Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

sud 

všechny recenze uživatele

John Steinbeck patří mezi mé nejoblíbenější autory a jeho "Na východ od ráje" jsem přečetl těsně, než jsem shlédl film. A mohu říci, že nejsem zklamaný, naopak. Film je jiný než kniha, ale ne horší. Zabývá se sice jen poslední částí knihy, ale to až tak nevadí, protože k celkovému zfilmování bychom potřebovali možná čtyři hodiny. Hodně postav a věcí bylo vypuštěno, ale jedno zůstalo. Bratrský konflikt, otcova paličatost a tajemství okolo matky Cala a Arona. Není zde oproti knize vylíčena jako zrůda, ale spíše jako nešťastná žena s nezáviděníhodnou minulostí. Herecké obsazení je přepychové. O Jamesu Deanovi už bylo napsáno hory knih a komentářů a já jen suše konstatuju, že byl skvělý (chvílemi mi svým projevem připomínal Vladimíra Pucholta) a nechám to plavat. Jinak si pochvalu zaslouží ještě především Julie Harris v úloze osudové Abry a Raymond Massey coby paličatý otec Adam Trask. Elia Kazan natočil snímek perfektně a já kdybych měl tento román natěsnat do 110 minut, asi bych si vybral stejnou pasáž z knihy a film nenatočil jinak. P.S.: Film má rovněž vynikající dabing, který před lety vyrobila ČT. Boris Rösner, který svým znělým barytonem namluvil Adama Traska, obdržel za svůj výkon Cenu Františka Filipovského. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Adaptace Steinbeckova  biblického románu, respektive  jeho druhé části. Příběh dvou bratrů, nýmanda Arona a labila Caleba, kteří si v závěru své role  de facto prohodí, založený na strašlivém rodinném tajemství o žijící matce, toho času vedoucí penzionu pro pány,  se mi pod kůži nedostal.  Filmařsky zdařilé, leč téma zde opravdu trochu zastaralé. Na druhou stranu "Cesta do pekla jest lemována dobrými úmysly", pravda a závěrečné odpuštění na první pohled neodpustitelného dojemné.  Takže tři. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

James Dean takmer neustále na kamere hrá rolu, ktorá mu vzhľadom na jeho detstvo bola veľmi blízka a tak jeho herecký výkon je v podstate na daný scenár bravúrny. Samotný scenár je však podľa mňa v prvých dvoch tretinách filmu jalový. Tretia gradovala od minúty k minúte a našiel som tam niečo akoby aj zo svojho života a tak mi to zachránilo film. Inak hlavná postava má podľa mňa na časy, ktoré zobrazuje, dosť neobvyklé oblečenie. Škoda toho Deana, talent zjavne mal a fešák bol taký, že sa mohol stať väčšou ikonou svojej doby než bol Elvis Presley a dnes by skôr Pitta neprirovnávali až tak k Redfordovi, ale skôr k nemu. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Filmové podobenství, které mnohem více mluví tím, co není vysloveno. Přesně pro tento talent se stal Dean ikonou nového způsobu herectví. Zároveň jde také o první roli, v níž dokonale ztělesnil pocit generace dospívající v padesátých letech. Ačkoli se děj odehrává za první světové války, Cal je prototypem dospívajícího muže z poloviny století, který neví, jak naložit se životem. Všechno staré je už přežité. Velké ideje padly na bojištích a v koncentrácích Evropy a mladí lidé tápou, protože svět ještě není nově přestavěn. Velmi silný zážitek. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tohle je snímek, u něhož jsem si poprvé skutečně říkal, že James Dean byl skvělý herec a že je ho škoda. Vlastně je to film o tom, jak může také vypadat jedna nefunkční rodina a že to není jen tím, že jeden ze synů je rebel. Finále je hodně emotivní a dovede zasáhnout, ale překvapivě film zase až tak nedovede v dnešní době překvapit vývojem. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Film sa nakrúcal v Mendocino a Salinas Valley v Kalifornii. (Michal74)
  • Oscarová nominace Jamese Deana na sošku pro nejlepší mužský herecký výkon byla první posmrtná nominace v historii Oscarů. (Ruuzha)

Reklama

Reklama