na úsvitu normalizace, kdy Procházkovo jméno figurovalo mezi zakázanými umělci, dojít nemohlo, a tak musel Kachyňa počkat dalších 20 let, než se k tomuto projektu svého dvorního scenáristy mohl vrátit. (Letní filmová škola)
  • Pôvodne chceli režisér Karel Kachyňa a scenárista Jan Procházka natočiť film na začiatku sedemdesiatych rokov. Avšak Procházka bol v tej dobe na čiernej listine komunistického režimu v Československu a jeho scenár nemohol byť realizovaný. (Raccoon.city)
  • Pohled na město s kostelem na začátku a na konci filmu byl točen v Polici nad Metují. (stefaton)

Reklama

Reklama