Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bylo jednou jedno království, kde každé ráno rozkvétaly krásné bílé růže a večer dostávaly barvu zapadajícího slunce. Jenže tam žila také princezna, která se odmítla provdat za zlého čaroděje, a ten zemi zaklel. Daleko odtud žil nebojácný dřevorubec Ondra, kterého otec poslal do světa, aby se naučil bát. Jeho společníkem se stane zlodějíček Ferko, který je však nejen zbabělý, ale také líný a prolhaný. Společně putují od vesnice k vesnici, a kde mohou, pomohou. Tu něco opraví, tam zase zbaví prokletí strašidelný mlýn. Ferko planými slovy, Ondra skutky. Od přemoženého čaroděje se Ondra dozví o osudu království bílých růží a rozhodne se zachránit krásnou princeznu, jejíž podobu spatřil v zakletém mlýně. (TV Nova)

(více)

Recenze (254)

Kapybara 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, že scénárista příběh opsal z mnohem lepší pohádky "O statečném kováři" z roku 1983. Vás ještě nezarazila ta podoba? V dětství jsem si tyhle dvě dokonce pletla a těšila se vždycky na statečného kováře, ale když jsem potom při sledování zjistila, že se dívám na nebojsu, byla jsem zklamaná. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pěkná výpravná a poučná pohádka, jednoduchá, přímočará, se sympatickými postavami. Stejně jako GeusX konstatuji, že nejvíce pozornosti na sebe strhává postava Ondřeje Vetchého. Ostatně, nebýt jeho, byla by atmosféra pohádky možná až příliš temná a dusivá, dodnes si pamatuji, jak mě děsily scény z hostince. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Palino tady má asi docela komplex z rozdělení ČSFR. Schválně si přečtěte jeho koment, to stojí za to. Abych odpověděl Kapybaře, scénárista nejen opsal příběh z pohádky O statečném kováři, oni to dokonce dělali ti stejní scénáristi, navíc na motivy pohádky Boženy Němcové. Jestli ta to přebrala ze Slovenska nebo z Čech, to nevím. Ale vsadil bych se, že každá oblast má svou vlastní verzi této pohádky. K příběhu, Króner je sice fajn hrdina, ale je tady spíš ten typ, kterej jen vypadá dobře a tváří se jako hrdina, čili hrdinsky. Ondřej Vetchý tu naopak proti němu hraje vlastně obyčejnýho člověka, přestože taky zobrazenýho až absurdně krajně zbabělýho. Pohádka se mi celkem líbila, má takovou nejen hutnou atmosféru, ale přímo deprimující a trošku podivnou (hlavně konec). ()

sud 

všechny recenze uživatele

"Nebojsa" je jedna z těch pohádek, které oscilují na hraně hororu. Některé pasáže jsou tak temné a děsivé (pohřební vůz tažený černými koni, v hospodě, ples plný "zombie"), že leckterý horor (zvláště ty dnešní, kde lítají končetiny, stříká krev, ale tajemno a napětí se ani na moment neobjeví) jimi absentuje. Herci jsou skvělí, Ján Króner je sympaťák a ve své roli velice příjemný, to samé by se nechalo říci i o Ondrovi Vetchém. Václava Knopa bych v masce čaroděje nepoznal. Tajemná, ponurá pohádka a tím právě silnější zážitek. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

O statečném kováři po slovensku, jen ne tak dobré. Hlavní hrdina je méně sympatický než mladý kovář (zkrátka představitel hlavní postavy neokoukal dost to, co se okoukat dá a nemá vrozené to, co je nutné mít vrozené), Ferko je nejlepší postava z pohádky a princeznu bych nejraději vynechala úplně, proč by dřevorubec Ondra nemohl zatoužit třeba po hezkém psovi místo po naprosto průměrné (spíš podprůměrné) princezně? Bál jsem se o tebe. A já o tebe. A já o tebe. Tohle si mohli nechat od cesty, nebo od cesty, nebo od cesty. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (15)

  • Tentýž větrný mlýn, ve kterém se odehrává část filmu, je možné spatřit také v pohádce O statečném kováři (1983). (pfa)
  • Horko filmařům komplikovalo natáčení. Pohostinnost místních jim ale problémy kompenzovala. (TheSlezy)

Reklama

Reklama