Reklama

Reklama

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu

  • USA Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (více)
Trailer 1

VOD (1)

Černá komedie Stanleyho Kubricka pojednává o skupině paranoidních generálů fascinovaných válkou, kterým se “nešťastnou náhodou” podaří rozpoutat jadernou apokalypsu. Náčelník generálního štábu "Buck" Turgidson a generál strategického letectva Jack Ripper vyšlou letku bombardérů, aby zaútočila na Sovětský svaz. To aktivuje sovětskou tajnou zbraň zvanou “bomba posledního soudu.” Jedná se o ďábelský raketový systém, s nímž má být uskutečněn odvetný úder. Aby upozornil na tuto katastrofu, stane se britský kapitán Lionel Mandrake jedinou osobou, která má přístup ke generálu Ripperovi. Americký prezident Muffley se ve snaze odvrátit neštěstí pokusí přesvědčit opilého sovětského premiéra, že je to všechno jen hloupý omyl. Prezidentovým poradcem je šílený dr. Divnoláska, někdejší nacistický vědec. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (597)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Co napsat k Dr. Divnoláskovi atd.? Je to film jednoho z mých nejoblíbenějších režisérů, hlavní několikaroli hraje jeden z mých nejoblíbenějších herců, námětem to je satirická studenoválečná komedie, což je (jaká náhoda) jedno z mých nejoblíbenějších témat... Cože, vy jste ho ještě neviděli? "Já chodím!" ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nesmíme připustit závody v zabírání důlních šachet." Studená válka byl velkej prevít a je s velkým podivem, že v bordelu panujícím na obou stranách nikdy nedošlo k doručování jadernejch hlaviček přes oceán. Určitě by to nebyla tak povedená podívaná, jako tento snímek, ve kterým má svý kouzlo i poetika atomovejch hříbků. Byla radost sledovat, jak generál Ripper svévolně vyrazil na fluoridující komunisty, jak hajlující Dr. Merkwürdigliebe osvětloval technickou stránku věci, jak generála Turgidsona uspokojil předpokládanej poměr deset zachráněných plodných žen na jednoho muže i jak prezident Muffley diplomaticky neokecal jaderný výbuchy v zemi, kde včera snědli to, co měli sníst až zítra. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Sam som si nevedel predstavit, ci by Kubrick dokazal natocit komediu, na ktorej by som sa dokazal bavit a cuduj sa svete, bavil som sa. A neviem, ci to bolo teraz len tou temou studenej vojny alebo aj perfektne zahranou trojulohou Petra Sellersa. Aj George C. Scott, ktoreho som si zapamätal ako konzervativneho GENERALA PATTONA (1970) sa v tejto ulohe nedal zahanbit. Za Pattona dostal dokonca aj Oscara za najlepsiu hlavnu ulohu. Peter Sellers znamy ako Inspektor Clouseau zo serie RUZOVYCH PANTEROV od roku (1963) bol pre zmenu za trojulohu v tomto filme nominovany za najlepsieho herca v hlavnej ulohe, avsak väcsie stastie mal Rex Harrison za ulohu v muzikali MY FAIR LADY (1964). Vidiet, ze v tom roku sa najviac tesil z oceneni muzikal My Fair Lady, pretoze aj Dr. Divnolaska mal dalsie 2 nominacie za najlepsieho rezisera a najlepsi film roka 1964, ale za obe nominacie sa z cenami potesil uz spominany muzikal. Jedine stvrtou nominaciou za najlepsi scenar sa potesil Edward Anhalt za anglicku historicku dramu BECKET s Richardom Burtonom a Peterom O´Toolom... 12.11.2009 ______ Peter Sellers - (Kapitán Lionel Mandrake / Prezident Merkin Muffley / Dr. Divnoláska) +++ George C. Scott - (Generál Buck Turgidson) +++ Sterling Hayden - (Generál Jack D. Ripper) +++ Keenan Wynn - (Plukovník Bat Guano) +++ Tracy Reed - (Slecna Scottová) +++ James Earl Jones - (Porucík Lothar Zogg) +++ Slim Pickens - (Major TJ. King Kong) +++ Peter Bull - (Velvyslanec De Sadecky) +++ Produkcia: Stanley Kubrick +++ Hudba: Laurie Johnson +++ ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jedna z 18 nejlepších válečných komedií a satir - 18 Greatest Comedy / Satire War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Jedna ze 140 nejlepších komedií - 140 Greatest Comedy Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Jako obvykle jsem měl pochybnost, zda opravdu Sellers hraje trojroli - tentokrát britského kapitána, US prezidenta a vědce Divnolásku, protože dokázal role vizuálně i herecky zcela odlišit. Větší herecký zážitek mi ale - v tomto jinak hodně pesimistickém protiválečném filmu - přinesl George C. Scott v roli až příliš vychytralého US generála Turgidsona (jen nás trošku pocuchaj, maximálně 10 až 20 milionů obětí). Paradoxně mne mrazilo více ze sovětské radioaktivní zbraně míru, nežli ze sad amerických atomovek, ovšem závěrečné titulky na vybuchujících atomových hřibech to srovnaly... Trailer: http://www.csfd.cz/film/5397-dr-divnolaska-aneb-jak-jsem-se-naucil-nedelat-si-starosti-a-mit-rad-bombu/videa/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Mrazivá satira. Nezapomenutelná trojrole. Námětem aktuální dodnes. A především velice vtipné i trefné. Je jedno zda se vám bude ve výsledku líbit či ne; jedno je totiž jisté. V každém případě zaujme, když již nic jiného... A takových snímků není nikdy dost. Věčná škoda, že Kubrick nenatočil více komedií, protože talent na ně evidentně měl. ()

Galerie (194)

Zajímavosti (68)

  • Časopis Premiere označil Dr. Divnolásku za jednu z 50 nejlepších komedií všech dob. (hot_spot)
  • Peter Sellers, který ve filmu ztvárnil 3 role, mohl zahrát i postavu majora "King" Konga (Slim Pickens). Nedokázal se však naučit silnému texaskému přízvuku, který byl pro roli vyžadován. (Terva)

Reklama

Reklama