Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Kateřinské Hoře Zeman narazí na šmelinu s nedostatkovým lékem inzulínem. Její nitky vedou do zdejší soukromé ordinace ke zdravotní sestře (Alena Vránová) a na ministerstvo zdravotnictví. Při vyšetřování Zeman spolupracuje se saniťákem Hradcem (Rudolf Jelínek), kterého láká k SNB... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

regentor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z méně zajímavých dílů. Poválečné Československo trpí nedostatkem téměř všeho a to včetně léků. To je však příležitost pro pochybné existence které se neštítí obchodovat s lidským zdravím. Po havárii sanitního vozu který kočíruje sukničkář Jirka Hradec vyjde najevo , že se ztratila zásoba inzulínu.Když se začne pohřešovat i místní cukrovkář ,Zeman pojme podezdření, že se nejedná pouze o shodu okolností.Zápletka i zpracování se tady zdají docela odfláknuté, určitě se dalo vyždímat víc. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jde o krádeže inzulinu, za kterou podle indicií stojí příslušníci Lidové strany. Třídní nepřítel je tedy jasný. Dál tu máme Vladimíra Kršku v první z jeho četných rolí v seriálu, Martina Růžka jako nerudného lékaře a především Jirku Hradce v podání Rudolfa Jelínka, zde ještě saniťáka, který se stane jednou z hlavních figur a asi jedinou sympatickou postavou mezi vyšetřovateli. Sám Zeman mi ovšem svou komisností leze neskutečně na nervy. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zatracená zlodějina dva roky po válce a kam jsme to dotáhli? Tentokrát trochu slabší díl zaviněný ne až tak zajímavým případem, ale zase poprvé nastupuje na scénu můj oblíbenec sympaťák Jirka Hradec. K nadprůměrnému hodnocení určitě dopomůže opět perfektní atmosférická Liškova hudba a celkem solidně natočená nehoda sanitky. Martin Růžek je tu taky naprosto přesný. Jenom souhlasím s názorem, že Zeman tu moc sympatický není a se svým smyslem pro pořádek to trochu přehání, ale budiž. Dá se to vidět.60% ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl je o černém trhu s nedostatkovým inzulinem. Seznámíme se s řidičem sanitky Hradcem, s místním doktorem a zdravotní sestrou. Nitky vedou až do Prahy, na ministerstvo zdravotnictví a do místního hotelu. S inzulinem se obchoduje za 500 Kč za jednu dávku, což je velmi dobrý obchod. Inzulin se do země dováží až z Anglie jako podpora válkou zničených zemí Evropy. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí díl byl vskutku svou náplní zatím nejslabším kouskem tohoto seriálu. Nějak závratně jsem se u sledování nebavil a až na pár záchvěvů zajímavé atmosféry, to postrádalo potřebnou „šťávu“. Zaujala snad jen mladičká Jana Paulová, což bylo sakra málo. Krádeže léků a inzulínu není nic nového ani dnes, tehdy byla ale vážně zlá doba a věřím, že to muselo vážně dost vynášet. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Doktor Knapp (Martin Růžek) v momentě, kdy ho navštíví zdravotní sestra Dáša Krčmová (Alena Vránová), má na hrudi položený časopis „Sports Illustrated“ z 3. května 1965, přestože se případ odehrává v roce 1947. (Krakonos123)
  • V době vysílání epizody se Inzulin připravoval extrakcí z vepřových či hovězích slinivek. Od 80. let 20. století se inzulin vyrábí metodami genového inženýrství. (Winster)
  • Sanitka, kterou šoféruje Hradec (Rudolf Jelínek), je sanitka německé armády Phanomen Granit 25H Wehrmacht Ambulance. (sator)

Reklama

Reklama