Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nemocnici na malém městě se odehrávají převážně příběhy dospělých. Nikdo z nich se zrovna nenachází v úspěšném období života, mají porouchané vztahy, nedaří se jim v práci. Hořkost z nich dělá lidi nepříjemné, a tak i třináctiletý uličník dostává kapky od každého, koho potká. Ne neprávem si vyslouží přezdívku Lže a krade, ale podezření na něj padá i ve chvílích, kdy je nevinný. Jenže zrovna tenhle kluk si usmyslí, že udělá radost jedné smutné holce. A protože je 5. prosince, slíbí jí, že do nemocnice přivede Mikuláše. To ovšem znamená, že se musí dostat ven. A pod bystrým zrakem vrchní sestry to nebude nijak snadný úkol. Tenhle souboj s nejistým výsledkem má ale v závěru jedno jisté – všichni jeho aktéři pomalu otvírají oči a jako zázrakem otvírají svá obrněná srdce a prožijí chvíli vzájemného porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Karla Kachyňu považujem za jedného z najlepších českých režisérov. Natočil mnoho snímkov, ktoré si rád zvyknem i opakovane pozrieť. Najradšej mám jeho film "Ucho". Ale na svojom konte má i dalšie veľmi podarené snímky ("Fany", "Krava", "Smrť krásnych srncov", "Sestričky", "Pozor, vizita!", "Kočiar do Viedne", "Kráľ Šumavy"...). Okrem celovečerných kino titulov občas zrežíroval aj nejaký televízny film. Jedným z nich je tv snímok "Mestom chodí Mikuláš", ktorý vznikol pod jeho režisérskou taktovkou v roku 1992. Tento komorný dramatický príbeh sa odohráva počas sviatku svätého Mikuláša na detskom lôžkovom oddelení nemocnice v malom českom meste. Je to dojemné a smutné. Je veľká škoda, že pán režisér Kachyňa nedostal možnosť spracovať túto tému do formy kino filmu. *** ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Každoroční trvalka. Karel Kachyňa mohl poslední scénář Jana Procházky (např. Ať žije republika) realizovat až dvacet let po jeho smrti, ale i tak se mu podařilo zachovat původní dobu vzniku (auta sice tvoří dobové favority, ale areál nemocnice jasně evokuje začátek 70. let). Poetická kamera Vladimíra Smutného, melancholická hudba Petra Hapky a především geniální Eliška Balzerová tvoří skvělý divácký zážitek. Pozadu nesmí zůstat ani na dětský věk fantastický Daniel Douda, který byl slibným talentem, ale po natočení tohoto snímku bohužel zmizel neznámo kam. Film byl sice natočen původně pro televizní obrazovku, ale naštěstí na klasický film, protože televizní záznam by v tomto případě sotva vytvořil onen poetický zážitek. ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Tak ako chlapec som mladému Rudovi celkom fandil a fakt že po rokoch si na niektoré zo scén pamätám (najmä keď ho prichytili fajčiť) filmu vyslúžil 4*, nemyslím si že teraz by ma až natoľko oslovil a preto si ho nepozriem opäť a budem naňho spomínať ako na jeden z tých filmov, ktoré ma oslovili v detstve. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Především musím uznat, že ta nemocnice na mě svou tísnivou atmosférou udělala větší dojem než leckteré sanatorium v horrorových filmech. Až lituji, že se mistr melancholie Kachyňa do nějakého přímočarého horroru také nepustil. I když tento film k tomu neměl daleko. Panoptikum postav ve filmu účinkujících sice neprochází navenek krvavými orgiemi, zato uvnitř se to mele. Máme tady výrostka, který svou inteligenci využívá k prvoplánovým provokacím a málokdo asi dojde k názoru, že by to spravilo pár facek. Pár otrávených sester, ztroskotanecký doktor, který marně hledá poslední zbytky své důstojnosti, leč i pro takového je zde jedna naivní husa, která ho chce zachraňovat. A pak je tady vrchní sestra, která si zpackaný život vynahrazuje snahou o aspoň trochu profesionality. Co se ve filmu děje, asi nijak nezmění směr života kteréhokoli ze zúčastněných, ale za zhlédnutí tato sonda do jejich životů skutečně stojí. ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Film plný zvratů a o Mikulášovi bez Mikuláše. Místy se mi to zdálo jako blbost, neboť to vyznívalo přehraně a vykonstruovaně. Hlavní hrdina mohl mít o něco hlouběji propracovanou emocionální stránku. Zranění hlavního hrdiny filmu dodalo potřebný náboj, ale už bylo skoro pozdě. Výkon Elišky Balzerové je velmi dobrý.*** Ve zkratce: Doktor je mimo, Ruda je malý opuštěný hulvát a jedna malá "blbá" holka chce Mikuláše. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Ve scéně, kdy sestřičky shání doktora, Pipka (Alena Mihulová) nadiktuje telefonní číslo 26 318. Kateřina Hrachovcová na telefonu vytočí čtyřku a poté zcela jiné číslice, načež telefon zazvoní. (hermiona)
  • Pôvodne chceli režisér Karel Kachyňa a scenárista Jan Procházka natočiť film na začiatku sedemdesiatych rokov. Avšak Procházka bol v tej dobe na čiernej listine komunistického režimu v Československu a jeho scenár nemohol byť realizovaný. (Raccoon.city)
  • Pohled na město s kostelem na začátku a na konci filmu byl točen v Polici nad Metují. (stefaton)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno