Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kam zákon nemůže, nastrčí ženskou... Americký režisér Barry Levinson se nejvíce proslavil působivým příběhem sourozenců Rain Man (1988). Jeho filmografie ale obsahuje rovněž jiné žánry a najdeme tu i zdařilé veselohry, k nimž se řadí např. kriminální komedie Banditi (2001). Jejími hrdiny jsou dva bankovní lupiči Joe (Bruce Willis) a Terry (Billy Bob Thornton), jejichž pracovní metoda je jednoduchá a účinná. V předvečer naplánované akce proniknou do domácnosti ředitele banky, vezmou ho i s rodinou jako rukojmí a následující den ho ještě před příchodem ostatních zaměstnanců přinutí otevřít sejf. Všechno krásně funguje do doby, než se oba kriminálníci seznámí s přitažlivou, leč frustrovanou Kate (Cate Blanchettová)… Snímek je postaven na hvězdném hereckém obsazení (Thornton a Blanchettová byli za své výkony nominováni na Zlatý glóbus) a na budování paradoxních situací, jež vznikají díky naprosté rozdílnosti obou hlavních protagonistů. V úloze jejich prostoduchého komplice Harveyho se objevuje syn Jane Fondové a bývalého politického radikála Toma Haydena, účinkující pod uměleckým jménem Troy Garity. V rolích vzdorovitých dcer při scéně rodinné večeře se představují Willisovy vlastní ratolesti – Scout LaRue a Tallulah Belle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (358)

POMO 

všechny recenze uživatele

Barry Levinson sa imidžom postáv, hudbou, autami a rekvizitami snaží vniesť do súčasného sveta nostalgiu klasických gangsteriek, ale jeho zámer sa míňa účinku. Akoby bol režisér priliš konzervatívny a súčasná doba mu bola príliš vzdialená na to, aby ju dokázal s nadhľadom prepojiť s nostalgiou. Dvaja hlavní predstavitelia nie sú „sympaťáci s malými chybami“, ale „zabednení trobirohovia“, z ktorých ani jeden si nezaslúži sympatie (opäť úžasnej) Cate Blanchett. Humor a dialógy, ktoré tu majú zohrávať veľkú rolu, sú VEĽMI slabé a aj satyrické podtóny s mediálnym reflektovaním udalostí sú nedotiahnuté. Bandits sú vzhľadom k tvorcovskej zostave sklamaním. Na tri hviezdy ich vyťahuje iba spomenutá Cate Blanchett. ()

SHI-SHA 

všechny recenze uživatele

Film začíná opravdu slibně - dva sympatičtí banditi vás dokonale vtáhnou do děje, občas vás rozesmějí a první třetinu prakticky nemůžete od obrazovky odtrhnout oči. Bohužel bezprostředně po uplynutí poloviny filmu se tempo příšerně zastaví. Z novodobého westernu se stane uřvaná fraška, kde se Cate Blanchett nemůže rozhodnout, s kým to vlastně chce být. Je to velká škoda, ale nelze nadhodnotit film se skvělým začátkem a koncem, když to ostatní za moc nestojí. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Život je sud prachu a tohle zase velmi příjemná komedie. V záplavě rádoby vtipných stupidit se jedná o dobrou zábavu. Předvídatelná, konec se sice dá odhadnout, ale dnes jeden nikdy neví, že... Několikrát jsem se zasmál, což se u dnešních komedií často nestává. Cate Blanchetová řádící v kuchyni a zpívající společně s Bonnie Tylerovou Holding out for hero mě prostě dostala! Vůbec sáhnutí do 80.let nevadilo - Tanita Tikaram, stejně jako třeba pozdější song od U2. Jen jsem se stále nemohl ubránit pocitu, že B.B.Thornton je v některých momentech tak podobný Ivanu Trojanovi, že snad je to Trojan sám.... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Chvílemi mi Banditi připadali jako Butch Cassidy a Sundance Kid v moderním hávu, avšak kvalitativně jsem tu viděl značný rozdíl. Neříkám, že jde o špatný film, to vůbec ne, děj není špatný, protože kombinuje prvky komedie, krimi, dramatu a romantiky, hraje tu Bruce Willis, kterému role svědčí, podobně jako Cate Blanchett, zaznívá tu příjemná hudba, ale v celkovém dojmu to u mě není na více než 3*. Banditi mi zkrátka přijdou jako průměrná, či lehounce nadprůměrná záležitost, kterou mohu vidět jedenkrát, ale podruhé bych si ji už nejspíš nepustil. ()

tomeek 

všechny recenze uživatele

Začalo to slibně, ale pak se tam objevila Cate. Herecky je film skvělý, o tom žádná, ale místo aby se děj ubíral k vysněnému cíli v podobě baru na pláži, začne se do toho zase montovat romantická linie děje a film začne neskutečně zpomalovat. Dvouhodinová komedie o lupičích? Proč. Dvojici Bruce a Billyho Boba jsem měl problém uvěřit, že by ti dva byli někdy vůbec kamarádi (neslučitelné charaktery) a znuděná panička, která vám dá na počkání, vyloženě doplňuje už tak pofidérní partičku. Naštěstí má film vynikající závěr, který jsem opravdu nečekal, a tak je můj celkový dojem z filmu o trochu lepší, než by byl. Zbytečně dlouhé, jinak ale zajímavá podívaná. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Původně měl být film adaptací románu Elmora Leonarda "Bandits", producenti však knihu ohodnotili jako příliš "slabou". (D3VIL)

Reklama

Reklama