Reklama

Reklama

V tomto válečném thrilleru, natočeném podle skutečných událostí, bojuje malá jednotka amerických vojáků na odlehlé bojové základně Keating, která se nachází hluboko v údolí tří hor v Afghánistánu, aby se ubránila drtivé přesile bojovníků Tálibánu během koordinovaného útoku. Bitva o Kamdesh byla nejkrvavějším americkým střetem ve válce v Afghánistánu v roce 2009 a jednotka Bravo 3-61 CAV se stala jednou z nejvíce vyznamenaných jednotek devatenáctiletého konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou "Základna - Jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu" od Jakea Tappera ze CNN. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Prvních zhruba 50 minut je příšerných je nám představeno několik vojáků z 53 (tuším) z nichž všichni jsou tak bezvýznamní , že si pamatuji jen jednoho a to jen kvůli tomu, že byl jediný černoch mezi 52 bělochy (Že tam hrál Orlando a umřel jsem ani nepostřehl) . Následně sledujeme jejich obranu základny, která je na debilním terénu a ta obrana spočívá v tom , že po nich zaútočí asi jeden Talibanec několikrát vystřelí a oni ho zabijou a pak jejich auto sjede z silnice a na ně někdo zaútočí na mostě. Dialogy a scény jsou příšerné borec se hádá s jiným borcem a ten mu řekne já tě ošukám (tak se opravdu asi baví dospělí lidé tohle mě přijde jako spíše dialog do homosexuálního porna ne do válečného filmu) druhý borec si ho honí nad fotkou manželky jednoho vojáka a jeden si dělá dobře nad kalhotkami Marie Kirilenko (pochybuji, že by mu je poslala) Až posledních zhruba 30 minut stojí za to je zde dá se říct nonstop útok většího počtu Talibanců a jejich obrana proti němu. Bohužel to kazí scény typu naperu to bazukou do amerického vojáka a on v pohodě žije odpálím bombu u dvou amerických vojáků jeden umře druhý žije úplně v pohodě dokonce nezraněn naopak hodím granát po Talibancích 3 jich zabiju. Na konci zjistíme kdo získal jaké ocenění což je škoda mě by více třeba zajímali ti co tam umřeli (8 tuším) a kolik zabili Talibanců. 40 procent vynechat zhruba 50 minut (ta stopáž je uvalená ty první události stačilo dát pouze do úvodního textu třeba) a nebyl by to vůbec špatný film. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Boj o základnu Keating se skvělou kamerou a střihem, kdy máte pocit, že v té válce skutečně jste.. Výborně natočené válečné drama, které ale nejde do hloubky, ať už postav, nebo samotného děje - druhá polovina filmu je v podstatě jen čistá vyvražďovačka... Ale mně se to celkem líbilo ta surovost a autenticita soubojů... 70% ()

Reklama

Tuzinho 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem akční nálož, dostal jsem akční nálož. Válečné filmy "dle skutečné události" mají u mě většinou již dopředu vyhráno, zde se to opět potvrdilo. Je až ironické, kde se základna nacházela a okamžité uvědomění všech, kteří se na základnu dostali, mluví za vše. Kancelářští ukázali prstem na mapě, aby za ně umírali jiní. Respekt všem, kdo tam zažili nejen tuto velkou bitvu. Seznámení s postavami během první půle filmu dodává té druhé části ještě větší ráz, kde "fandíte" konkrétním osobám. Závěrečné titulky a záběry tomu dodávají tu autentičnost a potvrzují až neuvěřitelnost nasazení vojáků. ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pecka, pro mě úplně nečekaný zážitek a svěží vítr ve válečném žánru. Nenacházím slov či jiný film, ke kterému bych Základnu přirovnal. Černý jestřáb? Jarhead? Ryan? Najdeme tu styčné body, všechny tyto filmy nahlížely na válku jinak, neslavili ji, zde se postavy vaří jak na grilu, jak ve filmu Spikea Leeho. Základna hned zpočátku hustí atmosféru do slušných výšin, s dlouhým záběrem na mostě jsem si uvědomil, že tady někdo ví co dělá, tohle není úplně tak béčko co jsem nesprávně očekával. Sledujeme profesionály uprostřed něčeho většího než co mohou zvládnout, tohle je peklo. A překvapivě jeden z nejlepších akčních filmů poslední pětiletky.   85% ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jde o přepis skutečných událostí, dá se tolerovat první (více-méně) konverzační polovina. Druhá je pak čistě o útoku (ne jako fakt tohle s ohledem na wikipedii a celkem detailnímu info o “Outpost Keating” není vykecání nějakého zvratu) a i když některé záběry trikově pokulhávají, je to natočené solidně. Asi nejzajímavější je Eastwood junior (hraje stejně jako taťka) a zrzoun non-stop v kraťasech a tričku. Gibsona juniora jsem tam vyloženě nezaregistroval (resp. asi protože hrál skutečnou postavu - jednoho z 9 co nepřežili - muselo být vše podáno bez extra předvádění). Tu správnou váhu přidávají i titulky a reálné rozhovory. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (6)

  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Afganistane, tak jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Bulharsku, vrátane filmových štúdií Nu Boyana. (MikaelSVK)
  • Autorom literárnej predlohy filmu je americký novinár Jake Tapper, známy hlavne z vysielania spravodajskej televízie CNN, kde je moderátorom relácie The Lead With Jake Tapper (od r. 2013). (andykanadan)
  • V čase 17:38, kdy probíhá jednání se stařešiny, má bezejmenný Afghánec odložit svoji zbraň. Zvedne ji ze země, chytne ji pravou rukou za pažbičku, ale v dalším střihu ji drží pravou rukou vpředu před zásobníkem. (Globus_Jirka)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Reklama

Reklama