Reklama

Reklama

Ohrožení Britannicu

  • Česko Ohrožení Britanniku (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režiséra Richarda Lestera, u nás patrně nejznámějšího svým klasickým zpracováním Třech mušketýrů s Michaelem Yorkem v roli d‘Artagnana, velmi sugestivně líčí nebezpečnou situaci, v níž se nečekaně ocitne na otevřeném moři velká transoceánská loď. Neznámý šílenec, plný nenávisti ke společnosti, která mu podle jeho přesvědčení ukřivdila, vyhrožuje, že loď pomocí skrytých náloží třaskavin potopí, nebude-li mu vyplaceno požadované výkupné. Jen tehdy je ochoten prozradit, jak v poslední chvíli zkáze zabránit. V sázce je život dvanácti set cestujících na palubě a na loď je neprodleně přepraven pyrotechnický tým pod vedením zkušeného poručíka Fallona. Souboj s časem začíná... Snímek, který byl dva roky po svém vzniku uveden i v československé filmové distribuci, vyniká především poctivě budovanou atmosférou nejistoty a strachu z vždy přítomné možnosti, že předem ohlášené katastrofě nebude možné zabránit. Hlavní role ve filmu ztvárnili Richard Harris, Omar Sharif, David Hemmings, Anthony Hopkins a Ian Holm. Film uvádíme s původním dabingem ČST z 80. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

genetique 

všechny recenze uživatele

Ak môžem povedať, že som si niekedy pohodovo oddýchol pri napínavom, nenáročnom filme, tak udalosti na Britannicu sú toho dôkazom. Klasická zápletka s mnohými nástrahami, kvalitnou atmosférou a nenáročným záverom. Hopkinsa som vôbec nespoznal, až neskôr dodatočne. Scenáristické dieročky z pohľadu dnešného, náročného diváka sa síce nájdu, ale dajú sa odpustiť. 75%. ()

Hopper 

všechny recenze uživatele

Klasika z 70-tych rokov, ktorá inšpirovala nejedného plagiátora. Najpamätnejšia scéna je určite o modrom a červenom drôte (prečo je vždy červený tennebezpečný ?) a tá si získala takmer nesmrteľnosť. Inak sa dočkáme plejády britských hercov omladených o 30 rokov a pomerne slusšných hereckých výkonov. ()

Reklama

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,You’re clever man, Juggernaut.“ O tomto filmu jsem nevěděl vůbec nic, ale po zhlédnutí musím uznat, že se jedná o parádní sedmdesátkový dobrodružný film, žánrovou lahůdku. Velmi se mi líbilo, kolik prostoru dostalo technické provedení celé operace na záchranu lodi. V hlavních rolích je to herecky zcela přesné, nejsou tu žádné emocionální výbuchy a výlevy. Až z toho má člověk pocit, že sleduje dokument. Jen malé děti mi přišly trochu moc afektované a bez nich a jejich matky by se film určitě obešel. Pochválit musím také asynchronní zvuk a obraz. Například, když nějaká postava vysvětluje plán, co se bude dělat, vidí již divák, jak daná situace probíhá. Vytváří to dojem systematičnosti, zároveň to urychluje děj, aniž by tím došlo ke zkratkovitému vykreslení celé situace. Juggernaut je prostě důkaz, že výborný film lze vystavět jen na uvěřitelném napětí, nikoliv akci. ()

DonBraso 

všechny recenze uživatele

Některým filmům už bohužel stáří nedělá úplně dobře a právě tento napínavý kousek je toho důkazem.Bohužel film cestuje dvěma rovinama,kdy až ke konci se konečně usadí a probíhá už asi stokrát omýlaný červený či modrý drát?Herecky je to fajn a k tomu skvělý půdovní český dabing jen podtrhuje kvalitu.Bohužel člověk už ví,že tam pyrotechnici nejedou jen tak a že film prostě musí skončit dobře.Tím to napínavé ztrácí auru a půlka filmu trmácí na pětníku a snaží se zapojit i menší vyšetřovací službu,kde nám sekunduje Anthony Hopkins.Výsadek je trochu komediální,hlavně,když Vám jdou tři napomoc a dva se potopí(asi).Film vše přechází s naprostým klidem,jeden mrtvý pyrotechnik.No co,hlavní je,že Fallon je na palubě.Akční pojetí je bohužel jen zde a napínavá část je až na konci,která je sice excelentní,ale na celý film docela málo.Jo Roy Kinnear co měl bavit lidi,vlastně i pobavil tancem.Jinak opět protipól jako výsledek filmu.65% ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

60% - Jako dítě mě to dost bralo. Teď už míň, ale pořád dobře napínavé. Který drát mám přestřihnout - modrý nebo červený? Nevím, jestli je tohle první film, kde se toto dilema řešilo, ale viděl jsem to od té doby již několikrát a už to na mě působí jako klišé. Zde jsem to viděl poprvé a ani jsem nedutal. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (11)

  • Na začátku snímku zní známá skladba „Auld Lang Syne“ („Valčík na rozloučenou“). (majky19)
  • Jméno Britannic se objevilo na několika britských lodích, nejslavnější ale určitě byl Britannic, postavený jako sesterská loď slavného Titanicu a Olympicu. Patřil rejdařství White Star Line a byl dokončen v době, kdy vypukla I. světová válka. Byl změněn na lazaretní parník a potopil se při své páté plavbě roku 1916 najela na německou minu. Spekulovalo se ale i o jiné verzi, podle níž byl natočen televizní film Britannic. (Robbi)
  • Ve scéně, kdy se na palubě Britannicu pořádá karneval, tak kapela hraje skladbu „Škoda lásky“ („Beer Barrel Polka“ od českého skladatele Jaromíra Vejvody. (majky19)

Reklama

Reklama