Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Připravte se na čistou pravdu o britské smetánce. Tato minisérie sleduje Patricka Melroseho od jeho privilegovaného, ale hluboce traumatického dětství, přes těžkou závislost na návykových látkách v mládí, až po konečné zotavení. Minisérie Patrick Melrose, natočená na motivy uznávané románové řady spisovatele Edwarda St. Aubyna, se škodolibě naváží do britské smetánky, zatímco zachycuje děsivou životní pouť titulního hrdiny z jeho hluboce traumatického dětství přes závislost na návykových látkách v dospělosti až po konečné zotavení a spásu. Benedict Cumberbatch (Sherlock) hraje Patricka Melroseho, aristokratického a nehorázně zábavného playboye snažícího se ze všech sil překonat újmu, kterou mu způsobili jeho násilnický otec i matka, jež otcově chování mlčky přihlížela. Děj ryzí televizní ságy, která je vtipná i napínavá zároveň, se dramaticky překlenuje z jižní Francie šedesátých let minulého století přes zhýralé osmdesátky v New Yorku až po počátek třetího tisíciletí v decentní Británii. Každému z pěti románů je v seriálu věnována jedna hodina, přičemž každá z epizod vypráví o několika složitých a náročných dnech v Patrickově životě. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

klukluka 

všechny recenze uživatele

Neidealizuji si boháče, jsem přece z České republiky a mám možnost sledovat, z koho se po roce 1990 stali. Z kohokoliv, přičemž daleko větší šanci mají sociopati všeho druhu. Přesto si máme tendenci myslet, že jsou jejich hovna cítit jako Chanel no.5. A když pak vidíme film/seriál, který z nich dělá divou zvěř, je to pro nás obtížné jen tak přijmout. Musíme se ptát proč- si takhle ničí své dokonalé světy? A Patrick Melrose nám na to dal odpověď: protože vrcholem lidského konání je znuděnost. A z nudy je i kultivovaný člověk schopen dělat hrozné věci. Věci, které jsou pro příjemce omluvou za jakékoliv sebezávadnější chování. Patrick Melrose byl celoživotní oběť zvrácených choutek svého znuděného otce. Bylo mi ho nesmírně líto a je mi nesmírně líto všech lidí, které v dětství podobným způsobem poznamenají vlastní rodiče. Tím dobrým na tomhle krystalickém zlu jsou umělecká díla, která díky tomu vznikla- romány Edwarda St Aubyna a pro mě osobně tento seriál. Obohatil mě, oněměl jsem při jeho sledování, současně mě ale ranil a uvrhnul do nepěkné deprese. Strhávám mu za to jednu pecku, ale je to další důkaz, že byl natočený maximálně poctivě. Polovičatá věc by nemohla mít takovou sílu. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Patrick Melrose je jeden velký chodící problém. Ubližuje sobě, ubližuje všem okolo a my se postupně dozvídáme, proč. Ne, že by se to nedalo tušit už od začátku. Přestože můžeme mít soucit, nejde mít pochopení, když se zloba obrací na další generaci nevinných. Patrick je prostě sobecký hajzl, byť zlomený, a příběh vyprávěný v časových skocích je podaný výhradně z jeho pohledu. Proto bez pointy mizí některé vedlejší motivy, což ve mě zanechalo neuspokojenou nedořečenost. ____ Cumberbatch hraje fyzicky do zničení, ale jeho osudy mě příliš nezasáhly, protože on před problémy uniká. Neřeší je, způsobuje další a nezdá se - s výjimkou jeho vlastního syna - že by se nad tím jen zamyslel. SHRNUTÍ: Boj s démony není jediná vyhraná bitva, ale spousta prohraných. ()

Reklama

lemonova 

všechny recenze uživatele

Pre mňa veľmi zvláštny zážitok. Čo ma zaskočilo najviac, bol priepastný rozdiel medzi prvou časťou, ktorá bola úplne z iného vesmíru ako tie ostatné. Dlho som tiež mala problém s nevyrovnanosťou rozprávania: niečoho bolo zbytočne veľa a niečo mi zas strašne chýbalo. Záver ma však prekvapil v tom najlepšom zmysle slova. A Benedicta mám rada, nech hrá kdekoľvek a kohokoľvek. :) ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Celkový dojem ze seriálu mám spíš rozpačitý. První díl se jeví jako veselá řachanda o tom, jak ironický hlavní hrdina těžce fetuje a je v prdeli. Druhý díl krutě přepne na temnou depresi, když poodhalí jeho dětství. Třetí díl je jakoby smířlivý a kritizující nudné a znuděné bezduché pracháče. Když už to plyne do nudy, nasadí se poslední díl, kde představitel hlavní role herecky exceluje nejvíc, všechno se jakoby zaplete dohromady a vrací se kvalitní deprese. Celý nesourodý seriál drží pohromadě klasicky výborný Cumberbatch, který je určitě rád, že zase jednou nemusí hrát fízla, detektiva nebo čaroděje. I ostatní herci a hlavně herečky jsou v pohodě, ale po Cumberbatchovi uvízne v hlavě především démonický Hugo Weaving. Je ironie říct o seriálu, který adaptuje pět knih do pěti epizod, že je občas moc natahovaný, ale je to tak. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Velkolepý part pro Cumberbatche, jehož role privilegovaného alkoholika s drogovou závislostí, mně alespoň v prvním díle připoměla Trainspotting v plné parádě. Ovšem další díly vysvětlily, že pod povrchem to byl stále malý, zneužívaný kluk, se zoufalou a zmatenou snahou dát svůj život do pořádku. Nebýt zdrženlivého třetího i čtvrtého dílu, hodnotil bych zlatem. ()

Galerie (73)

Zajímavosti (4)

  • V roce 2014 Benedict Cumberbatch řekl v jednom rozhovoru, že by si rád zahrál literární postavu Patricka Melrose. Za pár let se mu to podařilo. (tedvidek94)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno