Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

giblma 

všechny recenze uživatele

Jak je možné, že všechna klišé a patos jsou s plynoucím časem najednou tak odzbrojující? Pro každého, kdo má sourozence naprosto pochopitelné, protože kdo se nikdy ukřivděně neopájel pocity méněcenosti a žárlivosti na osobu bratra nebo sestry, jako by nebyl. SPOILER: Mimochodem, může Cal za smrt Arona, nebo za to může Aronův nedostatek tolerance a ochoty odpustit? ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl,o ději jsem moc nevěděl,Deana jsem před tím nikde neviděl.A film mě dokázal totálně přikovat k sedačce,prožíval jsem ho od začátku do konce.Málokterý film se mě emocionálně dotkl tak silně jako tenhle.Dokonalý není a bez skvostného Jamese Deana by možná byl poloviční,ale přesto je jedním z mých nejoblíbenějších.A předlohu bych si moc chtěl přečíst.95 % ()

Reklama

Sofia 

všechny recenze uživatele

Steinbeckův značně rozsáhlý román (něco kolem 600 stránek) jsem před lety četla, proto jsem byla zvědavá na filmové zpracování. Hodně toho bylo vynecháno, včetně postavy čínského kuchaře, který se o Cala a Arona od dětství staral. Byla jsem trošku zklamaná - přišlo mi, že se Kazan jen zaměřil na postavu Cala a ostatní charaktery dostaly jen hodně málo prostoru. Přesto jde o hodně dobrý a nostalgický film, když si uvědomím, co všechno mohlo z Jamese Deana ještě být...Zaujala mě i Julie Harris v roli Abry, při scéně s Calem na zastaveném kolotoči se mi tajil dech. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Po dlhých rokoch som si opäť pozrel tento film a musím mu pridať hviezdičku. James Dean v úlohe rebela túžiaci po otcovskej láske a uznaní je strhujúci. Žiadni z hercov za ním nezaostáva, skúsený Kazan takto vytvoril vynikajúcu drámu, keď dokázal obnažiť ľudskú dušu, túžby a dal im až biblický rozmer. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Asi zde budu za škarohlída, snad i za barbara... John Steinbeck je můj nejmilejší americký autor. Mám doma (a samozřejmě jsem četl) od něj všechny knihy co u nás byly vydány. Miluji dobu kam sází své romány jimiž je povětšinou Amerika dvacátých a třicátých let. Amerika chudých a tvrdě dřících farmářů, námezdních dělníků, sezónních česáčů ovoce, tuláků....Steinbeck miloval tyto prosté hrdiny a navzdory tehdejší módě jim věnoval své romány čímž zprvu působil všeobecné pohoršení.... Na východ od ráje byla tou první a asi i nejkrásnější. Zde už Steinbeck spisovatelsky velmi vyzrál. Táta mi ještě na sklonku komunismu vyprávěl o skvělém filmovém zpracování s ,,rebelem" Deanem... Urputně jsem čekal až se k filmovému zpracování dostanu plný očekávání, zvědavosti a i touhy. Tak se také stalo ale já byl zklamán. Film převypravuje a to ještě neúplně knihu respektive její první část. Snad je to tou už jinou (novou moderní) dobou kdy jsem film viděl, ale ani film, ani Dean na mne nijak nezapůsobili. Tehdejší vzor rebela trochu vyčpěl... Zpracování je hezké, ale to je málo. Snad vidět to tenkrát v šedesátých někde v kině v barvě, snad bych byl uchvácen Kazanovým zpracováním rodu Trasků v údolí Salinas.... Je zajímavé, že táta to po letech cítil podobně a vliv na něj nemělo až tak zpracování jako spíš vzpomínky na tu dobu a jistý sentiment.... Timšel * * * . ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

  • Oscarová nominace Jamese Deana na sošku pro nejlepší mužský herecký výkon byla první posmrtná nominace v historii Oscarů. (Ruuzha)

Reklama

Reklama