Reklama

Reklama

Hodný, zlý a ošklivý

  • Itálie Il buono, il brutto, il cattivo (více)
Trailer

Obsahy(1)

Hodný, zlý a ošklivý je klasickým westernovým příběhem o chamtivosti a pomstě uprostřed běsnění občanské války Severu proti Jihu. Podvodník, desperát a ošklivec Tuco (Eli Wallach) je hledaný ve čtrnácti okresech a na jeho hlavu je vypsaná odměna dvou tisíc dolarů. Má ale parťáka, hezouna Joea, zvaného Blonďák (Clint Eastwood), který vždy včas přestřelí provaz, na němž se ho chystá šerif pověsit a při společném útěku si rozdělí odměnu. Ovšem jen do dne, kdy jejich habaďůra přestane Blonďáka bavit a nechá Tuca uprostřed rozpálené pouště sedmdesát mil od nejbližšího města. Vzájemná pomsta je společným jmenovatelem jejich vztahu, ať jsou od sebe bývalí partneři jakkoliv daleko. Cesty osudu je však nakonec zase svedou dohromady v podobě nečekané zprávy o zakopaném pokladu. Každý z nich však zná jen polovinu tajemství, a tak chtě nechtě musí cestovat spolu. Stejnou stopu však sleduje i třetí muž, zlý Setenza, zvaný Krásnoočko (Lee Van Cleef), jemuž se té zajímavé informace dostalo také a on ji rozhodně hodlá prověřit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 442)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Vím, že bych tomuto filmu měl dát alespoň čtyři hvězdy za to, jak skvostně je to zrežírováno a natočeno, ale rozum nade mnou tentokrát nevyhraje. Na jednu stranu roztahané a uspávací, na druhou stranu téměř bezchybné a se skvělou hudbou. Takovéhle rozporuplné pocity se mi pak těžko převádí v hodnocení. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Necítím se kompetentní ke tvrzení, že Hodný, zlý a ošklivý je nejlepší film svého žánru, na to jsem zase tolik westernů neviděl a po pravdě řečeno, moderní antiwesterny typu Mrtvý muž nebo Tanec s vlky ve mě rezonují přece jen víc, nicméně v každém případě jde o velmi zábavný a přitom kvalitní film. Western jako žánr mi upřímně řečeno příliš nesedí a pěti hvězdičkami jsem ohodnotil jen naprosté minimum těchto snímků. Důvod obliby tohoto kousku spočívá ve faktu, že se Leonemu podařilo natočit film tak říkajíc pro všechny, což se stane v kinematografii spíš výjimečně. Je dobrodružný, napínavý a přitom velmi chytrý, navíc v sobě nese zjevné protiválečné poselství. Kombinuje klasické žánrové postupy, ale doplňuje je moderními filmařskými prvky, tradičně vynikajícím soundtrackem, hrátkami s kamerou i občasnými výlety do ryze artových vod. V několika momentech se sice zapomene a podlehne žánrovým klišé, jako je přestřelka s bandou Zelenoočka, kdy můžeme vidět tradiční scénu z béčkových westernových filmů, kdy střelec s puškou ze zálohy netrefí pistolníka, který otočkou z nevýhodné pozice pistolí protivníka sejme, ale vzhledem k celkově odlehčené atmosféře se těchto pár drobných kiksů bez problémů ztratí. Leone vhodně střídá tempo, kombinuje vyloženě humorné scény s tragickými a především se opírá o špičkové herecké obsazení. Režisér vždycky dokázal vybírat typově přesné herce, ať už Clint Eastwood, Lee Van Cleef nebo Bi Wallach jsou ve svých rolích dokonalí. Výstižný komentář: Šandík. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Typicky bezbřehá Leoneho westernová genialita prodchnutá jedinečnou kompozicí záběrů, fenomenálním soundtrackem a naprosto filigránskou prací s dynamikou a napětí, která vrcholí závěrečným troj-duelem. Hodný zlý a ošklivý má všechny podstatné rysy spaghetti westernu, včetně občasné táhlosti a epické šíře, která hraničí s šílenstvím. Jenže ona tahle zlatokopecká road movie okouzluje i tím, v jak pomalém tempu se nese, s jakou labužnickou pečlivostí lpí na detailu a jemné mozaice. Podle mého jeden z nejlépe zrežírovaných a zhudebněných filmů všech dob. Kouzelná záležitost. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, asi mám jiný divácký vkus než většina uživatelů tady na čsfd, ale Pro pár dolarů navíc se mi prostě líbil víc a taky ho považuju za vrchol dolarové trilogie (ono to označení dolarová trilogie je možná trochu zavádějící, ale kdo viděl všechny 3, tak ví ;-)). Přesto, že For a Few Dollars More byl jen o půl hodiny kratší, měl dějově mnohem větší spád a ta vsuvka z občanské války mi do The Good, the Bad and the Ugly moc nepasovala. Film stojí na opravdu výborných hereckých výkonech Eastwooda, Van Cleefa a Wallacha, zručné kameře, dobré režii a v neposlední řadě na již zmiňované PERFEKTNÍ hudbě. Film dále obsahuje dokonce i malou dávku suchého humoru, který bych tu ani nečekal. A pak je tu samozřejmě scéna odehrávající se kamenném chodníku uprostřed hřbitova, kdy kamera přechází z 1 pistolníka na druhého; osobně ji považuju v žánru western za legendární. Ale nebylo mi jasné, např. jak mohl najít Hodný Ošklivého v zdevastovaném městě, když o sobě vůbec nemohli vědět, nebo jak se podařilo Hodnému a Ošklivému naprosto nerušeně zlikvidovat most, když právě o ten armády bojovaly a hlídali ho, či scéna v poušti, kdy si Ošklivý najednou úplně přestal všímat Hodného, kterého se zrovna chystal zastřelit a ten se, totálně dehydratovaný a unavený, nějak záhadně doplazil k dostavníku a dozvěděl se od umírajícího "jméno" hrobu s pokladem. Můžete si říct, že jsem puntičkář, ale ikdyž je to opravdu výborný film, který vřele doporučuju nejen příznivcům žánru western, kvůli trochu přehnané stopáži a některým (mnou zmíněným) detailům, prostě 5* nedám. "V tomhle světě jsou 2 druhy lidí, příteli. Ti s nabitejma bouchačkama a ti, co kopou. Tak kopej..." ()

