Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lepší sněžný muž, nežli žádný muž... Asi čtyřicetiletá žena (Jiřina Bohdalová) žije navzdory své inteligenci a hezkému vzhledu sama. Občas na ni dolehne „tesknice“ a ona zatouží po společnosti muže. Jednoho dne se jí telefonem ozve přítel z mládí, Ing. Bohouš Čert (Vladimír Menšík), kterého si ona pamatuje jako štíhlého mladíka. Pozve ho na večeři, kterou připraví s mimořádnou péčí. Stejně tak si dá záležet na svém vzhledu. Jaké je její překvapení, když se ukáže, že ing. Čert ztloustnul a stal se z něj zanedbaný, drzý, poživačný a nevychovaný sobec. Delikátní večeři zhltne s hlasitým mlaskáním a srkáním a nadto sní i veškeré zásoby z ledničky. Ona mu však všechno odpouští, neboť doufá, že Čert se jednou vyjádří a požádá o její ruku. Jenže ani ženská trpělivost není nekonečná… (Česká televize)

(více)

Recenze (163)

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

"Manžel Ester Krumbachové režisér Jan Němec o filmu Vražda Ing. Čerta prohlásil: "Neznám blbější film." Hahaha. Bohdalka je v jediném filmu Krumbachové líčená jako žena středního věku, která chce lásku, muže, roky jí ubývají. Zavolá jí starý známý, který kdysi býval hubený, pohledný, Ing. Bohouš Čert. Bohdalka si dá záležet, připraví mu feast, vyfintí se. Menšík přijde, tlustší (ač jí sám hned trefně a neomaleně řekne, že přibrala, nazývá ji čarodějkou a furt chce žrát), říká, že je taky sám, nemá mu kdo spravovat a prát hadry, ale přijde na dlabanec, a v téhle roli žral tak vydatně a s takovým nadšením, že za těch ladných zvuků se prožral k +10kg, kterých se prý pak těžce zbavoval. "Doufám, že máš dost." "No, abych pravdu řekl, moc jsem se nenajedl. Bylo to dobré... mmm... ale bylo toho přeci jenom málo." (...) "Počítej raději do desíti." (...) "Nepřipadám ti jako medvěd?" (...) Ženská se kroutí a snaží se nadutému chlapovi ukázat, že o něj má zájem a on si mele svoje... chtělo by to o něco lepší scénář, ani herci totiž nepatří zrovna mezi moje oblíbence, aby něco tak řídkého (scénář) mělo nějakou substanci, nebo chuť. "Víš proč jsem přišel?" "..." "Protože bez tebe nemohu žít. Nemáš tady něco k jídlu?" "Mám." "Ukaž." (...) "Nejsi hezká... když pláčeš, tak neplač." Nesourodost ženského a mužského elementu, chvástal a hospodyňka, postupně přestupuje z komedie do surreálna a tak nějak končí, ale na hodinu se mi to vleklo a zaujalo mě to snad jen v momentě, kdy se tam začaly jaksi dít, prvky, mimo tuhle realitu... ale vydrželo mi to asi jen dvě minuty. Bohdalka i Menšík si jedou svoje, definitivně ne špatně, nebo nudně, spíš to padá na hubu tím mdlým vedením a vařením z vody. Alespoň mě to přimělo oprášit tarot (Emperor rev., Ace of Wands, Ace of Pentacles) ()

Idego 

všechny recenze uživatele

Famózní studie tradičních genderových rolí. Výsostně feministický film. Absurdní, trochu černá komedie par excellence, u které jsem se hodně smál. Bohdalová, kterou normálně nemůžu vystát, tu je naprosto k sežrání jako chytrá/vychytralá manipulátorka, a Menšík zahrál tak dokonale hnusnýho a blbýho křupana, že se může porovnávat se Suchařípovým Faunem (byť ražením filmu míň slizkým). Jako zkušená kostyméreka tomu dovedla Krumbachová dát svoji jedinečnou stylizaci. Ta kuchyň! Ty barvy! Ten nábytek! Takovou pecku jsem fakt nečekal. Jaká škoda, že jí soudruzi zakázali další tvorbu a mohla tak natočit jenom jedinej film. Ale i v něm si do nich zvládla rýpnout. "Bohouši! Někdo ohlodal v celém bytě nožky od nábytku! Jakoby tu měli nory nějací ... cizopasní hlodavci! Nenasytní! Žraví! Nestoudní! Co si mám počít? Jak mám přimět jakéhokoliv řemeslníka, aby vykonal tak ... podivnou opravu? Zvlášť v dnešních časech, kdy lidem tak zjemnělo nervstvo?" ()

Reklama

cutugno 

všechny recenze uživatele

Menšík a Bohdalová v netypickej komédii o všežravom Ing.Ćertovi je mojou najobľúbenejšou postavou pána Menšíka. Já sa pri tomto filme nesmierne bavím lebo tý dvaja to zahráli na jedničku. Len by som chcel vedieť ako prebiehalo natáčanie scén kde toho Ing.Čert toľko zjedol...vyzeralo to akoby kamera išla bez prestávky.A ďalšia vec ...pri pozeraní filmu stále vyhladnem, to je asi tým ako Menšík konzumuje jedlo tak chutne. ()

minus 

všechny recenze uživatele

Velice pozoruhodný film, který na rozdíl od mnoha jiných novovlnných opusů dodnes nebyl plně rehabilitován a v očích odborníků i filmařů (viz dokument Pátrání po Ester či obsah filmu výše) i nadále stojí v nejlepším případě kdesi na úrovni komunálních satir P. Schulhoffa či fantasticko-bláznivých komedií O. Lipského. Přitom jde o jediný český celovečerní hraný feministický film! Genderové rozvržení rolí, ústící v radikalisticky vtipnou pointu je patrné od úplného začátku včetně sebereflexivní tematizace ženy-ikony (promluvy hrdinky v dekorativním obrazovém rámečku přímo do publika). Film je též báječně výtvarně vyveden - hrdinka má své domácí útulné hnízdečko, které je postupně devastováno nemilosrdnými vpády muže, který dotyčné sežere nakonec i fíkus. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Pohybuji se někde mezi pohledem A (sportovec) a pohledem B (NinadeL). S respektem jsem sledoval přehnaně osobité vyjádření ženské oddanosti, tedy, až po určitou mez a mužské egoistické nenasytnosti, kterou nezastaví nic. Nic? Pytel hrozinek je lepší než nejkvalitnější hašiš. Ale to už jsem příliš zabrousil do Krumbachovského údolí. Krásný design interiéru je skvělým odrazem vskutku originálně osobitého pojetí, což rozhodně pokládám za velké plus. Ovšem krásně naaranžované údolí nakonec přinese, sice velmi dobře, ale přece jen obyčejně posekaný trávník. Úsměvná konverzačka plná jídla ve mně probudila hlad, ale ne nadprůměrný zájem, i když jako další plus připisuji filmu podobně laděné pozitivum - Ester se podařilo v Jiřince probudit sex appeal. Rozhodně lepší tři. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Jednou z nejvýraznějších vlastností ing. Čerta byla ve filmu neukojitelná žravost. Jeho představiteli Vladimíru Menšíkovi nebylo něco takového vůbec cizí a zhostil se své role v tomto směru se vší důsledností: během natáčení přibral deset kilo, kterých se pak těžce zbavoval. (raininface)
  • Ing. Čert (Vladimír Menšík) při své první návštěvě spořádal předkrm, předkrmový koktejl, hlavní chod i s kompotem a dezert. Dezert mu natolik chutnal, že snědl rovnou celý tác. Nestačilo mu to, a tak spořádal celou sklenici domácí husí paštiky z celým bochníkem chleba. (DexMASTER094)
  • Natáčelo se od 29. srpna do 27. listopadu 1969. (GASTON73)

Reklama

Reklama