Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 1

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Diskuze

gombarix

gombarix (hodnocení, recenze)

V zajímavostech je nepřesnost. Roli majora Konga Sellers nakonec nehrál ne proto, že se nenaučil texaskému přízvuku (ten se naučil - byl skvělý imitátor), ale protože si zvrtnul kotník a nebyl schopen natáčet scény v kokpitu.

Jinak nedávno jsem film opět zhlédl a kromě obsahu musím znovu docenit i úžasnou obrazovou stránku. Klenot...

qxkamo

qxkamo (hodnocení, recenze)

O moj Boze, co som to prave dopozeral :). Ja ani neviem, co na ten film plny balansovania medzi absurdnostou, vtipom a psychiatriou vobec napisat. Prisiel mi tak divny :). V prvom rade je nutne na tento typ filmu mat naladu, lebo Kubrick, cize psychiatria. Po dalsie, je nesmierne dolezite si uvedomit, ze film ma vyse 50 rokov, cize hodnotit ho v porovnani s dnesnymi filmami je absurdne. A tiez, film sa nam dnes moze zdat vtipny, dnes... Ale v tej dobe to sranda vobec byt nemohla a Kubrick to dal :). Po tomto filme mam silne nutkanie si aspon kazdy mesiac pozriet nieco od neho.

kukkik

kukkik (hodnocení, recenze)

Já jsem asi totální idiot :-D Na konci filmu, když vstane Dr.Divnoláska a pronese svou větu, začne sekvence výbuchů bomb. To Pentagon vyletěl do povětří? Viděl jsem toho rusáka že si kleknul a zmáčknul nějaké stopky či co, to měla být bomba nebo jak? Prosím o vysvětlení :-D       PS: jinak super film, ne že bych po tom dva dny nespal (jako po Rayenovi, Bratrstvu neohrožených, Gladiátorovi nebo Forrestu Gumpovi) ale jinak se jim podařilo vystihnout dobu a taky konečně chápu asociaci na Homera Simpsona s kloboukem letícím k zemi v poloze sedací a s hysterickým smíchem  (smích pilota v tomhle filmu je prostě něco extrovního :-D).

na příspěvěk reagoval Xtr3m

nargile

nargile (hodnocení, recenze)

Skirmisher: todle jsem nepobrala, v čem je pointa  téhle Sellersovy věty?

mnet

mnet (hodnocení, recenze)

Tak toto je vážne špičkový filmík.  Mrazivé i srandovné zároveň. Úplná nádhera. Asi aj najlepší film z tohto politicko-vojenského druhu. O niečom podobnom bolo už viacero filmov, ale tento je neprekonateľný

sl4necek

sl4necek (hodnocení, recenze)

Spoiler: odkazuje název filmu na konec, kdy Dr. Divnoláska radí, jak přežít jadernou válku?

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

Já tedy hlavně obdivuji Kubricka za to, že Divnolásku dokázal natočit v roce 1964, tedy velmi brzy po tzv. Karibské krizi, kdy byl svět asi nejblíž jaderné válce. Ale možná to byla reakce... Každopádně musím říct, že napoprvé mě DOST mrazilo (i když jsem studenou válku nezažil), ale při druhém a každém dalším shlédnutím jsem se prakticky celou dobu smál. Suverénně nejlepší je telefonát prezidenta s ruským premiérem.

raiN[ratm]

raiN[ratm] (hodnocení, recenze)

toto je komedia a mozno jedna z najlepsich, sice vo svojej podstate velmi mraziva .. no aj ked je tu humor pouzity ako prostriedok k niecomu inemu, ja osobne som sa smial vela, casto a pomerne hlasno .. skvely film

Skirmisher

Skirmisher (hodnocení, recenze)

Nejlepší satira studené války s nezapomenutelnýmy hláškami, viz. Sellersovo "Mein Fuhrer, I can walk!!" Jenom je škoda,že na IMDB je Divnoláska 26. v pořadí všech filmů a na CSFD se neumístil ani v prvních 200.

PhillM.

PhillM. (hodnocení, recenze)

Na Dr. Divnolásku jsem se dlouho chystal a nakonec jsem stejně zůstal ležet s otevřenými ústy a s pěnou v koutku úst. Kubrick smíchal snad všechny žánry, které existují, a upekl z nich film, který vám na tři dny vyrazí mozek z hlavy. 100/10 ;-)

Jim_Beam

Jim_Beam (hodnocení, recenze)

Tak jsem byl málem jeden z těch "ludia", kteří dali Divnoláskoj 2*, ale konec ho zachránil a na 3 se to vyšplhalo... Ale ty "dvouhvězdičkový" lidi dokážu pochopit a je dost možný, že tito "ludia pochopili zmysel" a nesedí jim pouze "cierna satyra"... A jinak Forrest Gump je super film a to i navzdory tomu, že má kdesi 65%... Ovšem jedná se čistě o můj subjektivní názor... :)

MManual

MManual (hodnocení, recenze)

Nechapem,... jak niektori ludia nepochopili zmysel a mohli dat tomuto kultovemu kusku 2 hviezdy a podobne. Pripada mi to tak, ze ocakavali, ze je to blazniva komedia a budu sa smiat kazdu minutu alebo co? Strangelove je cierna satyra o tom co sa mohlo stat, o sialenosti niektorych ludi, o systeme, o zakonoch, o vojne. Druhy film celkovo na metacritics (96%), na imdb 19.miesto. ALe ako vidim tu na csfd ficia jemne nadpriemerne holywoodske trhaky typu Snatch(61%), Fight Club(58%) a Forrest Gump(65%)

Reklama

Reklama