Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká středoškolačka Mia Thermopolisová je trochu nesmělá, a navíc vinou nemoderního účesu, nevzhledných brýlí a bazarového oblečení patří spíš k outsiderům. Přesto žije spokojeně s matkou, svobodomyslnou malířkou Helen, a nejlepší kamarádkou Lilly. Celý její život však převrátí naruby příjezd babičky Clarissy. Mia se překvapeně dozvídá, že babička je královnou malého evropského království Genovie, že její otec byl korunní princ a že je dědičkou trůnu. Matka jí vysvětlí, že podle dohody s otcem se o svém původu měla dozvědět až v osmnácti letech, babička se jí snaží objasnit, že její nástup na trůn ovlivní budoucnost malé země, protože o trůn se ucházejí i další zájemci. Navíc povolá šéfa bezpečnosti Joa, aby na princeznu dohlížel. Mia nakonec souhlasí, že bude brát lekce správného chování a získá tím čas rozhodnout se, zda přijme genovijský trůn. Mezitím musí řešit i běžné školní starosti, výsměch pohledného spolužáka Joshe, o jehož objetí sní, výčitky Lilly, že na ni nemá čas. Na ambasádu dorazí vizážista Paolo, který se svými asistentkami promění tuctovou středoškolačku v atraktivní dámu. Proměna má však i nemilé důsledky. Znechucená povykem je Mia rozhodnuta vzdát se trůnu. Jenže pak jí babička předá deník, a v něm Mia objeví dopis od svého otce. (TV Nova)

(více)

Recenze (301)

Apophis 

všechny recenze uživatele

Ale jó, celkem slušná komedie, pokud se vám zrovna nechce moc přemýšlet... Na poměry Walt Disney production celkem dost slušný. Je to něco na styl Pretty Woman, jenže trošku slabší - po všech stránkách (no, ono by bylo krapet těžké překonat Julii Roberts v její životní roli...)! Přesto byl film celkem kvalitně zahraný a bylo v něm nekolik dost hustých fórků. Celkově, tento film by se dal srovnat s Harry Potterem (fandové Harryho prominou), a jelikož jsem mu dal 3*, tak u toho zůstanu... ()

MMR 

všechny recenze uživatele

Nebýt Anne Hathaway, asi bych šel s hodnocením ještě níže. Tohle je prostě klasický film, který člověk může vidět na TV Nova. Obyčejný brak, který nikoho ničím neobohatí, a jen sežere 2 hodiny času (na TV Nova tak dvojnásobek). Nevzpomenu si, jestli jsme se vůbec u filmu zasmál. Možná jo? Nevím, asi ne. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film by měl mít upozornění, že je pouze pro dívky do patnácti let! Myslel jsem si, že Garry Marshall je expert na romantické komedie, ale na realizaci tohohle opravdu pitomého scénáře to není vidět. Hector Elizondo má smůlu, že hraje ve všech jeho filmech, takže je i tady. Proč vzala roli v něčem takovém Julie Andrews, ví nejspíš jen ona sama. U Anne Hathaway radši skončím s konstatováním, že vypadá dobře. ()

OG_Swifty 

všechny recenze uživatele

Deník princezny je neuvěřitelná sračka, která se točí kolem nemožný Anne Hathaway. Anne Hathaway je ve filmu mega hnusná (zajímalo by mě, zda existuje nějaká kauzalita mezi kudrnatýma vlasama a filmovou šeredností) a především nemožná. Kdybych tam chodil na střední s ní, tak jí taky šikanuju, protože byla úplně přehnaně MENTÁLNÍ. Podobně kritický bych byl rád i k její filmové kamarádce Lilly (Heather Matarazzo) - vypadala úplně retardovaně od začátku filmu a když zhruba v polovině filmu udělají z Anne kočku (nebo alespoň něco, co je jí mnohem blíž než dosavadní vzhled) a Lilly jí začne dissovat, tak jsem si fakt přál, aby šofér Joe vytáhnul sawed-off shotgun a ustřelil jí tu zmutovanou držku. Ve druhé polovině filmu 2x tancuje šofér s královnou a celý to jde všechno mírně nahoru, ale opravdu jen mírně. Prý má tenhle film i jedno nebo dvě pokračování, no... asi bych si radši pustil Egyptský dokument o transformaci zemědělského hospodaření po politickém převratu. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Sladký, moc sladký. Garry Marshall, pokušitel diabetiků celého světa a za důchodce dobře maskovaný teenager, omezil svou tvůrčí potenci na jediný filmový žánr. Kéž bych mohl říct, že se ve svém počínání stal mistrem, ale bohužel, jeho kulinářské speciality typu neustále reprízované Pretty Woman (1990) a nudně okopírované Nevěsty na útěku (1999), se mi už zajídají. The Princess Diaries je typická hollywoodská pohádka o tom, že se s outsidera stává spanilá krásna a z lidí co jí přehlíželi slávu chtivé hyeny. A já bych řekl, že mnohem větší práci než adaptace knížky pro mladé dívčiny od Meg Cabotové dalo udělat z celkově poměrně krásné Anne Hathaway nulu s obočím ala Brežněv. Co se hereckého spolku týče, rozhodně nemohl chybět Marshallův dvorní „kůň“ Hector Elizondo, který jako jeden z mála alespoň disponuje nějakým charisma a citem pro humor. Vtipné to není, spíš úsměvné a to ještě zamířené na určitý druh publika. Tomu odpovídá i hudba a doráží spolek okolo Mandy Moore, kde stěžejním tématem všedních dnů jest kvalita laku na nehtech. S hrůzou jsem zjistil, že po těch téměř dvou hodinách dvojhlasně zívám a jediné co mi brání usnout je lesknoucí se nádobí z krásně naaranžovaných dekorací. Dal bych klidně i 3 hvězdičky, ale to pouze a jedině v tom případě, že Deník princezny by byl jediným Marshallovým filmem, co bych kdy viděl. Jenže to bohužel není a tak nechť vezme za vděk sladkou dietou v podobě hvězdiček dvou. Kupa umělotiny co se tváří jako příběh ze života a 80% ztráta času k tomu. [4/10] ()

Galerie (74)

Zajímavosti (20)

  • Tržby ze severoamerických kin byly 108,2 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových pak dosáhl 165,3 mil. (NIRO)
  • Scéna s pošmyknutím na školskej tribúne bola nehoda. Počas scény, kde sú Mia (Anne Hathaway) a Lilly (Heather Matarazzo) na tribúne, Anne Hathaway náhodou spadla. Režisérovi sa to ale páčilo natoľko, že to nakoniec vo filme nechal. (Raccoon.city)
  • Anne Hathaway (Mia Thermopolis) musela mít, ještě před proměnou do následnice trůnu, umělé obočí. (pethrik)

Související novinky

Deník princezny 3 má hotový scénář

Deník princezny 3 má hotový scénář

29.01.2019

Herečka Anne Hathaway (Interstellar, Stážista) čerstvě potvrdila, že scénář ke třetímu Deníku princezny je hotový. Zpráva tak přichází na výročí patnácti let od premiéry prvního filmu. Herečka má prý… (více)

Zemřel Garry Marshall, režisér Pretty Woman

Zemřel Garry Marshall, režisér Pretty Woman

20.07.2016

V 81 letech nás opustil filmový a televizní klasik Garry Marshall. Většina z vás ho zná jako režiséra Pretty Woman nebo Deníku princezny, Marshallovi ale dala kariéru hlavně malá obrazovka. Jako… (více)

Reklama

Reklama