foto

Jana Andresíková

  • nar. 2.4.1941 (75 let)
    Kroměříž, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Aktivity herečky Jany Andresíkové měly široký záběr, v povědomí veřejnosti však zůstává dodnes především jako čarodějnice v seriálu ARABELA (1980). Pochází z Kroměříže, kde také v průběhu studií na jedenáctiletce získala první zkušenosti v amatérském divadle (hra Poslední dějství na motivy románu E. M. Remarqua byla oceněna na divadelním festivalu v Napajedlích). Po maturitě pokračovala ve studiu herectví na brněnské JAMU, kterou absolvovala v roce 1964. Ještě jako adeptka herectví debutovala před filmovou kamerou, a sice v menší roli sekretářky v dnes již zapomenutém dramatu MYKOIN PH 510 (1963).

Po absolutoriu na JAMU odešla do Prahy a první profesionální angažmá získala v avantgardním divadle Maringotka (1964-1966), následující dva roky hrála v legendárním Divadle Za branou (1966-1968). Znovu byla zvána také ke spolupráci s filmem, ale jen v epizodních úlohách, pozornější diváci si jí všimnou jako komorné v povídkovém filmu DÝMKY (1966) nebo slečny za pultem v obchodě v dodnes slavné komedii SVĚTÁCI (1969).

V roce 1969 opustila Jana Andresíková stabilní zaměstnání a stálé angažmá a své další aktivity provozovala jako herečka na volné noze ve filmu, televizi a rozhlase. Ve významově minimalistických rolích se mihla v několika dalších umělecky hodnotných filmech přelomu 60. a 70. let (ZABITÁ NEDĚLE, 1969; VALERIE A TÝDEN DIVŮ, 1970). V průběhu 70. let si zahrála několik vedlejších rolí maminek nebo učitelek (MY TŘI A PES Z PĚTIPES, 1971; JAK SE TOČÍ ROZMARÝNY, 1977; KOČIČÍ PRINC, 1978). Její vizáž s přísnou tváří ji již od počátku herecké dráhy předurčovala také k postavám německých žen ve filmech z období druhé světové války, ať už vězněných (... A POZDRAVUJI VLAŠTOVKY, 1972) nebo věznících (KUKAČKA V TEMNÉM LESE, 1984). Povšimnout si jí můžeme i v několika dodnes oblíbených komediích (PÁTEK NENÍ SVÁTEK, 1979; CAUSA KRÁLÍK, 1979), několik menších příležitostí dostala také v kriminálním žánru.

Fanoušci televizních seriálů si Jany Andresíkové povšimnou také v TŘICETI PŘÍPADECH MAJORA ZEMANA (25. díl Štvanice z roku 1978) nebo v NEMOCNICI NA KRAJI MĚSTA (druhá řada z roku 1981). Nakonec to byl právě formát televizního seriálu, jenž jméno i tvář Jany Andresíkové uvedl do povědomí nejširší veřejnosti. Dětské i dospělé diváky zaujala jako čarodějnice a Rumburakova pomocnice v legendárním pohádkovém seriálu ARABELA (1980). Následná spolupráce Jany Andresíkové s filmovou a televizní kamerou má již jen sporadický charakter, znovu se ale objevovala v televizních seriálech, příležitostně v menších rolích i ve filmu (MRAVENCI NESOU SMRT, 1985; MUKA OBRAZNOSTI, 1989). V pokračování seriálu ARABELA (1993) se vrátila k postavě čarodějnice, na filmovém plátně se s ní diváci naposledy mohli setkat v komedii KAMEŇÁK (2003) i jejím druhém pokračování.

Široké pole působnosti našla Jana Andresíková za mikrofony, dabingovými i rozhlasovými. V dřívějších dobách její hlas zazníval v dodnes oblíbených filmech francouzské a italské provenience uváděných v našich kinech, po roce 1989 byla často zvána ke spolupráci na dabingu k americkým filmům, které tehdy přicházely na náš filmový i televizní trh v obrovském počtu. Kromě toho se Jana Andresíková často a ráda věnuje uměleckému přednesu, například v prostorách pražské Violy nebo Lyry Pragensis. Jako docentka působí také pedagogicky na pražské DAMU, vyučuje též na Soukromé herecké škole v Praze.

Jana Andresíková se poprvé provdala v roce 1969 za režiséra Jana Moravce, jednoho z tvůrců československé nové vlny. Mají spolu jednu dceru, ale manželství skončilo rozvodem již v roce 1971. Znovu se Jana Andresíková provdala v 1990 za Jiřího Jiráka. Soukromý život s přesahem do profesní kariéry ovlivnily u Jany Andresíkové četné zdravotní komplikace. Již před lety prodělala vážnou autonehodu a dvě operace páteře s trvalými následky ji donutily opustit práci v divadle, nový úraz ji potkal v roce 2003, což způsobilo její absenci ve druhém filmu s názvem KAMEŇÁK 2 (2003), pak se ale k natáčení vrátila.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2015 Stopy života - Derniéra (TV film)
2014 Svatby v Benátkách (TV seriál)
2013 Rozkoš
2011 Čertova nevěsta
2005 Kameňák 3
2003 Kameňák
Malovaný děti (TV film)
Pátek čtrnáctého (TV film)
2002 Borůvkový vrch (TV film)
2001 Den, kdy nevyšlo slunce (TV film)
Politik a herečka (TV film)
Z pekla štěstí 2
1995 Trio (TV film)
1994 Giorgino
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1992 O vodníkovi a housličkách
1991 Ariadnina niť (TV film)
Proč pláčeš, břízo bílá (TV film)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Modus operandi (S02E03)
Poslední zastávka smrt (TV film)
V žáru královské lásky
1989 Muka obraznosti
1987 Jak básníkům chutná život
Křeček v noční košili (TV seriál)
Uloupené dětství (TV film)
1985 Já nejsem já
Mravenci nesou smrt
O Rozárce a zakletém králi (TV film)
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Trápení kocoura Žolyho (E03)
Sněhurčina smrt (E01)
1984 Až do konce
Cesta kolem mé hlavy
Kouzelníkův návrat
Kukačka v temném lese
1983 Létající Čestmír (TV seriál)
1982 Doktor z vejminku (TV seriál)
Jehla (TV film)
Ples na rozloučenou (TV film)
1981 Řetěz
Sůl země (TV seriál)
1980 Hledání modrého tónu
Košile (TV film)
1979 Arabela (TV seriál)
Causa Králík
Diagnóza smrti
Křehké vztahy
Pátek není svátek
Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
1978 Kočičí princ
Kolombína
Mladý muž a bílá velryba
Past na kachnu
Za oknem jiskří sníh (TV film)
1977 Jak se točí Rozmarýny
Na veliké řece
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Volání rodu
Zlaté rybky
1976 Konečně si rozumíme
Zákon starého muže (TV film)
1975 Nevěsta s nejkrásnějšíma očima
Spodní proud (TV film)
1974 Lásky hra osudná (TV film)
Poslední královna (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Kukačky (TV film)
Psoty lopoty (studentský film)
Zlá noc
1972 ...a pozdravuji vlaštovky
Návraty
Smrt si vybírá
1971 Moderní byt (TV film)
My tři a pes z Pětipes
Svědectví mrtvých očí
1970 Ďábelské líbánky
Luk královny Dorotky
Valerie a týden divů
Velká neznámá
1969 Ach, ta vojna (TV film)
Kolonie Lanfieri
Světáci
Zabitá neděle
1968 Žert
1967 O princezně, která pořád vařila (TV film)
1966 Dýmky
Kočky neberem
1963 Mykoin PH 510

Dokumentární

2007 13. komnata Jany Andresíkové (TV film)
2003 Pokračování příště (TV seriál)
1998 Po stopách Emila Holuba (TV film) - vyp.

TV pořady

2010 Dobří rodáci a město dabingu (TV pořad)
Prostřeno! (TV pořad)
2008 TOP STAR magazín (TV pořad)
1968 Nedělní chvilka poezie (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace