Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 5
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 5

Recenze (153)

Madison 

všechny recenze uživatele

Pán prsteňov aj Hobit patria k mojim najväčším citovým záležitostiam, preto sa nedokážem vyhnúť porovnaniu s týmto kolosálnym paškvilom. Očakávam totiž, že každý, kto si trúfne na toto literárne veľdielo, sa s ním vypiple do najmenšieho detailu, tak ako Peter Jackson. Jeden z najbohatších ľudí sveta si však zrejme myslí, že stačia miliardy a v titulkoch Tolkienovo meno. Značka Pána prsteňov poslúžila Amazonu pre marketingové účely, aby sa následne od predlohy výrazne odklonili a vytvorili Stredozem podľa vlastných predstáv, ktoré zodpovedajú politickým potrebám súčasnej doby. Rozumiem tomu, že vo svete panuje veľký rasizmus, preto sa s čiernym elfom dokážem zmieriť (Arondir je dokonca jedna z mála charizmatických postáv, ktoré ma zaujímali). Inklinujem však k tradičnému mytologickému zobrazeniu elfov ako žiarivých, éterických postáv a tieto typické charakteristiky tu zanikajú. Z elfov sa pod taktovkou Amazonu vytratilo kúzlo. Kým v pôvodnej trilógii je Galadriel úžasne pôvabná a magická bytosť, tu sa tvári ako obyčajná smrteľná bojovníčka, navyše s nepríjemne arogantným výrazom. Iní elfovia, najmä tí v zajatí, vyzerajú staro a strhane, nie mlado a nesmrteľne. Skrátka, Amazon ich pojal po svojom a urobil chybu. Aj prehnané politizovanie a deformovanie literárnej predlohy by sa však dali odpustiť, keby zo seriálu vyžarovalo čaro rozprávania, ktoré tak milujeme v LOTR. No dejové línie sú zúfalo natiahnuté a nudné, väčšina postáv nevýrazná a scenáristicky plytká, hudba Beara McCrearyho nijako neoslnila a na monumentálny soundtrack Howarda Shorea sa nechytá ani náznakom. Jednotlivé scény nemajú gradáciu, dynamiku ani napätie, o nejakých epických bitkách nemôže byť reč. Úplne tomu chýba osudovosť, mágia a konzistentnosť príbehu. Kým v LOTR bol doslova každý obraz pohladením a nedokázali ste sa odtrhnúť od plátna, v seriáli môžete pokojne 3 epizódy vynechať a nič sa nestane. A navyše, kde sa stratila pol miliarda, ktorou sa Amazon tak chválil?! Za 280 miliónov Jackson nakrútil tri epické veľkofilmy a tu za pol miliardy dostaneme len nekonečný dialógový balast. Utieram slzu zo sklamania nad seriálom, na ktorý som sa tak tešila a idem si pustiť Návrat kráľa, aby som sa vrátila do čias, keď z filmov ešte sršalo nadšenie a režiséri robili poctivú filmárčinu… ()

TostTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak začnu mínusy, je to nuda, hrozná nuda, první 3 díly pro mě byli vyloženě utrpení a přemýšlel jsem, že to ani nedokoukám. Já osobně nejsem žádný fanda Tolkiena a jeho knih, takže je mi úplně jedno jestli to je, nebo není podle předlohy, či jestli to náhodou není zneuctění jeho památky. Takže to hodnotím pouze jako fantasy seriál a nehledám žádnou spojitost s pánem prstenů a předlohou. Další co mi opravdu vadilo byly naprosto nesympatické postavy, což se ke konci naštěstí trochu změnilo, ale i tak například Galadriel a ten kluk Theo, tak s těma jsem sakra bojoval. No a pak jsou tu chluponozi, kteří mě celý seriál vadili tím jak, že když přišli na scénu, tak jsem se neuvěřitelně nudil a lepší to bylo snad jen v posledním díle, kdy jsem si je trochu víc oblíbil. Tak a teď nějaké plusy, kterých teda moc nebylo, ale pro mě to byli například trpaslíci či skřeti, kteří když přišli na scénu tak se na to aspoň dalo koukat a nebyla to taková nuda a jestli tomu teda nemůžu něco upřít, tak to že to celé vypadá sakra dobře a co se vzhledové stránky týče, tak se jim to fakt povedlo. No a na závěr, kdybych to měl shrnout, tak se to celé strašně táhlo a na můj vkus to bylo hrozně pomalé a spoustu epizod bylo za mě až navíc a myslím si že celý příběh, který tu máme v osmi dílech by se dal klidně shrnout do dvou až tří dílů. Každopádně zde bylo i pár dílů, které mě bavily a to obzvlášť ten poslední , takže musím říct že se na pokračování i celkem těším a doufám že to dopadne mnohem líp. ()

