foto

Julie Harris

  • nar. 2.12.1925
    Grosse Point Park, Michigan, USA
  • zem. 24.8.2013 (87 let)
    West Chatham, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Julia Ann „Julie“ Harris je americká divadelní, filmová a televizní herečka.Vyhrála pět cen Tony Awards, tři ceny Emmy Awards a jednu cenu Grammy Awards. Byla taktéž nominována na cenu Academy Awards.V roce 1994 byla oceněna medailí National Medal of Arts. Je členkou American Theatre Hall of Fame a v roce 2002 získala cenu Tony Award za celoživotní přínos filmu.

Juliet se narodila ve městě Grosse Pointe v Michiganu, matce - zdravotní sestřičce Elsie L. /roz. Smith/ a otci - investičnímu bankéři Williamu Pickett Harrisovi. Absolvovala Grosse Pointe Country Day School, která se pak s ostatními dvěma školami sloučila v University Liggett School. V New Yorku navštěvovala The Hewitt School.

Jejím filmový debutem byla role osamělé teenagerky Frankie ve filmu THE MEMBER OF THE WEDDING /1952/ podle stejnojmenného románu Carsona McCullera, za který byla nominována na cenu Academy Awards pro nejlepší herečku. Tento román byl uveden i na divadelních prknech, kde hrála Julia Harris spolu s Ethel Watersa Brandonem DeWildem. Ten samý rok získala svou první cenu Tony Award pro nejlepší herečku za postavu Sally Bowles ve hře I AM A CAMERA /1952/, později převedené do muzikálního kabaretu v roce 1966 a následně do filmového remaku v roce 1972 s Lizou Minnelli. Svou jevištní roli si zopakovala v první filmové verzi tohoto románu v r. 1955. Objevila se též ve filmech jako EAST OF EDEN /1955/ s Jamesem Deanem - s kterým ji pojilo blízké přátelství, REQUIEM FOR A HEAVYWEIGHT /1962/, s Paulem Newmanem v detektivce HARPER /1966/ a ve filmu REFLECTIONS IN A GOLDEN EYE /1967/.

V klasickém filmu hororového žánru si Harris zahrála postavu Eleanor Lance v psycho-hororu THE HAUNTING /1963/. Jako postava Mary Todd ve hře The Last of Mrs.Lincoln, za který získala cenu Tony Award si tutéž roli zopakovala ve filmovém zpracování stejnojmenné hry v roce 1976.
Harris obdržela deset nominací na cenu Tony Award, více než jakýkoliv jiný herec či herečka. Do roku 2009 držela rekord v získání cen Tony /5x/, než ji překonala Angela Lansbury. V roce 1966 vyhrála cenu Sarah Siddons Award za její práci pro Chicago Theatre. Na Broadwayi hrála nespočet rolí ve skvělých hrách jako Macbeth, A Shot in the Dark, The Gin Game aj.

Její nejcennější Tony soškou je ztvárnění postavy básnířky Emily Dickinson v sólo hře The Belle of Amherst spisovatele Williama Luce, režírované Charlesem N. Reillym. Svou jedinou cenu Grammy Award získala za namluvení právě této hry.

Díky TV účinkování získala Harris tři ceny Emmy Awards a nominována na ni byla 11x. Její nejznámější rolí byla postava královny Viktorie ve filmu VICTORIA REGINA /1961/ v produkci Hallmark Hall, za kterou získala cenu Emmy Award. Pro filmovou společnost Hallmark natočila nejvíc počinů, než kterákoliv jiná herečka.

5.prosince 2005 byla jmenována členkou Kennedy Center. Toto významné členství ji udělil osobně prezident George W.Bush se slovy, že si nedovede představit americké divadlo a film bez takové osobnosti jako je Juliet Harris.

Juliet Harris i přes svůj pokročilý věk i nadále točí filmy. Nedávno se podílela na komentáři k pěti dokumentárním pořadům režírovaných Christopherem Seufertem a je aktivní i jako režisérka nezávislého divadla Wellfleet Harbor Actors Theater.

Juliet Harris nyní žije v Chathamu v Massachusetts, donedávna ovšem obývala rezidenci v oblasti Detroitu , kde v mládí vyrůstala. Třikrát rozvedená herečka má jednoho syna Petera Guriana. Juliet Harris překonala rakovinu prsu, několik silných poklesů tlaku, které poté vyžadovaly chirurgický zákrok a taky mozkovou mrtvici z r. 2001.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2009 Strážce majáku
2008 Zlatí chlapci
2006 Návrat domů
1999 Až najdu domov
Love Is Strange (TV film)
1998 Passaggio per il paradiso
1997 Ellen Foster (TV film)
Špatné způsoby
1996 Hry lásky
Vánoční strom (TV film)
1995 Little Surprises (TV film)
Lucifer's Child (TV film)
Tajnosti (TV film)
1994 Jednou o Vánocích (TV film)
1993 Když láska zabíjí (TV film)
Temná polovina
Vanished Without a Trace (TV film)
1992 Promiň, jsi ženatý!
1989 Chodím se ženatým mužem (TV film)
1988 Gorily v mlze
Vražedné svádění (TV film)
Vánoční společnice (TV film)
Žena, kterou miloval (TV film)
1986 Androidy (TV film)
Louskáček
1985 Vlna zločinu
1983 Brontë
1979 Gift, The (TV film)
The Bell Jar
1978 Stubby Pringle's Christmas (TV film)
1976 Belle of Amherst, The (TV film)
Last of Mrs. Lincoln, The (TV film)
Pouť zatracených
1975 Útočiště
1974 Greatest Gift, The (TV film)
1972 Home for the Holidays (TV film)
1971 Tarzan and the Perils of Charity Jones
1970 Allan nebo jeho sestra (TV film)
House on Greenapple Road, The (TV film)
People Next Door, The
1968 Journey Into Midnight
Tarzan and the Four O'Clock Army
The Split
1967 Páv se zlatým okem
1966 Harper
Teď už jsi velký chlapec
1964 Hamlet
Holy Terror, The (TV film)
1963 Pygmalion (TV film)
Strašení
1962 Requiem for a Heavyweight
1961 Power and the Glory, The (TV film)
The Heiress (TV film)
Victoria Regina (TV film)
1959 A Doll's House (TV film)
1958 Sally's Irish Rogue
1957 The Lark (TV film)
Truth About Women, The
1956 The Good Fairy (TV film)
1955 I Am a Camera
Na východ od ráje
Wind from the South, A (TV film)
1952 The Member of the Wedding

TV seriály

2005 Character Studies (TV seriál)
1994 Scarlett (TV seriál)
1979 Backstairs at the White House (TV seriál)
Knots Landing (TV seriál)
1975 Family Holvak, The (TV seriál)
1973 Evil Touch, The (TV seriál)
Thicker Than Water (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
To je vražda, řeklo portské (S03E02)
1968 Journey to the Unknown (TV seriál)
1966 Tarzan (TV seriál)
1957 The DuPont Show of the Month (TV seriál)
1951 Hallmark Hall of Fame (TV seriál)

Dokumentární

2005 East of Eden: Art in Search of Life
James Dean: Forever Young
2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
2002 Broadway Legends (TV film)
Loaded Gun: Life and Death and Dickinson
1999 Hollywoodské zkoušky (TV seriál)
Not for Ourselves Alone: The Story of Elizabeth Cady Stanton & Susan B. Anthony (TV seriál)
1998 Frank Lloyd Wright
1996 James Dean: A Portrait (TV film)
Ruth Orkin: Frames of Life
West, The (TV seriál)
1994 Baseball (TV seriál)
1993 Knots Landing Block Party, The (TV film)
1990 The Civil War (TV seriál)
1988 Congress, The (TV film)
1986 NBC 60th Anniversary Celebration (TV film)
1981 Brooklyn Bridge

TV pořady

2005 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
The 34th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1968 The Joan Rivers Show (TV pořad)
1962 Girl Talk (TV pořad)
The 14th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace