Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když v odlehlé části Ruska zaujme mobilní odpalovací rampa s raketou SS-50 palebné postavení, rozhodne americká vláda vyslat na místo tým špičkových agentů, kteří by ji zneškodnili. Je rozhodnuto vyslat současně dva agenty, zcela postradatelné a nic netušící, kteří mají upoutat pozornost sovětské kontrarozvědky. Vybráni jsou poněkud roztržitý šifrant Austin Milbarger a sebevědomý Emmett Fitz-Hume, kteří se dokázali ztrapnit už během kvalifikačních testů. V domnění, že uspěli a jsou na prahu úžasné kariéry, podrobí se náročnému výcviku. Nakonec jsou shozeni na území Afghánistánu, kde okamžitě padnou do rukou ruských agentů. Bystrý a vzdělaný Austin odhalí léčku a oběma se podaří uprchnout, ovšem jen proto, aby padli do rukou afghánských mudžáhidů. Během dalších bláznivých dobrodružství zjistí, jaký byl vlastně jejich úkol, ale navíc se po smrti jednoho z agentů nečekaně stanou jedinou nadějí na záchranu světa... (TV Nova)

(více)

Recenze (195)

spikey1 

všechny recenze uživatele

Jestli funguje ve filmech něco víc než záběry výcviku nebo tréninku, pak opravdu nevím co to je. v Bondovkách zbožňujeme když Q představuje vychytávky, v Rockym se těšíme na vybíhání schodů a rány do břicha při sedlezích a mohli bychom si tu vzpomínat dlouze a dlouze. Landis to ví moc dobře také a tak nechal Chase a Aykroyda projít nejtěžším špionským výcvikem a uznejme že v jejich podání se jedná o ohromnou legraci. Když jsou pak nasazeni do akce, prožíváme s nimi jednu šílenou situaci za druhou, která vrcholí Chevyho obvyklým sblížením s první pohlednou ženou, která je nablízku, naštěstí si Dan poradí a najde si svojí špionku. Špioni skvěle konkurují všem žánrovým filmům svými dobrodružstvími a navíc dodávají ohromnou dávku humoru. ()

Dzin01 

všechny recenze uživatele

Asi jedna z nejlepších amerických komedií podobného ražení. Sice se na první pohled jeví jako americká šaškující klasika, ale když se podíváme podrobněji, je tomu jinak. Postavy mají jasně definované charaktery, které se rozvíjejí, jednají logicky a není to jen o tom, jak na sebe vršit jeden gag za druhým. Celý příběh dobře plyne a herci odvádějí také dobré výkony. A popravdě, po shlédnutí jak vypadá polovina příslušnic sovětské armády bych v ní chtěl sloužit. :-) ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po pár dlouhých letech zopakoval i tuhle komedii a matně jsem si pamatoval, že to bylo dobrý a ono docela bylo. Ten konec byl teda slabší, chtěl jsem dát předtím 4 hvězdičky, kdyby tam bylo více vtipných situací a ještě se tam něco pořešilo, aby to bylo zajimavější, ale i tak tahle starší komedie nezapadne. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Úředník Emett a šifrant Austin touží po kariéře tajných agentů, ale jejich přijímací test odhalí drobné mezery v jejich vzdělání. Například Emett netuší, co znamená zkratka KGB, ale jeho odhodlání být nosným pilířem americké bezpečnosti je nekonečné. Velké mozky americké strategie rychle vytuší, že tato dvojice je ideální pro připravovanou misi. Po agentském rychlokurzu vyrážejí nic netušící nováčci agentských řad za svým úkolem - nechat se v roli návnady zlikvidovat za účelem uvolnění cesty skutečným agentům. Jenže zneškodnění dvou bláznů, motajících se v neznámém prostředí, je pro sovětské tajné služby nesplnitelný úkol. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Keby som tento film hodnotil tak pred desiatimi rokmi, dal by som asi o hviezdu viac, pretože vtedy som sa smial o sto šesť. Teraz už to také nie je, avšak musím stále uznať, že prvá polovica filmu je stále diabolská. Taká klasická americká blbosť, ktorá ale na rozdiel od mnohých ostatných hollywoodskych komédií naozaj pobaví. Zo začiatku sa zdá, že sa bude jednať o dobrú, však skôr tuctovú a nenápadnú americkú komédiu 80tych rokov s niekoľkými podarenými vtipy. To sa však postupom času s pribúdajúcimi dobrodružstvami mení, pretože celý príbeh je prepletený množstvom komických situácií, ktorým som sa veľakrát riadne smial. Ak ste to ešte nevideli a je vám pod 20 tak sa asi tomu vyhnite. Toto je skôr pre pamätníkov, ktorí ocenia humor 20.storočia. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Chevy Chase vzal roli ve filmu, která byla původně určena pro Joe Piscopa. (ČSFD)
  • Dan Aykroyd řekně ruskému agentovi: "Chem men'she znaesh', tem lushche." Význam věty v překladu je: „Čím méně víš, tím lépe“. (HellFire)
  • Sanitka, se kterou ústřední dvojice ujíždí z tábora mudžahedínů, je typ Renault-Saviem SG2. Někomu může připomínat československou Avii, což je správně, jelikož Avia na konci 60. let koupila od Saviemu licenci na výrobu těchto nákladních vozů. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama