Reklama

Reklama

Operace Eichmann

  • USA Operation Finale (více)
Trailer 1

VOD (1)

V roce 1960 získává ředitel izraelské tajné služby Mossad informaci, že se v Buenos Aires ukrývá nacistický válečný zločinec Adolf Eichmann se svou rodinou. Eichmann je považován za architekta konečného řešení židovské otázky. Mossad získal informaci o Eichmannově pobytu od Sylvie Hermanové, židovské dívky, která se začala přáteli s Eichmannovým synem Klausem. Klaus je v kontaktu s Carlosem Fuldnerem, bývalým nacistou, který pomáhal v útěcích pohlavárů do Argentiny. Poté co je Eichmannova totožnost potvrzena pomocí fotografií, rozhodne Mossad o zahájení akce Eichmnannova zatčení. Do Argentiny je povoláno komando Mossadu pod vedením agenta Zvi Aharoniho. Členem týmu je i agent Peter Malkin, který se v minulosti neúspěšně pokoušel Eichmanna dopadnout, a Malkinova bývalá přítelkyně Dr. Hanna Elianová. Cílem operace je unést Eichmanna a převézt ho do Izraele, kde by měl být souzen za své válečné zločiny. Po seznámení s Buenos Aires se tým vydává do akce. Eichmann je zneškodněn a unesen do tajného domu Mossadu, kde se členové mise pokoušejí z Eichmanna získat podpis k souhlasu s jeho převozem do Izraele. Aharoni zkouší svou vyjednávací taktiku, ale je s jednáním neúspěšný. Peter začíná postupně vést s Eichmannem rozhovory, ve kterých se ho snaží přemluvit k podpisu, aby v Izraeli mohl sdělit pohled na události ze své pozice. Eichmann nakonec souhlasí. Pod maskou pilotů se skupina Mossadu spolu s léky ovlivněným Eichmannem vydává na letiště v Buenos Aires. Bývalí nacisté vzburcují policii a pokusí se zastavit odlet letadla. Díky Peterovi však nakonec letadlo odletí a Eichmann je před tribunálem v Izraeli odsouzen k trestu smrti. (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (120)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zjednodušeně vyznívající vznik i průběh operace na to, o jak závažnou politicko-kriminální věc se jednalo. Zjednodušeně ve smyslu příliš žánrového, účelového vykreslení postav, aby se z námětu vyvedl divácky vděčný biják. Napínavý a mrazivý, jaký by měl být především, ale moc není. Náklonnost diváka si získává spíše formální uhlazeností a příjemným obsazením, než strhujícím dramatickým zážitkem. Highlightem filmu jsou komorní dialogy mezi Oscarem Isaacem a Benem Kingsleym, oběma dobře hrajícími, ale výraznější stopu na divákovi nezanechají ani oni. Přesto mě to sledovat bavilo, čekajíc, jestli se z toho nevyklube něco odvážnější a ráznější. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Nejen že se film skoro nedrží skutečných událostí, ale režisér není schopný naservírovat divákovi nějaké emoce, či nedej bože strhující herecké výkony. Kingsley je v roli Eichmana nevýrazný, nedémonický a jalový. Jestli byl Malkin i ve skutečnosti takový nemotorný debil, jak ho zahrál Isaac, tak se divím, že vůbec nějakého nácka kdy chytil. Kostýmy ujdou, vizuální stránka není špatná a jelikož jsou filmy s touhle tématikou moje hobby, přehlídnu všechnu tu bezemoční rutinu a nadhodnotím na tři, objektivně dvě. 55%. ()

Reklama

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem alespoň nějaké smysluplné konverzace, nějaké motto, které mi pomůže se nad problémem zamyslet. Když jsem dostal do finále, čekal jsem alespoň část atmosféry, která tehdy na soudu byla. Tady je vidět, jak skvělý potencionál dokáže vyhořet na hlouposti scénáře, který nám vlastně nabízí klasickou politickou kostru, kterou jsme už několikrát viděli. Je mi líto Bena, který zahrál skvěle, avšak musel přihlížet této tristní záležitosti při vzpomínce na Adolfa. Věřím, že si zasloužil lepší a atraktivnější zpracování než jen šeď a nudu. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Operation Finale" bolo pre mňa očakávaným filmom. Bol som zvedavý ako bude zachytený film o Eichmannovi a musím povedať, že sklamaný som neostal. Osobne som neočakával nič svetoborné, no mám pocit, že film mi aj reálne niečo na konci dal. A najviac za to môžu práve Oscar Isaac a Ben Kingsley a scénky, kde vedú medzi sebou dialógy. Pre mňa je to skutočne skvelé sledovať a počúvať. Pretože mám pocit, že sa film snaží zachytiť aj Eichmanna ako človeka. Je to síce zaujímavé, že by chceli nacistické svine prezentovať ako ľudí, no pravda je, že ľudia sme všetci. Alebo povedané slovami Bena Kingsleyho - "Všetci sme zvieratá, len niektorí z nás majú ostrejšie zuby". A to si myslím, že je v mnohom pravda. Nebudem sa hádať o tom, že to nie je absolútne autentické, no mne to nevadilo. Pri filme si človek chce aj oddýchnuť. A v prvom rade je pravda, že ma film zaujal, nenudil ma, mal dobré tempo a bavilo ma, že chce skúsiť aj niečo nové a relatívne v tom aj uspieť. Ben Kingsley bol absolútne fantastický ako Adolf Eichmann a veril som mu to každou sekundou. Masky možno nie úplne najlepšie, no dávam body za snahu. Okrem toho sa mi páči, že Peter Malkin dodržal svoje slovo, ktoré mu vo filme dal. Nebudem to rozoberať ďalej, no pre mňa ide o jeden z najlepších momentov. Plus sa mi páčilo, že tu aj ukázali absolútny rozdiel medzi nacistami, ktorí nemali problém naďalej mučiť ľudí, aby z nich dostali pravdu, kým Eichmannovi neskrivili dokopy ani vlas na hlave. Bol tu ten únos, ale nikto ho počas filmu nijakým spôsobom nemučil, alebo niečo podobné. Rešpektujem názory ostatných, no mne sa osobne film páčil. Dokonca by som sa nebránil pozrieť si ho niekedy znovu. Takže za mňa hovorím, že ak ste na film zvedaví, pokojne si ho čeknite. Podľa mňa je dobrý. Hodnotenie: B+ ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Adolf Eichmann je asi vděčné televizní téma. Jednou už jsem ho zfilmovaného totiž viděl - ve filmu Adolf Eichmann. Nutno ale dodat, že po herecké stránce se tenhle bezesporu povedl více. Oscar Isaac, Ben Kingsley a Mélanie Laurent je dobrá herecká nabídka pro to, abyste se podívali na příběh zrůdy, který to v hlavě měl jinak, než člověk obecně a donutilo Vás to zamyslet se nad tím, co Eichmann říká, nebo dělá. Srovnatelné podle mě například s postavou Breivika. Plus navíc si Ben Kingsley může do deníčku zapsat další herecký historický zářez. Klobouk dolů. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Izraelské lietadlo, ktoré chcú vo filme použiť na prepravu A. Eichmanna je Bristol Type 175 Britannia. (MikaelSVK)
  • Film je spíše dramatizací skutečných událostí, než-li jejich dokumentárně přesným zpracováním. To by ani snad nebylo možné, neboť do dnešních dnů o průběhu událostí Eichmannova únosu existuje několik verzí. Skutečná je ovšem postava agenta Petera Malkina, který vedl s Eichmannem jako jediný psychicky náročné rozhovory. Zemřel v roce 2005. (webhomeless)
  • Ačkoliv tehdejší akce Mosadu na území cizího státu vyvolala značný mezinárodní poprask, je z dnešního pohledu více než pochopitelná. V roce 2006 vyšlo po otevření akt CIA najevo, že o jeho pobytu již od roku 1958 věděli nejspíše jak američané, tak Německá spolková vláda. Nebyl však zájem o jeho dopadení kvůli osobě Hanse Globkeho, jenž byl v letech 1953–1963 šéfem Úřadu spolkové vlády Konrada Adenauera  a panovaly obavy, že by Eichmann odhalil nepříjemné skutečnosti o jeho přímé spolupráci s nacistickým režimem. Ta vyšla plně najevo až po jeho smrti. Eichmann měl i kontakty s KGB a cítil se v Argentině hodně sebejistě. Nohy mu podrazila až ochota poskytnout v roce 1960 zprostředkovaně interview magazínu Life. (webhomeless)

Reklama

Reklama