Reklama

Reklama

Gaston Šubert

Gaston Šubert

nar. 12.10.1931
Praha, Československo

zem. 22.11.2008 (77 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Biografie

Gaston Šubert se narodil 12. října 1931 v Praze. Přestože studoval pražskou DAMU jen krátce (1949 až 1951), začínal jako loutkoherec v Krajském loutkovém divadle v Kladně (1954 – 1956), asistent režie a herec v pražském Československém rozhlase, herec a rekvizitář v Československé televizi (1956 až 1958), opět herec ve Státní zájezdové scéně (1958 – 1961) a královehradeckém Krajském oblastním divadle (1961 – 1965), vedoucí techniky ve Východočeském divadle v Pardubicích (1964 – 1969) a od roku 1969 téměř do své smrti krátce rekvizitář, poté hlavně dlouholetý inspicient, herec malých rolí a asistent režie.

Šubert byl hercem zpočátku své divadelní kariéry, nikdy však nedostal příležitost ve větší či snad dokonce titulní kreaci. V pozdějších letech se na divadelních prknech objevoval příležitostně v malých rolích (kde vynikla jeho vysoká postava, nápadné vlasy, fousy a hlas) během své inspicientské činnosti: „Sestup Orfeův“ (Černoch – Negr) nebo „Červený a černý“. Pro divadelní dějiny však bude navždy zapsán jako inspicient, jenž ke své práci přistupoval zodpovědně a profesionálně.

Ve filmové branži se uplatnil jako herec epizodních a často i okrajových charakterů. I když se zpočátku uplatňoval pouze jako komparsista, filmografické materiály ho zaznamenávají až od poloviny 70. let jako nebezpečného zlotřilce ve službách barona Ruprerta von Kratzmara (představovaný Milošem Kopeckým) v Lipského crazy komedii a parodii na laciné detektivky ADÉLA JEŠTĚ NEVEČEŘELA (1977) a divadelního herce, jenž je kolegou cholerika Theodora Bergera (opět Miloš Kopecký) v Schulhoffově satirické komedii „JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU“ (1978).

V 80. a 90. let sehrál myslivce v komedii Zdeňka Podskalského KŘTINY (1981), tlustého šmelináře v KOUZELNÍKOVĚ NÁVRATU (1984) režiséra Antonína Kachlíka, strýce Oldu, jenž se s ostatními účastní i svérázné jihočeské závěrečné svatební rvačky, v letní komedii Zdeňka Trošky SLUNCE, SENO A PÁR FACEK (1988) a po dlouhých letech naposledy starého soudce v dalším Troškově snímku – pohádce Z PEKLA ŠTĚSTÍ (1999).

V 90. letech se více než v českém filmu uplatnil u cizích produkcí, které na našem území natáčely své projekty. Proto se po malé epizodce v dramatu MUTTERS COURAGE (1995) Michaela Verhoevena objevil jako Jaroslav Reid v akčním filmu Briana De Palmy MISSION: IMPOSSIBLE (1996) s Tomem Curisem, Jonem Voightem a Jeanem Reno v titulních úlohách a žebrák ve francouzském seriálu LES MISÉRABLES / BÍDNÍCI (2000) Josée Dayana s Gérardem Depardieu, Christianem Clavierem a Johnem Malkovichem v hlavních rolích.

Vydatně spolupracoval, jak již bylo i zmíněno, s rozhlasem („Kalif – čáp“, „Nejčernější les“, „Divoký pták aneb Střípky z dětství Hanse Christiana Andersena“, „Ruka“, „Debatní posezení“, „Rájem i peklem“, „Návrat ztraceného syna aneb Korálky z dětství Julese Verna“, „Koleda z nebes“, „Golem“, „U kulaté báby“, „O králi Jasnozřivém a slepci převozníku“, „Podfukářská série“, „Nevěsta Karla Sabiny“, „Bakův příběh“, „Záhada pro blázny“, „Dětství Henri Toulouse Lautreca“, „Lafertovská perníkářka“, „Bety, Bajt a Golem“, „Eva“, „Příběhy Pata Hobyho“, „Tajemství Orlího hnízda“, „Pouť za Beethovenem“, „Gypsová dáma“, „Divoký pták“, „Červenec má oslí uši“, „Čertovská růže“, „A pak že nejsou hastrmani“, „Bratři Kipové“ atd. atd.) hlavně jako herec epizodních postav.

V televizi (Sirového film MISTR KAMPANUS /1993/) se uplatnil jako představitel malých roliček hlavně v seriálech: antikvariát Botti v Moskalykově DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY (1989 – 1992), Filipův NÁHRDELNÍK (1992) nebo policejní lékař PŘÍPADY DETEKTIVNÍ KANCELÁŘE OSTROZRAK (2000) Karla Smyczka. Herec, inspicient, asistent režie, loutkoherec, rekvizitář a technik Gaston Šubert zemřel v tichosti 22. listopadu 2008 v Praze ve věku sedmdesáti sedmi let.

Jaroslav "krib" Lopour

Ovládací panel

Reklama

Reklama