Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V nemocnici na malém městě se odehrávají převážně příběhy dospělých. Nikdo z nich se zrovna nenachází v úspěšném období života, mají porouchané vztahy, nedaří se jim v práci. Hořkost z nich dělá lidi nepříjemné, a tak i třináctiletý uličník dostává kapky od každého, koho potká. Ne neprávem si vyslouží přezdívku Lže a krade, ale podezření na něj padá i ve chvílích, kdy je nevinný. Jenže zrovna tenhle kluk si usmyslí, že udělá radost jedné smutné holce. A protože je 5. prosince, slíbí jí, že do nemocnice přivede Mikuláše. To ovšem znamená, že se musí dostat ven. A pod bystrým zrakem vrchní sestry to nebude nijak snadný úkol. Tenhle souboj s nejistým výsledkem má ale v závěru jedno jisté – všichni jeho aktéři pomalu otvírají oči a jako zázrakem otvírají svá obrněná srdce a prožijí chvíli vzájemného porozumění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

gogos 

všechny recenze uživatele

Česká televizní produkce mnohdy převyšuje to, co tuzemští tvůrci vpouští do kin. A tento snímek je toho zcela jasným důkazem! Perfetkní obsazení, které dokonale charakterizuje své postavy, hodně dobrá hudba Petra Hapky jen dokresluje ponurou atmosféru zimního dramatu. Člověk při přemínání programů občas narazí na hodně zajímavý film a Městem chodí Mikuláš je jedním z nich. Hodně dobré a zcela zasloužené 4* ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní reflektovat tohle bolestné drama jako film dětský, což tu řada komentátorů dělá. Z jakého důvodu? Že má dětského hrdinu? Že se odehrává během Vánoc? Že ho někteří z diváků poprvé zhlédli v dětství? Tyhle argumenty se mi zdají jako vršení absurdit. Bolestně nádherné komorní drama Karla Kachyni natočené podle scénáře jeho osvědčeného spolupracovníka Jana Procházky se přeci vzpírá všem těmto motivům interpretace. Mám pocit, že degradovat tenhle snímek na ,,dětský film" či dokonce na ,,nenáročný příběh" je tou největší nespravedlností, které se může dílu pana Kachyni dostat. Už jen ta témata - rozpady rodin, závislosti, alkoholismus... Já bych naopak řekl, že film Městem chodí Mikuláš je jedním z nejlepších polistopadových televizních filmů a rozhodně tedy filmem, který jako jeden z mála postihuje tu zvláštní smutně nostalgickou náladu období Vánoc, kterou všechny ostatní snímky, tvůrci i média obecně přehlížejí a záměrně ignorují. Takhle vypadá (možná skutečná) tvář vánočních svátků - anebo je to možná alternativa ... mnoha lidem je právě v tomhle období povinné veselice a dobrodiní nejvíce smutno... ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Příběh natočený na motivy knížky Jana Procházky „Lže a krade“ je podobně jako Počítání oveček zasazen do svátečního času. Je zajímavé, jak autorská dvojice Procházka – Kachyňa dokázala fungovat i po smrti Jana Procházky. A jak přesvědčivě zvládli vykreslit malý příběh s velkými hrdiny. Filmařsky vyumělkované: ať už to je detail na probouzejícího se doktora nebo na zdravotní sestru, pokuřující dvojici lékaře a hlavního dětského hrdiny. Výborný střih při přesunu "padlého Mikuláše" na sál. Opuštěnost, která může dopadat na některé lidi ve sváteční čas víc než kdy jindy, je zobrazena silně. Nádherná lyrická pasáž s kusem mikulášského roucha na plotu. Hapkova hudba nádherně ladí s atmosférou příběhu. Zaujala mě bezčasovost příběhu - na jedné straně jsou tam policejní škodovky – Favorit, na druhé straně nemocnice, nebo ubytovna spíš asociující 60. léta. Možná to je dáno tím, že Procházka příběh napsal v 60. letech. Zajímavý komentář: Radek99. ()

zahadum 

všechny recenze uživatele

Chcel som si pripomenúť pamiatku pána herca Jozefa Abrháma a nechcel som jeho typické kladné role ale rolu kde hral človeka na šikmej ploche. A tento snímok je k tomu ako stvorený a navyše od režiséra Kachyňu. Prečítal som si pár komentárov a nestačím sa diviť, film nie je detský ! a neodohráva sa na Vianoce ! Je to veľmi ale naozaj veľmi smutný až depresívny film o samote, ľudskej zlobe ale aj o tom, že dobro sa môže skrývať v človeku ktorého odsúdime ako zlého človeka. Výborné ale vždy mi to tak pokazí náladu, napriek skvelému výkonu pána Abrháma. Dnes si predsa len dám niečo veselé - Polívčička byla?:-) 80 % ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Karla Kachyňu považujem za jedného z najlepších českých režisérov. Natočil mnoho snímkov, ktoré si rád zvyknem i opakovane pozrieť. Najradšej mám jeho film "Ucho". Ale na svojom konte má i dalšie veľmi podarené snímky ("Fany", "Krava", "Smrť krásnych srncov", "Sestričky", "Pozor, vizita!", "Kočiar do Viedne", "Kráľ Šumavy"...). Okrem celovečerných kino titulov občas zrežíroval aj nejaký televízny film. Jedným z nich je tv snímok "Mestom chodí Mikuláš", ktorý vznikol pod jeho režisérskou taktovkou v roku 1992. Tento komorný dramatický príbeh sa odohráva počas sviatku svätého Mikuláša na detskom lôžkovom oddelení nemocnice v malom českom meste. Je to dojemné a smutné. Je veľká škoda, že pán režisér Kachyňa nedostal možnosť spracovať túto tému do formy kino filmu. *** ()

Galerie (6)

Zajímavosti (6)

  • Jan Procházka společně s režisérem Karlem Kachyňou napsal tento filmový scénář podle vlastní povídky „Lže a krade“ v roce 1969. K jeho realizaci už ale na úsvitu normalizace, kdy Procházkovo jméno figurovalo mezi zakázanými umělci, dojít nemohlo, a tak musel Kachyňa počkat dalších 20 let, než se k tomuto projektu svého dvorního scenáristy mohl vrátit. (Letní filmová škola)
  • Televizní premiéra filmu se odehrála v roce 1992, do kin se snímek podíval až v roce 1996. (M.B)
  • Pohled na město s kostelem na začátku a na konci filmu byl točen v Polici nad Metují. (stefaton)

Reklama

Reklama