Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 688)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nevěřil, že film, kterej se celej odhrává v jedný místnosti, dokáže udržet mojí pozornost 1,5 hodiny. Tento film dokazuje, že dobrej film nepotřebuje mít rozpočet 100 milionů dolarů, ani žádný speciální efekty a triky. Stačí kvalitní scénář a 12 herců. Blbý je jenom to, že hned od začátku je jasný, jak to dopadne. A určitě se pokusim někde sehnat remake od Friedkina. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Jednička si klade cíl dát celé diskuzi jasnou strukturu. Dvojka je nejistá až poddajná a nechce se pouštět do velkých sporů. Trojka je tvrdohlavá a temperamentní a její názor ovlivňuje vlastní rodinná situace. Čtyřka je vysoce racionální a analytická a zajímají ji jen fakta. Pětka zná podmínky, ve kterých obžalovaný vyrostl. Šestka dodržuje principy a respekt. Sedmička touží po rychlém rozsudku, aby se rychle mohla vrátit ke svému životu. Osmička věří, že pro vynesení rozsudku "vinen" je třeba mít naprostou jistotu. Devítka je laskavá a pozorná. Desítka rasistická. Jedenáctka pochází z nedemokratické země a o to více jí záleží na spravedlnosti. Dvanáctka jde vždy s hlavním proudem. Společně mají rozhodnout o osudu jednoho člověka a to, jací jsou, ovlivňuje i rozsudek, který nakonec vynesou. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

K tomu, aby vzniklo špičkové drama, není třeba mnoho. Stačí jedna jediná místnost, dvanáct skvělých herců a brilantně napsané dialogy. A zaručuji vám, že tenhle film upoutá vaši pozornost velmi rychle a nespustíte z něj oči. V 80.letech vznikl barevný remake, ten jsem neviděl, ale pochybuju, že by překonal tuhle starou genialitu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

No. Akurát som zhliadol päťdesiatročný film, ktorý vďaka svojmu spracovaniu nestratí reálnosť a atraktivitu ani ďalšie polstoročie. Dopodrobna prepracovaný pohľad do práce porotcov. Aké to majú častokrát ťažké sa rozhodnúť aj pri naoko jednoznačnom prípade. Akurát mi vadilo, že pár fráz opakovali stále nekonečne dookola a napriek pomerne svižnému tempu to mohlo byť kratšie. 85%. ()

Galerie (76)

Zajímavosti (47)

  • Celý film, s výjimkou exteriérových záběrů, se odehrává ve třech místnostech. (ČSFD)
  • Původní scénář Reginalda Rose, určený pro televizní hru, zůstal pro potřeby filmu téměř nezměněn. (HellFire)
  • Protože pečlivé zkoušky na film trvaly vyčerpávajících čtrnáct dní, film musel být dokončen za nevídaných 21 dní! (Kulmon)

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama