foto

Julie Andrews

  • nar. 1.10.1935 (80 let)
    Walton-on-Thames, hrabství Surrey, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Julie Andrewsová, první dáma filmového muzikálu, se narodila 1.října 1935 ve Waltonu-on-Thames, místě vzdáleném asi 18 mil od Londýna. Díky rodičům, varietním umělcům, už jako dítě pravidelně vystupovala na jevišti a později i v rádiu. Její vynikající hlasový potenciál - ideální pro muzikál, neunikl pozornosti amerických producentů, kteří jí nabídli angažmá na Broadway. Tam si Julie odbyla svůj debut v muzikálu The Boy Friend (r.1954).

Zlom v kariéře přišel o něco později, v roce 1956. Světová premiéra jevištního muzikálu My Fair Lady se stala velkou senzací a Julie Andrewsova s Rexem Harrisonem v hlavních rolích sklidili nadšené ovace publika. M.F.L., která se hrála 3 a půl roku a zaznamenala rekordní návštěvnost, nemohla uniknout pozornosti filmových producentů. O filmová práva byl skutečně nebývalý zájem...

Jack Warner z vítězné společnosti Warner Brothers ovšem nehodlal riskovat a, ve filmu nezkušenou a filmovým fanouškům neznámou, Julii odmítl a nahradil ji populární Audrey Hepburnovou. Ze sehraného dua tak zbyl jen Rex Harrison, ale studio tak paradoxně a bezděky umožnilo Julii její velký triumf. Konkurenční Studio Walta Disneyho jí totiž nabídlo hlavní roli v chystaném rodinném muzikálu MARY POPPINSOVÁ. Oba veleúspěšné filmy se pak v památném roce 1964 utkaly tváří v tvář na oscarových kláních. M.F.L. sice získala 8 Oscaru (vč. nejlepšího filmu), ale v kategorii nejlepší herečka triumfovala debutující(!) Julie (zatímco taktéž vynikající Audrey nebyla, z dnešního pohledu naprosto nepochopitelně, ani nominována). Při děkovné řeči Julie (poněkud sarkasticky) poděkovala J.Warnerovi, že '..tohle umožnil'.

Julie, nová hvězda filmového muzikálu a miláček davu, pak potvrdila a upevnila svou pozici hned dalším filmem. ZA ZVUKU HUDBY (r.1965) je jedním z nejoblíbenějších muzikálů všech dob a vynesl ji Zlatý Globus a nominaci na Oscara. Úspěšná muzikálová série pak pokračovala dál, ale byla prokládaná i filmy jiných žánrů, kterými Julie jen potvrdila svou všestrannost. Jejími hereckými partnery byli např. James Garner, Paul Newman, Burt Reynolds nebo Jack Lemmon.

Na několika filmech spolupracovala se svým druhým manželem Blakem Edwardsem, režisérem a scénáristou. Režíroval např. i u nás známou muzikálovou komedii o homosexualite VICTOR/VICTORIA (1982, Zlatý Globus, nominace na Oscara pro Julii) nebo poněkud kontroverzní satirickou komedii S.O.B. (1981), kde se Julie objevila 'nahoře bez'. Čímž se chtěla zbavit své 'marypoppinsovské' image a samozřejmě tak nabídla tučné sousto vděčnému bulváru. Pro ni osobně byla největší hereckou výzvou náročná role houslistky trpící roztroušenou sklerózou v dramatu DUET FOR ONE (1986, nominace na Zlatý Globus).

V 90.letech si Julie udělala 8letou hereckou přestávku, na stříbrné plátno se vrátila až v roce 2000. Z tohoto období jsme ji u nás mohli zaznamenat hlavně coby královnu, která cepuje svou vnučku a následnici trůnu v průměrné komedii pro teenagery DENÍK PRINCEZNY (2001). Ta se stala velkým komerčním úspěchem, takže pokračování už 'klepe na dveře'. Na Juliin zázračný hlas se můžeme také těšit ve druhém pokračování Shrecka. Její role tady je znovu aristokratická, namlouvá totiž matku princezny Fiony, královnu Lillian.

Kromě herectví se Julie, matka pěti dětí (2 adoptované), věnuje psaní dětských knížek a prací pro charitu (např. UNICEF).

