foto

Chevy Chase

  • nar. 8.10.1943 (73 let)
    Woodstock, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

1.93 metra vysoký Cornelius Crane Chase mal jasné, ak sa bude vyvíjať jeho kariéra, už behom štúdia na Bard College. Tu sa dal dokopy s kamarátmi Sarasohneom a Shapireom a spolu vymysleli komédiu, ktorá bola následne prevedená na divadelné dosky a v roku 1974 aj do filmovej podoby s názvom BEZVABEDŇA, práve v Shapireovej réžii. Následne sa Chase objavoval v rozhlasových hrách, v divadlách a prispieval do časopisu Mad Magazine. Postupne prenikal do televízie, za čo dostal niekoľko cien Emmy. Okrem programu „Paul Simon Special 1977“ sa na malej obrazovke preslávil populárnou americkou show Saturday Night Live. Patril k prvej generácii, ktorá zaujala v tejto show. Po jeho odchode (odišiel už v druhej sezóne, t.j. v roku 1976) ho vystriedal Bill Murray. Keď už sme pri tomto hercovi, na rozdiel od neho sa Chevy uplatňoval ako obľúbený komik, netúžiaci (alebo túžbu výborne maskujúci) po dramatickej úlohe.

Jeho životnou rolou je dobrácky, ale vrcholne popletený - a čo sa týka udržiavania rodinných vzťahov miestami až fanatický –Clark W. Griswold, priemerná hlava priemernej americkej rodiny. NATIONAL LAMPOON´S BLÁZNIVÁ DOVOLENKA od Harolda Ramisa mala ohromný úspech a stala sa klasickým príkladom americkej komédie 80. rokov („Keby som nebol v uniforme, takú by som vás strelil, že by ste ani nestihli povedať ´policajná brutalita´“). Šialené príhody tejto rodiny (deti menili hereckých predstaviteľov, ale manželku si zakaždým zahrala Beverly D´Angeloová) naprieč Spojenými štátmi mali úspech a tak sa v pokračovaní vybrali na EURÓPSKE PRÁZDNINY (r.-Amy Heckerlingová). Tu sa im o.i. pod nohy (a kolesá) ustavične plietol nešťastný Eric Idle z Monty Python´s. 80. roky boli pre Chevyho najúspešnejšie. Hral dôležitú úlohu v dvoch dieloch úspešnej komédie CADDYSHACK (réžia Harold Ramis + Allan Arkush), ale k zapamätaniu tu bol predovšetkým lovec sysľov (Bill Murray). John Landis ho dal v komédii ŠPIÓNI AKO MY dokopy s Danom Aykroydom, ďalším návštevníkom SNL. Znova Landis ho v THREE AMIGOS! postavil po bok Stevea Martina a Martina Shorta. Dva krát stelesnil postavu reportéra vo FLETCH a FLETCH ŽIJE. Patril s ostatnými mazákmi zo SNL (Murphy, Murray, Aykroyd, Moranis atď.) k najobľúbenejším a najmilovanejším komediálnym hercom 80. rokov. To desaťročie patrilo im, akčným filmom a hororom.

90. roky boli na Chasea nemilosrdné, aj keď kvôli častým problémom s alkoholom a drogami si za to mohol sám. Symbolicky sa s divákmi rozlúčil pre mnohých najlepším dielom série National Lampoon´s s podtitulom VIANOČNÉ PRÁZDNINY. Tu sa nepohli zo svojho domu, ale atmosféra, humor a herecké obsadenie (deti si zahrali Juliette Lewisová a Johnny Galecki) urobili z filmu hit a perfektnú vianočný rodinnú komédiu. Pre Chasea to však bol koniec. Síce ho režíroval kamarát Aykroyd v NIČ NEŽ PROBLÉMY a mihol sa v McTiernanovom, Blackovom a Arnoldovom POSLEDNOM AKČNOM HRDINOVI, ale nepomohlo to. Detto rolička v melodráme s Dustinom Hoffmanom HERO, či neúspešná triková komédia hororového matadora Johna Carpentera NEVIDITEĽNÝ NA ÚTEKU. V ňom stelesnil úradníka, ktorý je neviditeľný a okrem prenasledovania zlým agentom FBI (Sam Neill) a zamilovanie sa do krásky (Daryl Hannahová). V polovici 90. rokov sa pokúsil vrátiť na výslnie posledným z osvedčených receptov, úlohou Clarka W. Griswolda. Tento krát sa jeho rodina vybrala do Las Vegas.

Dnes už hrá Chevy pomerne málo. Oveľa viac času trávi búchaním si hlavy o stôl, lebo nevzal rolu Kevina Spaceyho z „Americkej krásy“. Od roku 1982 je ženatý s Jaynie Lukeovou a majú spolu tri deti.

Ivan "tron" Kučera

Herecká filmografie

2016 A Christmas in Vermont (TV film)
Dog Years
2015 Bláznivá dovolená
To byl zítra flám 2
2014 Diagnóza žárlivost
Shelby
Wishin' and Hopin'
2013 Before I Sleep
2011 Not Another Not Another Movie
2010 Hotel Hell Vacation
Jack and the Beanstalk
Presidential Reunion
To byl zítra flám
2009 Just for Laughs (TV seriál)
Tak se měj
Zpátky do školy (TV seriál)
2007 Cutlass
Family Guy Presents: Blue Harvest
Hjälp! (TV seriál)
Chuck (TV seriál)
2006 Bratři a sestry (TV seriál)
Doogal
Goose on the Loose
The Secret Policeman's Ball (divadelní záznam)
Veselý prachy
Zoom: Akademie pro superhrdiny
2005 Ellie Parker
2004 Karate Dog (TV film)
Náš italský manžel
2003 Bad Meat
2002 America's Most Terrible Things (TV film)
Jak ukrást Bess
Orange County
2001 Ellie Parker
Pete's a Pizza
2000 One Arm Bandit, The
Sněhová kalamita
1999 Griffinovi (TV seriál)
1998 Špinavá práce
1997 Bláznivá dovolená v Las Vegas
1995 Táta jak má být
1994 Poldové a zloději
1993 Chůva k pohledání (TV seriál)
Poslední akční hrdina
1992 Hrdina proti své vůli
Martin & Lewis: Their Golden Age of Comedy (TV film)
Neviditelný na útěku
1991 Nic než trable
Příběh z Los Angeles
1990 Právo a pořádek (TV seriál)
1989 Fletch žije
Vánoční prázdniny
1988 Blázinec
Bláznivý výlet
Caddyshack II
1986 Tři amigos
1985 Best of John Belushi, The
Bláznivá dovolená v Evropě
Fletch
Sesame Street Presents: Follow That Bird
Špióni jako my
1983 Bláznivá dovolená
Transakce století
1981 Hotel Pod duhou
Moderní problémy
1980 Caddyshack
Jako za starých časů
Nebeský pes
1978 Nečistá hra
1976 Tunnel Vision
1974 Groove Tube, The
1973 Lemmings
1971 Great American Dream Machine, The (TV seriál)
1968 Walk... Don't Walk

Dokumentární

2015 Amerika v sedmdesátých letech (TV seriál) - a.z.
Drunk Stoned Brilliant Dead: The Story of the National Lampoon
Live From New York!
2013 Richard Pryor: Zapomeňte na logiku - a.z.
2011 Night at the Movies: Merry Christmas!, A (TV film)
2007 The McCartney Years
2005 Charity Jam (TV seriál)
2003 Freedom: A History of Us (TV seriál)
2002 Added Attractions: The Hollywood Shorts Story (TV film) - vyp.
Bitter Jester
Hamptons, The (TV seriál)
1999 Caddyshack: The 19th Hole
Saturday Night Live 25 (TV film)
Tráva - dějiny hulení
1998 Great Christmas Movies, The (TV film)
1994 A Century of Cinema
1992 Oscar's Greatest Moments
1991 Here's Looking at You, Warner Bros. (TV film)
Mel Gibson's Unauthorized Video Diary (TV film)
1990 Life of Python (TV film)
1989 That's What Friends Are for: Arista's 15th Anniversary Concert (TV film)
1986 One Voice (koncert)
1985 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV film)
1982 Ernie Kovacs: Television's Original Genius (TV film)
1980 Benji at Work (TV film)

TV pořady

2015 An SNL Christmas 2015 (TV pořad) - a.z.
Saturday Night Live 40th Anniversary Special (TV pořad)
2012 Betty White's 90th Birthday: A Tribute to America's Golden Girl (TV pořad)
2011 Saturday Night Live Special: Backstage (TV pořad)
2008 Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
2002 Comedy Central Presents: The N.Y. Friars Club Roast of Chevy Chase (TV pořad)
1999 Mark Twain Prize: Richard Pryor, The (TV pořad)
1993 Chevy Chase Show, The (TV pořad)
The 45th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1991 Party for Richard Pryor, A (TV pořad)
Voices that Care (TV pořad)
1990 American Film Institute Salute to David Lean, The (TV pořad)
Earth Day Special, The (TV pořad)
The Howard Stern Show (TV pořad)
Tonight Live with Steve Vizard (TV pořad)
1989 Best of Gilda Radner, The (TV pořad)
The Pat Sajak Show (TV pořad)
1986 Best of Dan Aykroyd, The (TV pořad)
1978 The 30th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 Chevy Chase Show, The (TV pořad)
Paul Simon Special, The (TV pořad)
1976 The 28th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Hudební videoklipy

1986 Paul McCartney: Spies Like Us (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace