Vzpoura strojů
Vzbura strojov
Sci-Fi / Akční / Horor
USA, 1986, 97 min
Stephen KingPlakáty
Na celém světě se díky mimozemským vlivům zblázní veškeré stroje a jejich jediným cílem se stáva zahubit své stvořitele - lidi. Hodně nesourodá skupina lidí je uvězněna v jedné dálniční benzince. Tu obléha několik kamionů kroužících stále kolem dokola. Nutně potřebují dotankovat, aby mohli napadat další lidi. Neustále přitom přijíždějí nové stroje a snaží se za jakoukoliv cenu přimět osádku benzínky k poslušnosti. Situace se stává kritickou... Tentokrát se námětu podle knihy Stephena Kinga zhostil sám spisovatel a pojal ji jako nefalšovanou béčkovou záležitost. (Ruut)
║Rozpočet $10miliónov║Tržby USA $7,433,663║Tržby Celosvetovo $7,670,000║(24.11.2009)
tron
„Kam zmizol váš zmysel pre lojalitu?“ VZBURA STROJOV nie je ani s odstupom rokov pokladaná za víťazstvo. Prteože ním nie je. Nie. Ani ZĎALEKA ním nie je. Spisovateľ Stephen King, ktorý ňou režijne debutoval (+ napísal scenár podľa vlastnej poviedky „Trucks“ a má úvodné cameo „kreténa“), bol v roku 1986 už hviezdou. Mal za sebou bestsellery („Cujo“, „Christine“), mnohé z nich boli úspešne sfilmované (CARRIE, OSVIETENIE) alebo proste len sfilmované (MAČACIE OKO, STRIEBORNÁ GUĽKA). Mal milióny na konte a doma šťastné manželstvo a zdravé deti (a všetci sa tvárili, že nie je pijan, závislý na drogách). Napriek tomu bola VZBURA STROJOV prijatá „nič moc“. Zaslúžene, pričom King nasledujúce desaťročia opakoval, že honorár, ktorý za ňu dostal, patrí medzi jeho najťažšie zarobené peniaze. Snímku produkoval mocný Dino De Laurentiis (BARBAR CONAN), ktorý kryl v minulosti už niekoľko kingoviek (Cronenbergovu MŔTVU ZÓNU) a celé roky sa Kinga snažil prehovoriť na réžiu. King nakoniec bohužiaľ neodolal a do titulnej úlohy obsadil Emilia Esteveza (syna Martina Sheena, ktorého APOKALYPSU má zrejme v láske, viď. parodická scéna s náletom). Dej rozpráva o skupinke ľudí, čeliacej v motoreste vraždiacim strojom. Výsledok, obohatený hudbou AC/DC, je pôvabne morbídny (parný valec, automat na malinovku) a hoci nudí a dialógy či herecké výkony sú o ničom, nie je to také zlé, ako som čakal a stále to spĺňa parametre pre "film". Viac v mojej recenzii na Studna.net: http://www.studna.net/reviews/938/(8.6.2008)
Shit
Stephen King možná píše dobrý knížky, ale režisér fakt moc dobrej neni, sice tenhle film zvládnul v rámci možností celkem slušně, ale to čeho by tenhle film měl mít nejvíc to se mu jaksi moc nedostává, prakticky, tam nejsou skoro žádný napínavěhororový momenty, což je docela škoda, stejnětak mi přišlo, že King neumí moc budovat atmosféru. Ale zase na druhou stranu s krví a mrtvolama nešetřil a srážky lidí náklaďákem sou velice pěkně udělaný, takže nakonec docela slušněj průměr, ale King je asi opravdu spíš spisovatel než režisér. Ale jelikož je to jedinej film, kterej kdy natočil, tak to za skouknutí určitě stojí(3.3.2007)
Mr.Apache
King natočil skvěle pokleslý a fantasticky rock 'n' rollový film. Naprosto chápu, co se na něm tolika lidem nelíbí. :-)(23.8.2005)
dobytek
Už je to dost dlouho, co jsem tohle dílko viděl, takže moje hodnocení berte trochu s rezervou... Maximum overdrive je příšerná debilita, ale na druhou stranu si vzpomínám, že jsem se u toho fakt nasmál. Ten film je totiž naprosto neuvěřitelnej. Člověk to sleduje a pořád čeká, kdy se na obrazovce objeví, že je to nějakej další videoklip od šílenýho Ala Yankovice nebo tak něco, ale vono pořád nic. Třeba scéna, kdy si jde týpek koupit pití do automatu, z automatu vyletí plechovka, která ho trefí do koulí a ve chvíli, kdy se týpek předkloní a chytne se za koule, tak dostane další plechovkou přímo do xichtu. A jinej týpek se snaží od toho automatu ujét na kole, hodí držkotoul a přejede ho válec. Možná mam zvrácenej smysl pro humor, ale já se u toho válel smíchy. Největší část filmu se pak odehrává v nějakym motorestu, kde poslední akční hrdina Emilio Estevez likviduje všechny ty splašený náklaďáky. Sice nechápu, kde tam vyhrabal všechny ty bazuky, kulomety a granáty, ale to je celkem jedno. Tady fakt nemá cenu o ničem přemejšlet. Prostě tohle neni ani Béčko. To je spíš tak Zetko. Ale ten film si vůbec na nic nehraje, takže to ani nevadí. Navíc je to fakt prdel a to je hlavní. Rád bych ten film někde sehnal a podíval se na to znovu.(18.2.2007)
choze
Přejetí parním válcem - jedno z klíčových slov pro tento film na IMDb. Dino de Laurentiis, který už předtím produkoval několik adaptací Kinga jako MRTVÁ ZÓNA nebo KOČIČÍ OKO, umožnil Kingovi natočit si povídku Trucks z jeho první antologie Night shift a ten zahodil své nejsilnější zbraně - prokreslené postavy, psychologii a budování napětí, nahradil je nabušenou muzikou svých oblíbených AC/DC a natočil ultimátní béčko. Ultimátní, ale zdaleka ne tak zábavné, jak by mohlo být, na čemž má vinu především vlekoucí se tempo a špatná gradace (lidé začnou s náklaďáky komunikovat velmi pozdě, odfláknutá rychlo-likvidace hlavního záporáka-tiráku s hračkami). A přitom použití hudby je skvělé a potěší i převálcování dítěte parním válcem. Kultovní film se ve své době setkal s jen velmi vlažným ohlasem (stál 10 milionů a v USA vydělal pouhých 7,5), King za něj byl nominován na Zlatou malinu a dodnes zůstává jeho jediným režijním počinem, přesto podle téže povídky vznikl v roce 1998 ještě jeden, o třídu horší kanadský televizní snímek TRUCKS. Jinak King se ve VZPOUŘE STROJů mihne na začátku filmu ("HONEY, THIS MACHINE JUST CALLED ME AN ASSHOLE!") a představitelka hysterické novomanželky Yardley Smith dabuje v Simpsonových Lízu. Mimochodem nemá někdo nějakou teorii o tom, proč zešílelo všechno od elektrických nožů po zvedací mosty a letadla, ale osobní auta zůstala v pohodě?(15.6.2007)
MM_Ramone
Tento titul je zaujímavý najmä pre priaznivcov amerického spisovateľa Stephena Kinga. Vznikol na základe jeho poviedky, sám ku nemu napísal scenár, objavil sa v maličkej úlohe hneď v prvej scéne a navyše sa ho podujal aj režírovať. Je to zatiaľ jediný jeho režisérsky pokus. Zrejme, po skúsenostiach s týmto projektom, zostane aj jeho posledným. "Maximum Overdrive" je natočený podľa krátkej, ani nie dvadsať stranovej, poviedky "Náklaďáky" (Trucks), ktorá je súčasťou zbierky "Nočná smena". Vplyvom kométy, čo prelieta v blízkosti našej planéty, sa v strojoch prebudí vedomie. Začnú sa sami aktivovať. Od malých kuchynských spotrebičov až po obrovské ťahače všetko ožije. Ku životu prebraté stroje začnú byť mimoriadne agresívne voči svojim stvoriteľom. Dej sleduje izolovanú skupinku ľudí, ktorú rozzúrené kamióny uväznili na neveľkej benzínovej pumpe. Stephen King zveril hlavnú úlohu, staršiemu bratovi búrliváka Charlieho Sheena, Emilio Estevezovi. Celý film je podfarbený energickou hudbou austrálskej hardrockovej kapely AC/DC. V prípade tohoto sci-fi horroru sa rozhodne nejedná o nejaké progresívne veľdielo, ale skôr o filmovú raritu, ktorú má kompletne na svedomí jeden z najúspešnejších žijúcich spisovateľov a neoficiálny kráľ desivej literatúry Stephen King. ***(24.9.2011)
Aluska88
Dobrý, mistře Kingu, moc dobrý. "Stíví" vytvořil přesný opak svých mistrovsky propracovaných a napínavých děl a mě tak napadlo, že bych i ráda uvítala další jeho režisérské počiny vlastních adaptací. Povídku "Náklaďáky" jsem četla již dávno, a když jsem si zde přečetla popis, tak jsem prostě věděla, že pod Kingovým vedením se skutečně bude jednat o "nefalšovanou béčkovou záležitost.":) Přesně tak totiž tuto "Maximální rychlost" pojal. Do toho připojil lehký komediální podtón, viditelný především ve spoustě úsměvných dialogů a kromě "hřmoucích" motorů obdobně rachotící hudbu AC/DC, která sem ideálně zapadla. Snad jediná postava, která mě po chvíli začala slušně rozčilovat a doufala jsem, že se na ni některý z těch monstrózních tracků přiřítí, byla obtloustlá "novomanželka" s příšerně umečeným dětským hlasem (film jsem zhlédla v originále), který se při jejím neustálém ječení v průběhu děje stával doslova ničivou zbraní, pro diváky především:) Naopak co se mi líbilo nejvíce, byl ten úchvatný kamion s Green Goblinem na kapotě:)(5.7.2011)
Ruut
Všichni to známe. Parta nesourodých lidí, kteří nemají nic společného, je uvězněna v nějakém opuštěném místě, které obléhá buď partička zombíků, nebo partička kanibalů, nebo partička mutantů, nebo třeba jen partička obyčejných brutálních zabijáků. No ve Vzpouře strojů se jedná o návštěvníky nějaké benzinky s fast foodem u dalnice. A obléhá je partička nasraných kamionů co potřebují dotankovat. Ještě že majitel benzínky má ve sklepě malý muniční sklad plný bazuk, granátů a samopalů. Po celém světě se totiž díky mimozemskému vlivu vzbouřili stroje a chtějí zabíjet lidi. A když někoho honí parní válec, nebo zakrvavená sekačka na trávu, tak je to opravdu zajímavé. Skvěle natočené béčko plné rázovitých figurek. Nechybí tu zlý do sebe zahleděný majitel benzinky, hysterická kráva, udatný hrdina … prostě všechno jak má být. A díky střídmé stopáži velice dobrá zábava.(25.1.2007)
666teen
Když se jmenujete Stephen King, projde vám celkem všechno. Chcete natočit film a vyzkoušet si jak by vám slušela režisérská sesle? Fajn, obvoláme pár známejch, seženeme nějakýho producenta (ahoj Dino!) a nějaký drobný. S prachama to nebudem přehánět, točíme přece béčko a naše šílené kamiony se nemusí rovnou měnit v infantilní roboty, aby lidem nahnali strach. Taky cinknem do Austrálie elektrikářské firmě AC/DC, aby nám poskytla něco hudebního doprovodu, což hoši rádi udělají. No, a pak už vám nic nebrání pronajmout si Pumpu s parkovištěm, jejíž majitel díky ropné krizi nic nenamítá proti tomu, že se stane majitelem Ruiny s vrakovištěm. Natáčení sfouknem v rychlém tempu a výsledkem uděláme radost jak sobě, tak podobně postiženým divákům. Díky Steve.(24.5.2010)
Webb
Stephen King je dobrý a známý spisovatel. Kéž by se to mohlo také říct o jeho režijní práci. Je mi jasný, že je to jeho první film ale hned ho takto zmastit? To se opravdu nesluší nositeli takovéhoto jména. O hereckých výkonech se tu zmiňovat raději nebudu, je to totiž učiněná hrůza.(21.7.2009)
Vitason
Stephen King natočil film podle Stephena Kinga a jak to tak vypadá, tak především ho natočil pro Stephena Kinga. Hororový mistr se tak trochu alibisticky vyhnul nějaké hororové záležitosti a místo toho se vydal do zábavných béčkových vod, kde krásně zní kytárky jeho oblíbených AC/DC. Co na tom, že film postrádá jakoukoliv logiku? Co na to, že obklíčení hrdinové sedí uvnitř benzínky, jejíž sklep by vybavil půlku české armády, a vůbec se nesnaží prostřílet ven? Co na tom, že se hrdinové plíží z benzínky ven kanálem a zpátky v klidu prokličkují mezi kamióny? Co na tom, že zešílely všechny stroje a jen osobní auta zůstala v klidu? A konečně co na tom, že scénáristický popis práce hlavního hrdiny Emillia Esteveze spočívá jen v tom, aby se včas přišel podívat na nový přírůstek pro hrobníka? Když totiž přistoupíte na Kingovu hru, tak vám tyto logické nejasnosti budou úplně buřt, protože tady děti přejíždí parní válec a jejich trenéra vraždí automat na limonádu. Kromě několika hluchých míst je to docela zábava s parádní hudbou. Takže 3* si King určitě zaslouží. Tenhle film je tak špatný, až je dobrý:-)(5.4.2008)
jojinecko
2,5*/5 ...Brutálne najbéčkovitejšie béčko, kde suverénne najzaujímavejším aspektom je meno "režiséra" a tak isto aj scenáristu. Spočiatku je to sranda (zblbnuté stroje, uletené postavy,...), postupom času sa však z toho stáva nudný kolovrátok...Skrátka Kingov rozmar a úlet, ktorý si mohol dovoliť vďaka dobrej vôli producentov. Nie je to prúser, ale odporúčam len fanúšikom pokleslých žánrov a fanúšikom S.K.(3.10.2008)
DJ Obelix
Jediná povídka Stephena Kinga, kterou si mistr sám zrežíroval, trpí ve své druhé polovině přílišným ubráním na tempu. To je však jediná výtka, kterou vůči tomuto filmu mám. První část filmu je brilantní přehlídkou soubojů strojů proti lidem a 80ky z toho smrdí na sto honů. A celým filmem vás navíc provází hudba výhradně od AC/DC. Takhle si představuji ultimátní béčkovou nálož a jen marně přemýšlím, proč si zrovna tento snímek "nezasloužil" DVD vydání v ČR...(22.3.2011)
Jordan
možno by som mal tajiť, že som chvíľu uvažoval až nad piatimi hviezdičkami, ale tento predchodca všetkých terminátorov a matrixov o tom, ako sa nami vytvorené prístroje vymkli spod našej kontroly a postavili sa bezmocnej ľudskej rase, sa mi bohovsky páčil; kingovi fanúšikovia isto zatracujú tento film, pretože by čakali, že keď dostane autor možnosť sfilmovať si svoju vlastnú predlohu, tak staví na svoje silné zbrane, ktoré ho preslávili - psychológia, vykreslenie postáv, viacplánový príbeh a pútavá téma, vyšinutí jedinci a mrazenie na chrbte, no nestalo sa tak a nepripravení možno zažili šok; kto však vie, že pán king má okrem nadania na mrazivé príbehy a originálneho rozprávačského talentu aj nesmierne vyvinutý zmysel pre humor - a ak sa viete poriadne odreagovať pri béčkach - tak si maximum overdrive zaručene zamilujete ako ja, pretože je to skvelá jazda plná odkazov, vtípkov, nekorektného čierneho humoru, béčkovej uvoľnenosti, správneho drsňáka esteveza a hardrocknrolu v podaní AC/DC, má to šťavu a nesmierny nadhľad;(15.1.2009)
Chrustyn
Jeden z těch filmů, který docení jen ti, kteří ho viděli v době vzniku. V dnešní době to asi nikoho nedostane. Já se bavil asi prvních 30 minut.(19.3.2008)
fcreading
Celkom dobre spracovanie Stephena Kinga na plátno ale má to niektoré nedostatky. Príklad Emilio Estevez mi tam proste nesadol King mal vybrať niekoho iného, triky vyzeraju slušne na dobu vzniku. Začiatok je veľmi povedený ovládnutie strojmi mimozenštanmi a stroje naháňajú ľudí a prevalcujú ich. Najma kamioni su špičkové a najhorší je ten parchant s tým gulometom a ten kamion s tým ksichtom zeleným :D. Takže niekedi to v polke nudí ale v závere sa to pekne rozbehne.(8.12.2008)
Yardak
Brutální béčko natočil King a snad to i tak chtěl, ale ať raději píše povídky a romány:). Když se začíná rodit vzpoura strojů, tak uvidíme hned několik zajímavých scén, jenže pak film postrádá atmosféru a spád - občasné akce na benzínce jsou velmi primitivní, někdy i nelogické. Herci také nic extra nepředvádějí. Někoho alespoň potěší hudba od AC/DC. 2 a půl hvězdy.(26.5.2008)
matestlust
Od snímku,který režíroval sám veliký Stephen King,jsem čekal daleko víc.Možná mi dojem kazí to,že je až moc zřetelně vidět,jak King bere film hodně s rezevou a ne příliš vážně.Rozhodně se jedná o originální nápad,to bezesporu,ale pořád mi v tom chybělo něco,co by to všechno pořádně rozhoupalo.Celých 97 minut se nese v jednom tempu,které ani negraduje,ani neklesá,což vás po chvíli začne solidně nudit.Pár fajn ,,smrtí´´ je v tomhle případě jasnou věcí,to je ale asi tak,kromě již zmiňovaného originálního nápadu,vše.(14.7.2009)
anderson
Totálne podhodnotený film, ktorý doplatil na to, že nebol komerčne úspešný. "Kritici" teda spochybnili jeho očividné kvality a už "se to s ním vezlo". Ja si naopak myslím, že na debutanta tu KING odviedol kus poctivej roboty a ponúkol nám remeselne zvládnutú sci-fi komédiu s nezabudnuteľným soundtrackom AC/DC. Skladba YOU SHOOK ME ALL NIGHT LONG je nadpozemská: http://www.youtube.com/watch?v=Bomv-6CJSfM (16.10.2007)(16.10.2007)
Související
- Náklaďáky (TV film) (1997)
Podobné
- Super Hybrid (2010)
- Vraždící buldozer (video film) (2009)
- Ju-on Car (2008)
- Blood Car (2007)