movie 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejslabší díl dollarové triologie. Kdyby si Leone odpustil od zbytečného antiválečného komentáře a sestříhal film na čisté dvě hodiny, jednalo by se o absolutní westernové dílo. Místo toho má snímek spoustu táhlých momentů a celá wtf pasáž, kde Blondie a Tuco vyhazují do vzduchu most v průběhu válečné vřavy patří mezi nejzbytečnějších 30 minut světové kinematografie. ()

Galerie (177)

Zajímavosti (108)

  • Během scény před konečným soubojem, když Tuco (Eli Wallach) běží přes hřbitov, můžeme vidět na plátně psa. Sergio Leone se obával, že scéna by mohla vyznít melodramaticky, proto psa na natáčení pustil, ale Wallachovi nic neřekl. Jeho údiv je tak opravdový. (Kulmon)
  • Řeka ve scéně boje o most je ve skutečnosti uměle vytvořené jezero. (DaViD´82)
  • Český název Hodný, zlý a ošklivý neodpovídá zcela originálnímu názvu. Spíše se jedná o Dobrého, špatného a zlého. Český překlad potom vynikne v úvodních titulcích, kdy se může divák mylně domnívat, že Tuco (Eli Wallach) je ošklivý a Sentenza (Lee Van Cleef) zlý. (grerar)

Související novinky

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration

23.11.2023

Ennio Morricone - The Official Concert Celebration bude unikátní hudební událost s velkolepou produkcí, jejímž kurátorem je samotný Ennio Morricone. Pražský koncert se bude konat 6. dubna 2024 v O2… (více)

Zdigitalizovaní drsňáci se vrací na plátna kin!

Zdigitalizovaní drsňáci se vrací na plátna kin!

27.05.2012

V červnu se diváci mohou těšit na tři klasické perly stříbrného plátna s tématem „drsní muži“ – Rocky, Zjizvená tvář a Hodný, zlý a ošklivý. Všechny tři uvedené filmy bude možné vidět pouze během… (více)

Další Bruckheimerova akční pecka?

Další Bruckheimerova akční pecka?

16.02.2009

Není to vyloučeno. Obzvlášť když režisérem by měl být flexibilní Curtin Hanson, který před dvanácti lety oslnil stylovou kriminálkou L. A. – Přísně tajné. Zhruba stejně dlouho si Jerry Bruckheimer… (více)

Reklama

Reklama