Reklama

Reklama

Lesní rituál

  • Velká Británie The Ritual
Trailer 1

VOD (1)

Po tragické události, při které zemře jejich kamarád, se parta čtyř kamarádů vydává do švédské přírody uctít jeho památku a zároveň upevnit narušená přátelství. Po úrazu jednoho z nich a nepřízni počasí se zpátky do civilizace vydávají "zkratkou". Jak řekne jeden z nich - kdyby zkratka byla cesta, dávno by se jí říkalo cesta. A má pravdu - na co skupina v lese narazí, neexistuje příliš racionální vysvětlení a všichni musí bojovat s démony - ať už s těmi, na které nyní narazí, tak s těmi, které mají hluboko uvnitř po smrti kamaráda... (kery-)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (426)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

První letošní zářez z Británie ? !! Celkem lituji, že jsem onehdy nešel do kina, když jsem měl možnost, atmosféra filmu je velmi povedená. Přátelé si zajedou na výlet do Švédských lesů, kde však propadnou halucinacím, paranoii a bude je nahánět cosi nadpřirozeného. Drží si to tempo. scény v chatce jsou slušně děsivé a ústřední zlo je vynikající,škoda, že se tvůrci nevěnovali i Gore, ale i tak slušná záležitost, která letos patří k tomu nejlepšímu. 75% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Lesní survival se postupně promění v pagan horor. Ač hlavní čtyřlístek moc sympatií nepobral, nakonec alespoň malý soucit vyvolá. Jistou mrazivost má v sobě již úvodní scéna v obchodě, kdy se z pětice kamarádů stane rázem čtveřice. Túra na sever mohla vypadat zpočátku dobře, jenže stačí jedno malé škobrtnutí, zkratka lesem a všechno je jinak. Ve zdejších temných lesích totiž řádí predátor, který své oběti vyvrhuje a nabodává na větve stromů... Temné božstvo fajn, gore umírněné, což nevadilo, atmosféra příjemná, lesy skvostné a v momentě napětí vyděsí i stanový zip.Oddechovka pro milovníky přírody jako stvořená. Navštívil jsem lesy v Norsku i Švédsku, a tak mě překvapilo, jak věrně je dokázala napodobit rumunská příroda. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pan Ikea - Ingvar Kamprad asi dobře ví, proč na  ty svoje skříňky s návody, které dovedly nejedno spokojené manželství při sestavování k rozvodu, přestal brát dřevo ve hvozdech Švédska a raději to všechno vyrábí z lisovaného kartonu ve Vietnamu. S potiskem a raženou strukturou buku či břízy samozřejmě. Možná se doslechl, že mu sem tam nějakej ten dřevař zmizel. --- V rámci mých víkendů s přáteli vždy dojde v pozdějších nočních hodinách i na nějaký ten horor a nyní padla volba na tento. První část byla super až do toho okatého zranění, které samozřejmě změní plány celé skupiny. Ta sama se chovala dost iracionálně, ale lze to přikládat k tomu, že to byli městští lidé a tenhle trail byl pro ně vyjímkou. Kdo jezdí nebo jezdil na čundry a do divočiny, určitě sám ví, že zkratka lesem nemusí být vždy zkratka. Už jsem zazil i doslova neprostupné smrkové lesy a to u nás. Co je asi tam, kde je naprostá divočina, těžko vůbec předvídat. Od půlky to přestane být lekací a začne to být zajímavé. Přiznávám a už jsem to tu psal vícekrát, mám raději horory lekací. Ty, které pracují s vaší fantazií aniž by vám v podstatě cokoliv ukázaly z toho domnělého strašidelna. Tady šli na to tvůrci jinak a i když se bubákům v hororech spíše směji, zde se mi to co přišlo hvozdem docela zamlouvalo. Rozhodně to bylo originální ! Jen by mne zajímal názor nějakého Švéda z té oblasti. Pár věcí jsem tam nechápal, ale to asi celkově patřilo k těm místním rituálům a celé mytologii kolem toho. Co mne bavilo byl fakt, že herci byli Angláni a bavili se mezi sebou v mateřtině. Já tu british english mám prostě rád, už jen jak hezky zní! (Asi ten minulej život v RAF nebo co.. :-). V souhrnu dávám tedy za 3 jelení parohy a až najdu nějakou takovou chatku na výletě, rozhodně v ní nebudu spát! * * * ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Štvorica najlepších priateľov, prichádza na odľahlé miesto v divokej prírode, aby si uctila pamiatku zosnulého kamaráta. Keď sa cestou späť jeden z nich zraní, skratka cez hustý les, sa javí ako ideálne riešenie. Lenže príchodom noci, začínajú mať podaktorí pocit, akoby ich niekto, respektíve niečo, sledovalo. A majú pravdu ... Lampáš. Les. Podivné zvuky. Hlavo halušky. Solídna hudba. Jednoduchý príbeh. Toto všetko zabalené do slušnej atmosféry. Divák sa síce od strachu “neposerie”, no rozhodne bude pociťovať príjemné šteklenie na hororovej duši, či nostalgicky zaspomína na kadejaké počiny z minulosti, ktoré dokázali solídne nahnať strach, takže ja hodnotím veľmi pozitívne. Navyše, Bruckner už má za sebou “dva” pomerne úspešné pokusy, takže žiadne prekvapenie, skôr očakávaná jazda na úrovni lepšieho priemeru. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Horor napatrí medzi žánre, ktoré by som zvykol bežne velebiť, aj keď ho mám samozrejme rád, ale skutočne nadšený som bol len z pár jeho predstaviteľov a aj tie boli väčšinou ovplyvnené ešte s iným žánrom, no teraz sa nebudem držať na uzde, Ritual sa vydaril teda neskutočne. Na prvý pohľad pripomína nespočet iných hororov, ale presne toho typu, aký mám rád, partia priateľov, ktorí sa stratia v lese a musia čeliť neznámemu zlu, ale po všetkých stránkach nad konkurenciou vyniká. Partia priateľov je zložená z uveriteľných a celkom sympatických postáv, ktorí sa správajú vzhľadom na okolnosti pomerne normálne a aj vedú medzi sebou úplne bežné dialógy a takto sa mi to páči, konečne ľudia, o ktorých sa aj dá obávať, nie nejaká stereotypná zostava, ktorá umiera v nastavenom poradí. A tak dejovo to možno nie je ničím originálne, ale mne sa táto turistika na uctenie si zosnulého priateľa páčila, takže ma to bavilo, aj keď sa vlastne nič dôležité nedialo, no už čoskoro začne ten pravý horor, kedy skryté zlo vyvoláva väčšie napätie a to je vždy najlepšia voľba. Lesy tu pôsobia správne tajomne a dostatočne nepríjemne a páčilo sa mi, že postavám je už zachvíľu jasné, že čelia nejakému nadprirodzenému nepriateľovi a tak musia držať spolu. A tak hlavne od časti v chatrči je to už poriadne intenzívny zážitok, ktorý berie dych a ani by som nepovedal, že to graduje, to film vôbec nepotrebuje, vysokú žánrovú úroveň si drží neustále. Finále je už očakávane trochu veľkolepejšie a celkom som sa ho aj obával, aby nepokazil skvelý dojem z filmu, ale to sa nestalo. Zlo sa už síce naplno odhalí a rovnako všetko okolo neho, ale aj na tomto si dali tvorcovia záležať a zvládli aj túto akčnejšiu a trikovo náročnejšiu fázu, pričom samotné zlo vyzerá dostatočne netradične a zaujímavo. Takže po hororovej stránke som tu maximálne nadšený, atmosféra je poriadne hustá, napätie by sa dalo krájať a všetky tie jednotlivé momenty, ale aj celé scény sa nadmieru vydarili, že som pri nich ani nedýchal. Režijne je to dokonalá žánrová práca, David Bruckner sa mi už dávnejšie zdal, ako celkom schopný režisér a teraz to predviedol naplno, hororovo je to dokonalé a vizuálne tiež, takto dobre natočené lesy som už dávno nevidel. Takže teraz nebudem v hodnotení skromný, je možné, že pri druhom pozretí už to nebude tak dobre fungovať, ale pri sledovaní som bol z filmu úplne nadšený a nenašiel som tu vôbec nič, čo by mi vadilo, takže zaslúžené plné hodnotenie. Taký dobrý horor som nevidel roky. 85% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (8)

  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září na filmovém festivalu v Torontu v Kanadě. (ČSFD)
  • Keď skupina vstúpi do zrubu, dvere sa otvoria smerom dovnútra. O chvíľu neskôr, keď Luke (Rafe Spall) otvorí dvere, aby sa pozreli do lesa, dvere sa otvárajú smerom von. (Karamanlis)
  • Pôvodne bol pre reklamu na film vybratý slogan "Radšej mali ísť do Vegas." Po masakre, ktorá sa tam odohrala 1.10.2017 sa však slogan zmenil na "Radšej mali ísť na Ibizu." (beso74)

Reklama

Reklama