Zuzana "DearS" Alsterová

Herecká filmografie

2018 Enchanted 2
2010 Já, padouch
Shrek: Zvonec a konec
Víla Zuběnka
2007 Kouzelná romance
Shrek Třetí
2004 Cat That Looked at a King, The
Deník princezny 2: Královské povinnosti
Shrek 2
2003 Eloise a Vánoce (TV film)
Eloise v hotelu Plaza (TV film)
2002 I Love Muppets (TV film)
Žít naplno
2001 Deník princezny
Na Zlatém jezeře (TV film)
2000 Velmi relativní známosti
1999 Spřízněné duše (TV film)
1995 Sound of Julie Andrews, The (TV film)
Victor/Victoria (TV film)
1992 Cin cin
Disney Sing-Along-Songs: Be Our Guest - a.z.
Julie (TV seriál)
1991 Naši synové (TV film)
1989 Julie & Carol: Together Again (TV film)
1987 Disney Sing-Along-Songs: Heigh-Ho - a.z.
Julie Andrews: The Sound of Christmas (TV film)
1986 Duet pro jednoho
Takový je život
1985 The Walt Disney Comedy and Magic Revue
1983 Posedlý krásou
1982 Viktor, Viktorie
1981 Trhák
1980 Panenka pro štěstí
1979 10
1976 Růžový panter znovu zasahuje
1974 Datlové semínko
Fred Astaire Salutes the Fox Musicals (TV film) - a.z.
Julie and Dick at Covent Garden (TV film)
Julie and Jackie: How Sweet It Is (TV film)
1973 Walt Disney: A Golden Anniversary Salute (TV film)
1971 Julie and Carol at Lincoln Center (TV film)
1970 Darling Lili
1969 World in Music, A (TV film)
1968 Star!
1967 Správná dívka
1966 Havaj
Roztržená opona
1965 Za zvuků hudby
1964 Amerikanizace Emilky
Mary Poppins
1957 Cinderella (TV film)
1955 Ford Star Jubilee (TV seriál)
1949 Rosa di Bagdad, La

Dokumentární

2012 Out of My Dreams: Oscar Hammerstein II (TV film) - a.z.
2009 Boys: The Sherman Brothers' Story, The
Hollywood tančí a zpívá: 1980, 1990, 2000 - a.z.
Johnny Mercer: The Dream's on Me (TV film)
2005 My Favorite Things: Julie Andrews Remembers
2004 Blake Edwards
Meet the Cast of Shrek 2
Supercalifragilisticexpialidocious: The Making of 'Mary Poppins'
2002 Liza Minnelli: The E! True Hollywood Story (TV film)
2001 My Favorite Broadway: The Love Songs (koncert)
New Princess, A
2000 Hollywood Musicals of the 60's (TV film)
1999 My Favorite Broadway: The Leading Ladies (koncert)
1998 Hey, Mr Producer! The Musical World of Cameron Mackintosh (koncert)
1997 20th Century-Fox: The First 50 Years (TV film)
1996 Rodgers & Hammerstein: The Sound of Movies (TV film)
1995 Julie Andrews: Back on Broadway (TV film)
50 Years of Funny Females (TV film)
1994 Making of 'My Fair Lady', The
Silver Star!
Sound of Music: From Fact to Phenomenon, The
1993 King and I: Recording a Hollywood Dream, The (TV film)
1990 Julie Andrews in Concert (TV film)
1986 Omnibus: The Last Moguls
1985 Disneyland's 30th Anniversary Celebration (TV film)
1981 Walt Disney: One Man's Dream (TV film)
1977 Cry of a Hurting World... I'm Hungry!, The (TV film)
1972 Julie
1971 Moviemakers, The
1970 World of Love, A (TV film)
1967 Think Twentieth
1964 Action On the Beach
1962 Julie and Carol at Carnegie Hall (TV film)

TV pořady

2015 87. Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 Macy's Thanksgiving Day Parade (TV pořad)
2005 Noční Show Craiga Fergusona (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 Eigo de shabera-night (TV pořad)
2001 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 American Film Institute Salute to Robert Wise, The (TV pořad)
1995 Some Enchanted Evening: Celebrating Oscar Hammerstein II (TV pořad)
1991 The Very Best of the Ed Sullivan Show 2 (TV pořad) - a.z.
1988 This Morning (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1972 Julie Andrews Hour, The (TV pořad)
1971 The Grand Opening of Walt Disney World (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1965 Julie Andrews Show, The (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace