Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

Martin741 

všechny recenze uživatele

East from Eden, ktory reziroval Elia Kazan je vyborna drama z farmarskeho prostredia v USA z rokov 1917 -- 1918 a prakticky dokaz, ze James Dean bol vyborny herec. Filmu vladne vyborny pribeh, rozhovory, herecke vykony - tu fakt suverenne vedie samotny James Dean. K tomu vsetkemu genialny zaver, na ktory sa len tazko zabuda. A najviac sa mi pacilo, ze kazdy je niekedy ako Cal, nepochopeny ci uz rodicmi/kamaratmi. Opat prakticky dokaz, preco som milovnikom starych filmov. Tento film sa moze kludne zaradit do Zlateho fondu svetovej kinematografie. Nadhera : 100 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Na východ od raja som videl niekedy dávnejšie v zámorskej komerčnej televízii. No to vám poviem, to bol zážitok. V tamojších televíziách bežali reklamy po každých piatich minútach filmu. Boli to stále zhruba tie isté tri reklamy + zopár upútavok na ďalšie programy. Neviem, či je to akceptovateľnejšie, ako u nás, keď pozeráme na reklamy 7 minút, ale v dlhších časových intervaloch. Situáciu mi sťažovala aj nie úplne dokonalá angličtina. Takže asi by to chcelo nabudúce v kľude, bez reklám a s titulkami. VIDENÉ ZNOVA: A dokonca s dabingom a bez reklám! Zvyšujem svoje hodnotenie, pretože East of eden je spoločne s Rebelom bez príčiny jeden z mála filmov, ktoré sa úprimne zaoberajú tým, čo rieši mladý človek, ktorý už nie je dieťa, ale ešte ani muž. Zhodou okolností tento typ úloh najlepšie sadol Jamesovi Deanovi a môžeme byť radi, že to práve včas pochopilo zopár skvelých režisérov, akými boli Elia Kazan a Nicholas Ray. Zmierenie je jeden z najpozitívnejších pocitov, aké môže človek zažiť. A samozrejme láska. Nebyť milovaný a cítiť nenávisť je peklo. Toľko v skratke posolstvo filmu. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Dean byl rozhodně lepší herec, než řidič. A snad je to i dobře, kdyby hrál i v dnešní době, zřejmě by skončil u instantních a prefabrikovaných výkalů současné americké produkce. Takto mohl plně dokázat, že skutečně uměl. Kazanův film je velmi dobrý, bohužel místy mu už hlodající zub času poněkud ubral dech. Snad nejvíce bych celému snímku vytkla, že jediný dobrý a přirozený herec v něm je Dean. Zatímco Dean je přirozený, představitel jeho bratra Davalos hraje spíše jako přirození. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý námet a téma, ktorá sa nás dotýka častejšie ako si myslíme. Podobné príbehy sa môžu odohrávať za každým druhým zatiahnutým oknom v dome. Je veľkou tragédiou, keď robí rodič medzi svojimi deťmi rozdiely, pričom obyčajne ešte aj „staví na zlého koňa“. Silný, smutný príbeh živený emocionálnym prázdnom hlavnej postavy a jej bezradnosťou no zároveň tiež jej trpezlivosťou a dobrotou v srdci. Výborné herecké výkony nemusím hádam ani spomínať, aj keď v tomto prípade rebelujúci Dean nebol až tak rebelujúci. Koniec mi ponúkol presne to, čo som čakal – pekné a emotívne uzavretie. Ďalšia klasika, ktorá stojí za pozretie. 80/100 ()

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv se adaptace liší od geniální předlohy a chybí jí značná část ze Steinbeckova přesahu a hloubky, stále se jedná o velice silný film. Co zůstává je totiž důraz na obyčejného člověka a jeho boj s láskou, závistí a vůbec boj nejhorší (a nevyhnutelný), totiž boj sama se sebou. A co se Jamese Deana týče, tak jeho revoluční herectví dnes působí možná trochu křečovitě, nicméně jeho obrovské charisma stále zůstává i po letech nedotknutelné. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (17)

  • James Dean dělal při natáčení vše pro to, aby spor jeho postavy s rodinou maximálně vynikl. Mimo kamery např. soustavně provokoval svého kolegu Raymonda Masseyho, aby v něm vzbudil nefalšovanou nevraživost. (jenik71)
  • Film sa nakrúcal v Mendocino a Salinas Valley v Kalifornii. (Michal74)

Reklama

Reklama