Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po návrate z emigrácie (od r.1974) v novembri 1989 sa Němec vrátil k námetu z konca 60.rokov- ku Klímovej novele Utrpení knížete Sternenhocha, avšak s odstupom od predlohy a až paradizujúcim nadhľadom. Mladé knieža sa ožení s dcérou vojenského vyslúžilca, tá však prejavuje odpor a končí v hladomorni. Knieža, zmietané láskou a výčitkami, zošalie, odmieta jej smrť a miluje sa s rozkladajúcou mętvolou. Dieťa - plod ich jedinej noci lásky - záhadne zmizne, aby sa objavilo na pohrebe rodičov ako položena-polomuž s dvoma hlavami, ponášajúcimi sa na hašterivých rodičov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (92)

Phaedra 

všechny recenze uživatele

"Ředitel barrandovského filmového studia prohlásil, že tento film je předělem. Nazval bych to raději zlomem, propastí, černou dírou, do níž se propadá smysl filmu i smysl umění. Propastmi cesta nevede, ani k přilákání znaveného a chudého českého nebo slovenského diváka." (Jiří Sirotek, Občanský deník, roč. 2, 20. dubna 1991, s.9.) ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Velmi rozporuplné dílo. Na jednu stranu musí člověk ocenit výborné nápady (zasazení do moderní doby, žižkovský vysílač) a perfektní typologický výběr herců (Vilém Čok jakoby mé představě Sternenhocha z oka vypadl), ale bohužel se nepodařilo přenést na plátno myšlenkovou podstatu Klímova textu a zůstala poměrně prázdná úchylnost, která ale rozhodně není nezábavná. Ale rozhodně to nevidím jako zneuctění odkazu Ladislava Klímy, spíše velmi svéhlavou a groteskní poctu. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pokud si (dobře) vzpomínám, vydali jsme Utrpení knížete Sternenhocha jako první publikaci v ineditním Hostu (Brno). Jan Němec se ale Klímovské estetice nepostavil správným směrem, prsama v před, a uvízl v estetické pasti podmíněné širkokou paletou nabízejících se možnosti. Pro porovnání uvádím koncert skupiny The Plastic People "Jak bude po smrti", nahrané v roce 1979, kde klímovské téma vystoupilo se skutečnou naléhavostí a přesvědčivostí (moje nejoblíbenější album Plastiků). ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Opět se ukázalo, jak jsem zoufale bláhová. Myslela jsem si, že když to natočilo takové jméno na motivy mé milované knihy, když představitelé hlavních postav naprosto přesně typově sedí a ve vedlejších rolích se objeví takoví frajeři jako Jirka a Bolek, tak to prostě nemůže být tak špatné. No, ale je to opravdu hrozné; co do obsahu nemastné neslané, po technické stránce docela srandovní. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

V rámci českého filmu tahle magořina asi opravdu nemá obdoby. Popsal bych to jako takovou obhroublější a neumětelštější jodorowštinu. Němec se po revoluci očividně naprosto utrhl z řetězu a narval do filmu všechno, co ho právě napadlo. Na natáčení musela být asi pořádná sranda. Čok byl však úžasný a za dlooouhé nohy Ivany Chýlkové musím alespoň půl hvězdičky přidat :). ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • Film navštívilo v kinech 320 511 diváků a vydělal 3 454 837 Kč. (Pumiiix)

Související novinky

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

MFF KV nabízí velkou nabídku filmů

22.06.2019

Letošní ročník MFF Karlovy Vary se koná od 28. června do 7.července a opět přináší atraktivní nabídku filmových titulů. Zahajovacím filmem bude snímek Po svatbě, který doprovodí tvůrčí delegace –… (více)

Reklama

Reklama