Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nemocnici na malém městě se odehrávají převážně příběhy dospělých. Nikdo z nich se zrovna nenachází v úspěšném období života, mají porouchané vztahy, nedaří se jim v práci. Hořkost z nich dělá lidi nepříjemné, a tak i třináctiletý uličník dostává kapky od každého, koho potká. Ne neprávem si vyslouží přezdívku Lže a krade, ale podezření na něj padá i ve chvílích, kdy je nevinný. Jenže zrovna tenhle kluk si usmyslí, že udělá radost jedné smutné holce. A protože je 5. prosince, slíbí jí, že do nemocnice přivede Mikuláše. To ovšem znamená, že se musí dostat ven. A pod bystrým zrakem vrchní sestry to nebude nijak snadný úkol. Tenhle souboj s nejistým výsledkem má ale v závěru jedno jisté – všichni jeho aktéři pomalu otvírají oči a jako zázrakem otvírají svá obrněná srdce a prožijí chvíli vzájemného porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

markotter 

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že ten film se jmenuje tak, jak se jmenuje. Takhle totiž kolem mě prošel a asi okolo jiných taky, protože ten název evokuje spíše dětský film a na ty já nějak nemám náladu. naštěstí mi ho CT podstrčila pod nos a já viděl velmi zajímavý film o několika životních ztroskotancích v prostředí pochmurné postkomunistické nemocnice zarámovaný mikulášským svátkem. Jediný, kdo se na konci mohl radovat, byla malá holčička, která se dočkala svého Mikulajdy. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ne každý prožívá Mikuláše v rodinném kruhu plném lásky a pohody...Nápad, atmosféra, skvělí herci, pěkná hudba a pár silných okamžiků => poctivé 4*. Městem chodí Mikuláš je snímek, který jsem svého času měl velmi v oblibě, poté jej nesnášel a nyní jej považuji za povedený počin v naši kinematografii a to nejen díky mistrně zahraným postavám, jež se honosí brilantně vystiženými charaktery. V širších souvislostech tento film pochopí spíše starší divák než dítě. ()

Reklama

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Mladá sestřička, problémový doktor, protivná vrchní sestra a kluk rošťák. Herecký koncert v podání Abrháma, Balzerové a Mihulové, kterým zdatně sekunduje malý Douda. Pod režijním vedením skvělého Karla Kachyni, který divákům daroval krásného Mikuláše. Dívám se, kdykoliv tento film v televizi opakují a vracím se do dětských let ke své babičce a dědovi, vidím velkou mísu s dobrotami pro mě a dědovu čepici, do které mu Mikuláš nadělil jen brambory a uhlí. A já mám radost, že můžu dědovi věnovat něco ze své nadílky, protože on má tak rád sladkosti. Děkuji, pane Kachyňo, za krásný zážitek (a už zase slzím). ()

arthur.22 

všechny recenze uživatele

Představte si, že ležíte v nemocnici s nepříliš příznivými vyhlídkami, sestřička vám pustí televizi ("Ať tu máte aspoň nějakou zábavu!"), a v ní tohle. Stejné roční období, podobná atmosféra (ta filmová nemocnice je tedy ještě o dost pochmurnější). Absolutní pocit beznaděje, úzkost, sklíčenost. Dalo by se říct, že mistr Kachyňa nám zkouší trochu hrát na city, ale udělal to takovým stylem, že to nikoho neuráží. Během filmu se mu podaří vzbudit ve vás pocit, že kdyby to šlo, jdete toho Mikuláše pro děti shánět sami. Škoda, že se o tomhle neví víc, určitě by si to zasloužili všichni zúčastnění. Takže i když to tak ze začátku nevypadalo, ona sestřička to víc než trefila. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Velice povedený snímek Karla Kachyni. Etuda z maloměstské nemocnice, s posmutněle obyčejnou atmosférou prosincové vlastně ničím vyjímečné noci (až na toho Mikuláše), věrohodnými postavami a charaktery, kterých budete i v malé chvíli litovat i chápat zároveň, jež vás opravdově osloví. S vynikajícími herci, nezbývá než doporučit. 80% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Jan Procházka společně s režisérem Karlem Kachyňou napsal tento filmový scénář podle vlastní povídky „Lže a krade“ v roce 1969. K jeho realizaci už ale na úsvitu normalizace, kdy Procházkovo jméno figurovalo mezi zakázanými umělci, dojít nemohlo, a tak musel Kachyňa počkat dalších 20 let, než se k tomuto projektu svého dvorního scenáristy mohl vrátit. (Letní filmová škola)
  • Pôvodne chceli režisér Karel Kachyňa a scenárista Jan Procházka natočiť film na začiatku sedemdesiatych rokov. Avšak Procházka bol v tej dobe na čiernej listine komunistického režimu v Československu a jeho scenár nemohol byť realizovaný. (Raccoon.city)
  • Pohled na město s kostelem na začátku a na konci filmu byl točen v Polici nad Metují. (stefaton)

Reklama

Reklama