Reklama

Saur.us 

všechny recenze uživatele

1. série: s klidem můžu parafrázovat vlastní recenzi k loňskému seríálu Nadace: Patrick McKay a John D. Payne si vzali opravdu příliš velké sousto. Zadaptovat nejlepší fantasy všech dob, to chce víc než jen odvahu. A že se to povedlo P. Jacksonovi neznamená, že se to povede znovu. Jednu z mála věcí, co lze opravdu pochválit, je vizuální stránka. Z ní je extrémní rozpočet opravdu cítit. Takhle kdyby vypadala hobití trilogie! A návrat k praktickým skřetím maskám, za to velké plus. Samozřejmě zahřeje na srdíčku i zapojení starých známých (Elrond, Galadriel a 2x překvapení) a také legendárních (Isildur, Elendil, Celebrimbor, Durin, Númenor) postav a míst. Toliko k pochvalám. Po té obsahové je to silný průměr ve světě seriálů (chybí silnější plot twist a cliffhangery) a naprostá katastrofa v porovnání s genialitou jak knižní, tak filmové adaptace. Ani ten nejzdobnější jazyk, který jsem ze začátku velice kvitoval, protože ke světu Pána Prstenů patří nezakrývá fakt, že se sice moc hezky poslouchá ale po několika dílech zjistíte, že neřekne vůbec nic. Castingově se strašně šetřilo. Ani jedna postav nemá hvězdné obsazení a bohužel ani jeden z herců nepodává hvězdné výkony. Za celých 8 epizod pro mě vyčnívaly akorát tři s tím, že ta poslední pro mě osobně seriál jakžtakž zachránila. Asi si budu lhát do kapsy ale když celou první sérii budu brát jako dost protahovanou expozici děje a postav, v těch dalších už půjde o seriál s plnohodnotným dějem jaký si Pán Prstenů zaslouží. ()

Spacecore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední díl první řady se snažil zachránit, co se dalo a nebyl špatný, ale o to víc odhaluje slabiny celého seriálu. Nejdřív bych rád uvedl věci na pravou míru. Nejsem žádný rasista (ale.. :-)) a černoši hráli v celém seriálu nejlíp a ta diverzita není na škodu, je to osvěžení. Tolkiena mám přečtenýho, ale s mojí špatnou pamětí fakt nejsem Silmarillionolog a tak mi spoustu informací působí zmatek a celý seriál je hrozně vytržený z kontestu událostí Středozemě. Kdo se v tom má orientovat? Úvodní tříminutový úvod do světa je opravdu málo a hromada easter eggů to nezachrání. Dále platí veškerá kritika. Peníze na tom nejsou vidět, celý plán seriálu drží na vlásku, dialogy jsou buď brutálně nudné, nebo směšné (ne vždy), celé to vypadá levně, herci jsou toporní, některé postavy s Galadriel v čele jsou na pěst. S ženou jsme se na to dívali v rámci guilty pleasure, protože my s chuté sledujeme i Neila Breena nebo Pavla Dorotku a tady těch cringoidních momentů bylo hafo. Což je škoda, kdyby se první řada prostříhala na 3 hodiny, bylo by to fakt dobrý, protože v každém díle se dalo vyškrábat pár dobrých nosných scén. Většina seriálu je ale vata, nuda a scenáristicko-dramaturgicko-producentská tragédie. Snad se jim povede nedostatky vychytat v druhé řadě, které ještě dáme šanci. I když kdo ví, třeba za ty dva roky i ta současná tolerance úplně vymizí. ()

Aiax odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Normálně dal hvězdu nebo dvě za výpravu a hudbu, ale tady nemám slitování. Kombinace hollywoodské arogance, samozřejmé necitlivosti k předloze, šokující scénáristické nekompetence, skrz naskrz nemastného obsazení a navrch dětinské reakce tvůrců, kteří na širokou kritiku svého výtvoru na úrovni fanfiction odpovídají, že jde jen o rasisty a troly, mi brání v jakémkoli mhouření očí. Připojuju se k zástupu fandů Tolkiena i "nezúčastněných" pozorovatelů v hodnocení, že tohle je naprostá katastrofa a bezohledná vandalizace Tolkienova odkazu partou škrabalů a diletantů, kteří se navzájem přesvědčili, že dobrou práci odvedli už tím, když dali do scénáře "silné ženy" a obsadili herce a herečky tmavé pleti. Zřejmě dnes v Hollywoodu panuje názor, že nic víc už není potřeba. Talent? Kompetence? Kvalifikace? Přiměřená úcta k předloze? Ok boomer, běž se zahrabat, tohle dnes už neletí. Inu, gratuluji tedy lidem od Amazonu alespoň k přízni hrstky mainstreamových kritiků (jakož i těch místních "čtyřhvězdičkových-a-více" hodnotitelů, obdoby restauračních kritiků, kteří na talíři nepoznají lejno od čevapčiči), protože nadšení veřejnosti, respekt fanoušků ani komerční úspěch si za svou utracenou miliardu nekoupili. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Během rozhovoru Saurona (Charlie Vickers) a Galadriel (Morfydd Clark) na raftu Sauron říká, že on jediný vidí světlo, které je Galadriel. Její oči v tom okamžiku svítí světlem Valinoru, stejně jako oči Cate Blanchett ve filmech Petera Jacksona, během nichž byly použity speciální světla pro dosažení žádaného efektu. (spacemaster)
  • Název epizody Udûnje odkazem na několik míst ve světě Pána prstenů. Jde o údolí hned za Černými branami, které tvoří vstup do Mordoru ve Třetím věku a také druhé jméno první Morgothovi pevnosti, jinak známé jako Utumno. Utumno znamená v řeči Quenya „podsvětí“, kdežto Udun značí „peklo“ nebo „temnou jámu“ v sindarinštině. Zde Udun symbolizuje temnotu, v níž se jižní pláně mění s výbuchem hory Doom. (spacemaster)

Reklama

Reklama